Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Під час підготовки до відповідей на запропоновані питання плану студентам необхідно звернути увагу на загальну характеристику правових режимів у міжнародному



Під час підготовки до відповідей на запропоновані питання плану студентам необхідно звернути увагу на загальну характеристику правових режимів у міжнародному приватному праві, дати їх детальний та всебічний аналіз.

При визначенні видів правових режимів необхідно звернути увагу на національний режим, режим найбільшого сприяння та спеціальний режим, дати їх порівняльний аналіз. Розглядаючи питання про взаємність і реторсії слід виходити з того, що вони є правовими засобами, які по суті змінюють обсяг застосування національного права відносно іноземних суб’єктів певної державної приналежності.

У ході підготовки та відповіді на питання, що стосуються суб’єктів міжнародного приватного права, необхідно з’ясувати конституційні принципи правового статусу іноземців в Україні, зазначити коло нормативно-правових актів, які визначають правоздатність і дієздатність іноземців в Україні. Необхідно звернути увагу на порядок встановлення правосуб’єктності іноземців та осіб без громадянства, різницю в обсязі правосуб’єктності іноземців в залежності від їх категорій: постійно проживаючі, ті, що тимчасово перебувають на території України, біженці тощо.

При розгляді питання про юридичні особи слід чітко визначати, який закон є особистим законом юридичної особи, при цьому посилатись на існуючі в міжнародному приватному праві теорії щодо визначення національності юридичної особи. Особливу увагу варто звернути на доктрину «інкорпорації», доктрину центру управління. Всі ці категорії необхідно розглядати через призму «особистого закону», що припускає визначення конкретної держави, до якої належить юридична особа. На підставі відповідних нормативно-правових актів, а також інших джерел міжнародного приватного права, слід встановити та проаналізувати правовий статус іноземних юридичних осіб в Україні та українських юридичних осіб за кордоном.

При підготовці до шостого питання необхідно окреслити проблему визначення правового статусу міжнародної юридичної особи, транснаціональної корпорації. Вивчення потребують основні проблеми сучасного міжнародно-правового регулювання діяльності ТНК.

Останнє питання плану присвячено аналізу особливостей участі держави у міжнародних приватноправових відносинах. Слід зупинитися на визначенні імунітету держави, дослідженню окремих видів такого імунітету, а також існуючих концепцій абсолютного, функціонального та обмеженого імунітету держави.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...