Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис приладів і методика вимірювання. Прилад Христіансена (рис



Рис.14.

Прилад Христіансена (рис. 14) складається з двох мідних або латунних циліндричних посудин А і В, між якими вміщено три диски однакового діаметра (15-20 см) і завтовшки приблизно 0,5 см. Диски виготовлені з металу, який добре проводить тепло (мідь, алюміній, латунь). Для забезпечення надійного теплового контакту нижня основа посудини , верхня основа посудини та верхні і нижні основи дисків відполіровані.

У кожному з дисків на бічній поверхні є отвір для термопари або термометра. Між дисками 2 і 3 вміщують пластинку з досліджуваного тіла (у цьому досліді шар ґрунту), коефіцієнт теплопровідності якого необхідно визначити, а між дисками 1 і 2 пластинку з відомим коефіцієнтом теплопровідності . Площі основ досліджуваної та еталонної пластинок повинні бути однакові. Звичайно за еталонну пластинку беруть скло. Через нижню посудину В пропускають проточну холодну воду, а через верхню посудину – водяну пару. Покази термопар, встановлених у диска, на початку досліду змінюватимуться, але через деякий час (25-30 хв.) стануть незмінними, і встановиться так званий стаціонарний режим. У разі стаціонарного режиму через досліджувану й еталонну пластинки за рівні проміжки часу проходять однакові кількості теплоти.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...