Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Залізобетонні колони



Для виробничих будівель розроблені конструкції типових уніфікованих залізобетонних колон.

Для будівель без мостових кранів з висотою до низу несучих конструкцій покриття від 3,0 м до 14,4 м використовують колони квадратного або прямокутного суцільного перерізу. У колонах середніх рядів при висоті перерізу менше, ніж 600 мм, у верхніх частинах влаштовують консольні виступи для забезпечення надійного спирання несучих кроквяних конструкцій покриття.

Переріз колон приймають залежно від: висоти колони; місця її розміщення – по крайньому чи середньому ряду; розміру прогону; вантажопідйомності крану.

В колонах передбачені закладні деталі для кріплення елементів каркасу. На бокових гранях колон розміщуються закладні деталі для кріплення стінових панелей та зв’язків, а на верхній поверхні колон – металеві листи з анкерними болтами для шарнірного приєднання несучих елементів покриття (рис. 1.14). При змішаному кроці колон (крайніх – 6 м, а середніх – 12 м) колони середніх рядів приймають на 600 мм нижче крайніх, для можливості спирання підкроквяних конструкцій. Величина заглиблення колон нижче рівня підлоги приймається: 800 мм при висоті колон Н < 6 м; 900 мм – при Н < 9,6 м; 1050 мм – при Н < 14,4 м.

Основні розміри і маркування колон для каркасних будівель без мостових кранів, які рекомендується приймати у навчальному проекті, наведені у табл. 1.7.

Для будівель з мостовими кранами при висоті 8,4...10,8 м від підлоги до низу несучих конструкцій покриття використовують одногілкові колони прямокутного суцільного перерізу з консолями для спирання підкранових балок. Переріз підкранової частини колони приймється за результатами розрахунку. Переріз надкранової частини крайніх колон приймається рівним 380 мм для нульової прив’язки та 600 мм для матеріальної прив’язки (рис. 1.15). Коли крок крайніх колон дорівнює 6,0 м, а середніх – 12,0 м, висота середніх колон зменшується на 600 мм, а переріз надкранової частини середніх колон приймається рівним 700 мм. Консолі колон для будівель з мостовими кранами обладнують сталевими листами з анкерними болтами для кріплення підкранових балок. Величина заглиблення колон в стакани фундаментів приймається 1000 мм нижче рівня підлоги.

Основні розміри та маркування колон висотою 8,4...10,8 м для будівель з мостовими кранами, які рекомендується приймати у навчальному проекті, наведені у табл. 1.8.

Для будівель з мостовими кранами при висоті від 12,0 м до 18,0 м від підлоги до низу несучих конструкцій покриття використовують двогілкові колони прямокутного перерізу.

   
Рис. 1.14. Залізобетонні колони для будівель без мостових кранів: а – крайня; б – середня; в – середня для кроку 12,0 м
Рис. 1.15. Залізобетонні колони одногілкові Н = 8,4…10,8 м для будівель з мостовими кранами: а – крайня; б – середня

Таблиця 1.7





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 4137 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...