Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма курсу



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет європейського права і правознавства

Кафедра міжнародного права

Т.О. СВИДА

ПОРІВНЯЛЬНЕ КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО

Навчально-методичні матеріали до вивчення курсу

Ужгород - 2013

Свида Т.О. Порівняльне конституційне право: навчально-методичні матеріали до вивчення курсу. – Ужгород: вид-во Ужгородського національного університету, 2013. – 26 с.

Навчально-методичні матеріали з курсу “Порівняльне конституційне право” рекомендує студентам систему організаційно-методичних заходів, які сприятимуть засвоєнню умінь і навичок із зазначеної дисципліни.

Рецензенти:

Динис Г.Г., кандидат юридичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародного права УжНУ;

Котляр О.І., кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права УжНУ.

Ó Т.О. Свида, 2013 рік


ЗМІСТ

Вступ........................................................................................................................3

Програма курсу………………………………………………………………...….4

Структура дисципліни............................................................................................6

Плани семінарських занять...................................................................................7

Тематика рефератів………………………………………………………………

Орієнтовні питання для підсумкового контролю.............................................14

Рекомендована література для вивчення дисципліни.....................................11

Основні критерії оцінювання знань студентів...................................................4


Вступ

Навчальна дисципліна “Порівняльне конституційне право” закладає базисні знання про основні сучасні конституційні традиції, закономірності їх формування та розвитку у порівняльно-правовій перспективі.

Знання з дисципліни “Порівняльне конституційне право” повинні сприяти поглибленню правової культури у сфері порівняльного аналізу закономірностей формування політичних і публічно-владних інституцій у різних країнах світу.

Метою дисципліни є вивчення загальних закономірностей функціонування національних конституційних систем як реального та ефективно діючого правопорядку, який закладає правові засади національних правових систем у їх порівняльно-правовому аспекті.

Значення дисципліни. Засвоєння предмету дозволить студентові самостійно оцінювати процеси законотворчості, конституційних реформ щодо їх відповідності світовим тенденціям та міжнародним стандартам; прогнозувати ефективність прийняття та дії окремих актів; оцінювати ситуацію, що склалась у тій чи іншій країні, з точки зору дотримання конституційних норм; формувати пропозиції щодо вдосконалення національного конституційного законодавства з метою приведення його у відповідність до європейських стандартів.

Студенти мають засвоїти:

- багатогранність конституціоналізму як фундаментальної правової цінності;

- місце конституційного права в системі права;

- витоки та основні етапи генези українського конституціоналізму та внесок української конституційно-правової думки у розвиток сучасного конституціоналізму;

- вплив досвіду інших держав, демократичних конституційно-правових стандартів на формування українського конституціоналізму.

Студенти повинні:

- оволодіти основними категоріями конституційного права;

- порівнювати українське конституційне законодавство з законодавством зарубіжних країн, встановлювати його подібність або відмінність з метою пошуку найбільш вдалого формулювання;

- виражати свої пропозиції щодо вдосконалення національного конституційного законодавства.

Ключовим є вміння практичного застосування здобутих знань для захисту конституційних прав та реформування правової системи України.

Забезпечувані компетенції:

1) фундаментальне знання Конституції України, основних інститутів і питань конституційного права, підходів до їхнього розв’язання в конституційному праві інших держав;

2) обізнаність в історії конституціоналізму в Україні та світі;

3) розуміння зв’язків конституційного права з іншими галузями національного права та міжнародного права.

Послідовність вивчення. Після засвоєння дисциплін «Теорія держави і права», «Історія держави і права», «Історія політичних і правових вчень», «Правничі системи сучасності».


ПРОГРАМА КУРСУ





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...