Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Загальні засади правового регулювання сімейних правовідносин



СІМЕЙНІ ПРАВОВІДНОСИНИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ, ПЛАНИ І ЗАВДАННЯ

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ І СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

(Факультет цивільної та господарської юстиції)

м. Одесса

Авторський колектив:

К.М. Глиняна – к.ю.н., доцент, доцент кафедри цивільного права;

О.І. Сафончик – к.ю.н., доцент, доцент кафедри цивільного права.

ВСТУП

У сучасній правовій науці зростає роль цивільного та сімейного права. У системі вищої юридичної освіти цивільне і сімейне право є фундаментом підготовки кожного висококваліфікованого правознавця. У зв’язку з цим підвищується роль і значення навчально-методичної роботи в сфері викладання цивільного та сімейного права, як навчальної дисципліни.

Запропоновані методичні матеріали охоплюють процес вивчення питань сімейних правовідносин в структурних підрозділах Національного університету «Одеська юридична академія», в яких цивілістична спеціалізація не є основною.

Слід звернути увагу на той факт, що навчально-методична робота в галузі викладання цивільного та сімейного права повинна базуватися на чітких концептуальних принципах, які визначають предмет і систему вивчення. Йдеться про викладання і відповідно вивченні студентами права - правознавства, а не тільки чинного законодавства. Цивільне та сімейне право є провідною галуззю права в національній правовій системі і визнається у всіх правових системах світу.

Концептуальним джерелом цивільного та сімейного права України є Конституція України, яка містить норми прямої дії. Вона має вищу юридичну силу. Тому всі цивільно - правові норми повинні відповідати Конституції України і не можуть їй суперечити.

Основним кодифікованим джерелом цивільного права України є Цивільний кодекс України, який був прийнятий 16 січня 2003 і вступив в дію з 1 січня 2004 року. Цивільний кодекс України регулює особисті немайнові та майнові відносини, які виникають між суб’єктами цивільного права в сучасному суспільстві. Зміст кодексу базується на нових концептуальних засадах, які відповідають світовим тенденціям еволюції приватного права, національної та міжнародної практики. Спеціальним кодифікованим джерелом є також Сімейний кодекс України, прийнятий 10 січня 2002 і вступив в дію з 1 січня 2004 року. Даний законодавчий акт також регулює особисті немайнові та майнові відносини, які виникають між подружжям, членами сім’ї та іншими родичами.

Основним завданням вивчення курсу цивільного та сімейного права є систематизоване засвоєння і закріплення у студентів теоретичних знань про принципи, категоріях і положеннях науки цивільного та сімейного права, навчання студентів правильному орієнтуванню в сімейному законодавстві, вмінню правильно і обгрунтовано застосовувати конкретні норми чинного сімейного законодавства.

Прийняття та дія Цивільного і Сімейного кодексів України супроводжується активними науковими розробками, дослідженнями, сучасним аналізом існуючих цивільних і сімейних правовідносин. Тому студентам при підготовці до занять слід систематично вивчати матеріали правових періодичних видань, а також різних інтернет ресурсів, які містять діючу законодавчу базу, наукові дослідження та відповідну навчальну літературу з питань сімейного права.

Запропонований практикум містить методичні поради та рекомендації щодо проведення теоретичних і практичних семінарських занять з сімейного права.

Готуючись до семінарських занять, студентам необхідно уважно ознайомитися з планом заняття і списком нормативно - правових актів та джерел, рекомендованих для вивчення питань теми. Вони повинні засвоїти методичні вказівки, вивчити відповідні питання в конспекті лекцій і навчальній літературі, опрацювати нормативно - правові акти з даної теми, ознайомитися з науковими працями з рекомендованого списку літератури, можливо, підготувати доповідь за тематикою, яка вказується до теми семінарського заняття.

Використовуючи досліджуваний матеріал та нормативно-правові акти, студенти повинні вирішити завдання, виконати завдання і проаналізувати інший практичний матеріал, який пропонується до теми. При вирішенні завдань, слід звернути увагу на той факт, що в тексті завдання сформульовані конкретні питання, які відносяться до досліджуваної теми і певної життєвої ситуації, описаної в умові завдання. Відповідно рішення задачі повинно містити повний і всебічний правовий аналіз запропонованої ситуації з зазначенням всіх необхідних для правильного вирішення нормативно-правових актів, що регулюють запропоновані правовідносини. Відповідь на поставлені в задачі питання повинен бути конкретним (однозначним), повним, теоретично і законодавчо обґрунтованим, з обов’язковим посиланням на конкретні правові норми чинного цивільного та сімейного законодавства. Обов’язково слід використовувати в процесі вирішення завдань відповідні Постанови Пленуму Верховного Суду України (у тих випадках, коли такі Постанови регулюють викладені в задачі правовідносини).

Студенти можуть пропонувати різні варіанти вирішення завдань, аргументуючи свою думку посиланнями на чинне законодавство. При цьому викладач повинен провести аналіз запропонованих варіантів рішення і вказати на правильний варіант рішення. Якщо правильних варіантів вирішення кілька, то викладач повинен вказати на оптимальне рішення задачі виходячи з умов ситуації. Рекомендується проводити на заняттях рішення задачі у форматі дискусії з виступом різних студентів, з приводу вирішення однієї і тієї ж задачі, у разі наявності у них різних рішень та / або різної аргументації рішення.

Крім завдань, практикум містить також тестові завдання, ділові ігри, питання для самопідготовки, що сприяють кращому засвоєнню досліджуваного матеріалу.

Мета вивчення навчальної дисципліни «Сімейні правовідносини»: формування системи теоретичних знань з питань сімейного права та придбання практичних навичок вирішення конкретних життєвих ситуацій у сфері сімейних відносин.

Завдання:

- вивчення теоретичних положень дисципліни «Сімейнні правовідносини»;

- аналіз практики застосування сімейного законодавства;

- набуття вмінь та навичок застосування сімейно-правових норм, прийняття законних та обґрунтованих рішень, складання окремих правових та процесуальних документів у сфері шлюбу та сім’ї.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Сімейні правовідносини» студент повинен

знати: основні проблемні питання сімейного права; закономірності розвитку сімейного права; новітні тенденції у правовому регулюванні сімейних відносин; основні напрямки правозастосовчої практики у сфері шлюбу та сім’ї; наукові підходи щодо основних понять та категорій сімейного права;

вміти: тлумачити сімейно-правові норми; давати вірну юридичну кваліфікацію обставинам справи щодо сімейних відносин; визначати форми та способи захисту сімейних прав та інтересів; надавати консультації з проблемних питань сімейного права; складати проекти договорів у сфері шлюбу та сім’ї та інші документи щодо здійснення та захисту сімейних прав та інтересів.

Підсумковою формою контролю є іспит.


ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Загальні засади правового регулювання сімейних правовідносин.

Рекомендована кількість годин - 4 години.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 567 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...