Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура та методика виконання курсової роботи



Тема № 1. Аналіз заходів з ліквідації інфекційних хвороб сільськогосподарських тварин, птиці, хутрових звірів та бджолосімей в конкретному неблагополучному господарстві (в зоні обслуговування лікарні ветеринарної медицини). Приклад: Аналіз заходів з ліквідації туберкульозу великої рогатої худоби у ПСС (приватна селянська спілка) "Промінь " Жашківського району Черкаської області.

І. Вступ. Викладаються загальні проблеми інфекційної патології конкретно з даного захворювання. Студентом також подається обґрунтування теми курсової роботи (об'єм 1-2 стор.).

Н. Огляд літератури. В цьому розділі дасться короткий аналіз спеціальної літератури з конкретного захворювання. Матеріал викладається окремо за розділами в такій послідовності: етіологія, епізоотологія, патогенез, клінічні і патолого-анатомічні ознаки, діагностика і диференційна діагностика, лікування та профілактика хвороби, оздоровчі заходи. Як літературні джерела необхідно використовувати підручники з епізоотології, вірусології, мікробіології, журнали "Ветеринарна медицина України", "Ветеринарія", "Пасіка", монографії з конкретних хвороб, вісники наукових праць сільськогосподарських інститутів, матеріали наукових конференцій. Законодавство України про ветеринарну медицину тощо. Посилаючись на літературні джерела, студент повинен правильно записати цитату чи думку. Наприклад, за текстом: "Як вважають О.І. Онищук зі співавт. (1982), А.В. Горченко зі співавт. (1984), раціональним методом оздоровлення неблагополучних щодо туберкульозу господарств із значним ураженням тварин є повна заміна поголів'я"; "При лейкозі часто виявляють лімфовузли, які за нормальних умов (у здорових тварин) не можна пальпувати (Ярчук Б.М. зі співавт., 2000)". Посилання на іноземних авторів робиться мовою оригіналу. Наприклад: "За повідомленнями російських дослідників... (Рыскулов И.И. и соавт., 1987)"; "На думку американських вчених... (Vaddines О.О. еt аl., 1999)". Слід також пам'ятати, що якщо є посилання на будь-якого автора (авторів) за текстом, це джерело обов'язково повинне бути записане у списку використаної літератури. Об'єм цього розділу 10-15 стор.

III. Власні дослідження і спостереження

1. Коротка характеристика господарства. В цьому розділі необхідно повідомити де знаходиться господарство, напрямки його виробничої діяльності, головні економічні показники (загальна земельна площа, прибуток, рентабельність галузі, місця здачі продукції тваринництва, продуктивність тварин господарства та врожайність основних культур, забезпеченість кадрами у тваринництві та їх освіта, кормова база, кількість та породність тварин за віковими групами, схема розташування тваринницьких приміщень). Обов'язково повинні бути відображені дані, що наведені в табл. 1,2,3. У випадку виконання роботи в лікарні ветеринарної медицини, дається характеристика її роботи за останній рік. Об'єм даного розділу 3-4 стор.

Таблиця 1

Структура земельних угідь СТОВ "Переселенське"

Показники На 1.01.2010 р. На 1.01.2011 р. 2010р. до 2011р., %
    площа, га % площа, га %    
Всього землі          
В т.ч. с-г. угідь          
Рілля          
Пасовища          
Сінокоси          
Багаторічні насадження          

Таблиця 2

Поголів’я і виробництво продукції тваринництва у СТОВ "Переселенське" за 2010 і 2011 роки

Показники Одиниці виміру На 1.01.2010 р. На 1.01.2011 р.
ВРХ, всього гол.    
в.т.ч. корів гол.    
Коней гол.    
Середній надій на 1 корову в рік кг    
Добовий приріст живої маси телят г    
Виробництво молока ц    
М’яса, всього ц    
Вихід телят на 100 корів гол.    
Свиней, всього гол.    
Добовий приріст живої маси поросят гол.    
Річний вихід поросят гол.    

Таблиця 3

Забезпеченість тварин господарства кормами

Назва кормів Заплановано заготовити кормів Фактично заготовлено кормів
кормові одиниці тис. тонн кормові одиниці тис. тонн
Грубі: сіно        
солома        
Соковиті:сінаж        
силос        
Коренеплоди        
Конц. корми        
Вітаміно-мін. підкормки        
Всього:        

2. Ветеринарно - санітарний стан господарства. В даному розділі повідомляється про наявність огорожі навколо ферми господарства, дезінфекційних бар'єрів, дезінфекційних килимків, озеленення території, наявність та роботу ветеринарно-санітарного пропускника, сторожових постів. Необхідно вказати на наявність параформалінової камери, дезінфекційних установок та їх роботу. Студент повинен дати оцінку якості прибирання гною, кормових решток, стічних вод, абортованих плодів, трупів тварин, плідних місць тощо. А також: критично оцінити реальну загрозу перерахованих факторів у виникненні та поширенні збудника інфекції на території господарства або навіть району, повідомити про наявність санітарного транспорту у господарстві та його використання; вказати параметри мікроклімату, тип утримання тварин, проведення санітарних днів у господарстві, проведення дератизації, дезінфекції, дезінсекції; наявність пунктів для вимушеного забою тварин, способи знезараження продуктів забою; організація ветеринарного обслуговування у господарстві; безпечність даного і сусідніх господарств з інфекційних хвороб.

При виконанні роботи в лікарні ветеринарної медицини описуються відповідні чинники (при чумі або парвовірусній інфекції собак враховується наявність вигульних майданчиків для собак, їх санітарний стан, контакти тварин тощо). Об'єм даного розділу 4-5 стор.

3. Характеристика даного випадку інфекційної хвороби. Студент повідомляє, чи спостерігалось раніше це захворювання на даній місцевості, коли вперше і ким воно зареєстровано, хто встановив остаточний діагноз (додати копії експертиз лабораторних досліджень). При виконанні роботи на базі лікарні ветеринарної медицини показати епізоотичну ситуацію з відповідної хвороби за останні три роки.

Вивчити епізоотичну ситуацію стосовно даного випадку захворювання і вказати динаміку виділення хворих, інфікованих тварин в господарстві, а також подати динаміку загибелі, з'ясувати показники вікової сприйнятливості, сезонності тощо. Ці дані бажано подати у вигляді таблиць або графіків. Вказати виявлені (або можливі) джерела інфекції, механізм передачі збудника; основні клінічні ознаки хвороби, форми її прояву, патолого-анатомічні зміни. Визначити показники захворюваності, інфікованості, летальності за віковим і видовим складом тварин господарства (див. додаток 3). Об'єм даного розділу 4-5 стор.

4. Аналіз загальних та спеціальних заходів із ліквідації захворювання. Студент дає характеристику діагностичних, ветеринарно-санітарних та лікувальних заходів. Наводиться схема щеплень сприйнятливих тварин господарства, місце утримання хворих тварин, методи боротьби з гризунами, комахами. Проведення вимушеної дезінфекції у господарстві, вибір дезінфікуючих речовин та ефективність, ветеринарно-санітарних заходів (дезінфекції, дератизації, дезінсекції). На підставі аналізу і результатів лабораторних досліджень вказується остаточний діагноз захворювання, джерела збудника інфекції, шляхи заносу і розповсюдження її у господарстві. Об'єм даного розділу 2-3 стор.

IV. Виконання розробленого плану організаційно-господарських та ветеринарно-санітарних заходів з ліквідації захворювання в господарстві. В цьому розділі необхідно дати критичний аналіз організації виконання розробленого плану заходів з ліквідації захворювання та охарактеризувати хід виконання спеціальних заходів та ведення їх обліку. Якщо в плані не враховані деякі важливі положення Інструкції про заходи з профілактики та ліквідації інфекційної хвороби, про це обов'язково необхідно вказати. Потрібно звернути увагу на ті пункти плану, які виконуються незадовільно, вказати на причини та шляхи виправлення помилок. Об'єм даного розділу 2-3 стор.

V. Економічні втрати від захворюваності в господарстві та економічна ефективність ветеринарних заходів.

Розрахунки проводяться відповідно до "Методичних рекомендацій визначення економічної ефективності ветеринарних заходів" з використанням сучасної обчислювальної техніки (комп'ютер). Студент показує своє вміння робити розрахунки у визначенні витрат на ветеринарні заходи, економічних збитків, заподіяних хворобою, та економічної ефективності ветеринарних заходів з використанням електронних таблиць Міcrosoft Ехcel за поданою загальною формою. Матеріали з даного розділу подаються у роздрукованому варіанті. Об'єм 3 стор.

VI. Узагальнення, висновки, рекомендації господарству. На підставі епізоотологічного обстеження господарства та критичного аналізу виконання плану заходів з ліквідації інфекційного захворювання студент робить узагальнення за кожним розділом роботи і про причини виникнення та поширення інфекційної хвороби у господарстві, її діагностику, профілактику, ефективність оздоровчих заходів. Висновки (3-5) витікають з матеріалів, наведених студентом у попередніх розділах. Після висновків даються конкретні рекомендації господарству (2-3) відносно швидкої ліквідації хвороби. Об'єм даного розділу 2-4 стор.

VII. Список використаної літератури Складається в алфавітному порядку. Опис книг, статей та інших матеріалів в списку повинен бути точним та досить повним і робиться згідно прикладів, наведених нижче.

VIII. Додаток.

До курсової роботи додаються такі документи: копії рішень районних державних адміністрацій (виконкомів міських рад) про оголошення господарств неблагополучними з інфекційних хвороб; копії експертиз лабораторій ветеринарної медицини; акти про проведення діагностичних досліджень, дезінфекцій, імунізацій тощо. Крім чого, бажано додавати фотографії, схеми розташування ферм, тваринницьких приміщень, пасовищ, місць водопою тощо.

Копії документів, які додаються до курсової роботи, повинні бути засвідчені печаткою установи державної ветеринарної медицини і підписом лікаря ветеринарної медицини.

Тема № 2. Аналіз діагностичних методів та оздоровчих заходів

при.................... (викладачем дається ситуаційна задача до одною з інфекційних захворювань,) в ПСП "Дзвінкове" Ружинського району Житомирської області.

Курсова робота виконується студентами на другу тему тоді, коли господарство є благополучним щодо інфекційних захворювань. В цьому випадку викладач кафедри епізоотології дає студенту завдання за конкретною інфекційною хворобою (аналіз протиепізоотичних заходів), або складає ситуаційне завдання разом із студентом-практикантом конкретно під умови його господарства.

Робота пишеться за такою схемою:

1. Вступ (1-2 стор.). Викладаються основні питання актуальності даної проблеми у тваринництві держави і шляхи її подолання.

2. Огляд літератури (10-15 стор.). Студент наводить огляд спеціальної літератури з конкретної інфекційної хвороби (згідно завдання) за схемою, запропонованою кафедрою епізоотології: етіологія, епізоотологія, патогенез, клінічні ознаки, діагностика, диференційна діагностика, профілактика, лікування та заходи боротьби.

Епізоотологічне обстеження господарства (4—5 стор.). Цей розділ студент пише за схемою епізоотологічного обстеження господарства курсової роботи на тему № 1, але лише перші два підрозділи (3.1., 3.2.). Дані розділи пишуться за даними того господарства, де студент проходив виробничу практику. Далі студент подає текст ситуаційного завдання, яке він одержав на кафедрі епізоотології і виконує всі завдання, які ставляться перед ним. Деякі із завдань можуть бути такими: схема постановки діагнозу на будь-яке інфекційне захворювання згідно із завданням (1 2 стор.); організувати і провести в умовах господарства відбір та пересилку патологічного матеріалу до лабораторії (1-2 стор.); скласти план організаційно-господарських і ветеринарно-санітарних заходів з інфекційної ліквідації хвороби (4-5 стор.).

4. Розрахунки економічних витрат на проведення діагностичних досліджень та профілактичних обробок (3 стор.). Студент показує своє вміння вірно проводити розрахунки потреби діагностичних препаратів, шприців, голок, вати, спирту, дезінфекційних препаратів, ратицидів тощо з використанням сучасної обчислювальної техніки (комп'ютер).

Розрахунки економічних збитків (ситуаційних), завданих хворобою, економічних витрат на проведення ветеринарних заходів та ефективність цих заходів проводяться відповідно до "Методичних рекомендацій визначення економічної ефективності ветеринарних заходів" з використанням сучасної обчислювальної техніки (комп'ютер). Студент показує своє вміння робити розрахунки з використанням електронних таблиць Міcrosoft Ехcel за поданою загальною формою. Матеріали з даного розділу подаються у роздрукованому варіанті. Об'єм 3 стор.

5. Узагальнення, висновки, рекомендації (1-2 стор.). Із даних літератури, проведеного епізоотологічного обстеження, економічних розрахунків студент вказує причини збереження благополуччя господарством, дає рекомендації з покращення ветеринарного обслуговування тварин господарства.

6. Список використаної літератури. Складається аналогічно, як і у темі № 1. (додаток 2)





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 592 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...