Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформація для загальної характеристики господарств району



Господарства півдня та заходу району знаходяться в І агрокліматичному районі, а господарства півночі та сходу - в ІІ агрокліматичному районі.

І та ІІ агрокліматичний райони характеризуються помірно – теплим кліматом при значній кількості опадів та не дуже холодною зимою з відлигами. Сума позитивних температур за період, коли середньодобова температура буває вище 100 складає 24500 середньорічна температура дорівнює 5,70. Найбільш холодними місяцями є січень та лютий.

В середньому за рік в районі переважають південно - західні (16 %) та південно – східні (15 %) вітри. В літній період переважають західні (14% – 17 %) та північно-західні (18% – 25 %) вітри. Середня швидкість вітру в червні 3,4 м/сек., в липні – 3,0 м/сек., в серпні – 2,9 м/сек. Кількість днів з сильним вітром 15 м/сек. та більше, за цей період складає 13.

Вітри, що переважають взимку, сприяють здуванню снігу зі схилів, на яких втрачається 50% снігу. Тому збільшення снігового покриву шляхом снігозатримання на схилових землях та плато є важливою ланкою протиерозійного комплексу.

Суховійні вітри сильно висушують землю, що знижує врожай сільськогосподарських культур, місцями від них вигорає природна рослинність. Відносна вологість повітря знижується до 30 %.

Вірогідність років з посухами усіх видів (середні, інтенсивні) дуже велика. Інтенсивні посухи бувають 1 раз в 15 – 20 років. Середня вологість повітря, в основному, коливається від 45% до 67%.

На сході району найбільш розповсюджені серед опадових відкладень четвертинні відкладення, які сформувалися під впливом Дніпровського обмерзання. Вони представлені лесовими суглинками, стародавніми та сучасними алювіальними та делювіальними відкладеннями. Найбільш розповсюджені серед них лесові суглинки, які є основною ґрунтоутворюючою породою. Лесові суглинки мають палеве, жовтяво-палеве, та буровато-палеве забарвлення, високу мікропоруватість, сипкий склад, характеризується високим вмістом карбонатів кальцію та відсутністю шкідливих для рослин сполук (сірководню, закису заліза). Наявність кальцію сприяє закріпленню органічних речовин в ґрунті та є важливим фактором структуроутворення. За механічним складом лесові суглинки великопиловато-супісчані, великопиловато-легкосуглиністі, великопиловато-середньосуглиністі, великопиловато-важкосуглиністі. Значний вміст мулистої фракції та наявність карбонатів кальцію в лесові суглинках сприяли формуванню на них, в основному, родючих темно – сірих опідзолених, чорноземів опідзолених та чорноземів реградованих, які найбільш придатних для вирощування культур, що найбільш вимогливі до наявності поживних речовин.

На заході району ґрунтоутворюють лесові суглинки, які мають світло - палеве та палеве забарвлення, сипкий склад. Вони тонко поруваті, характеризуються високим вмістом карбонатів кальцію, відсутністю шкідливих для рослин сполук. Значний вміст фізичної глини та карбонатів кальцію сприяло формуванню опідзолених ґрунтів, що придатні для вирощування культур та садів. Лесові суглинки, що грунтотвірні на пониженнях, внаслідок того, що ґрунтові води розташовані близько до поверхні, оглеєні і через це характеризуються щільністю, в′язкістю та наявністю закисних сполук заліза та марганцю. До четвертинні відкладення розташовані на підвищених ділянках. Вони легко поглинають вологу, але мають низьку здатність утримувати вологу. Ґрунти відрізняються низькою родючістю, а рослини часто відчувають нестачу вологи.

На півночі району геоморфологічна будова масиву досить складна, оскільки його формування відбувалося під впливом водольодовикових потоків. Незначна частина земельного масиву розташована на моренозандровій рівнині. В цій частині розташовані дерново слабопідзолисті глеюваті та болотяні ґрунти. Рельєф багато в чому визначає розташування та властивості грунтотвірних порід. Найбільш розповсюджені серед опадових відкладень четвертинні відкладення, які сформувалися під впливом Дніпровського обмерзання. Вони представлені стародавніми та сучасними алювіальними та делювіальними відкладеннями, водольодовниковими відкладеннями.

На півдні району на переважаючій площі грунтоутворюють лесові суглинки, які мають жовтяво-палеве забарвлення, сипкий склад, характеризується високим вмістом карбонатів кальцію або їх відсутністю. Сучасні алювіальні відкладення характеризуються багатошаровим складом, неоднорідним забарвленням та різноманітним механічним складом. Відкладення, частіше за все, складається з шарів темного сизого суглинку, що чергується з піщаними прошарком різної товщини.

Таблиця 1

Хід середньомісячних температур

Місяці І ІІ ІІІ ІV V VІІ VІІІ ІХ Х ХІ ХІІ Середньорічна
Середньомісячна температура повітря в градусах - 7,9 -7,6 -2,8 6,0 13,8 17,2 19,0 17,8 12,4 6,0 -0,2 -5,7   5,7

Таблиця 2

Середньорічна кількість опадів та розподіл їх за місяцями

Місяці І ІІ ІІІ ІV V VІІ VІІІ ІХ Х ХІ ХІІ За рік
Кількість опадів в мм.                          

Запаси продуктивної вологи задовільні для забезпечення нормальних сходів та кущіння озимої пшениці.

В цілому сукупність кліматичних факторів розташування господарств району сприятливі для вирощування сільськогосподарських культур.

Територія району розташована в лісостеповій зоні.

На території району найбільш розповсюджені лесові суглинки, які є основною ґрунтоутворюючою породою.

Таблиця 3

Склад та структура земельних ресурсів ТОВ... за 20- – 20- р.

  Сільськогосподарські угіддя. 2011 р. 2012 р. 2013 р. 2013р. до 2011 р.
Площа, га Питома вага, % Площа, га Питома вага, % Площа, га Питома вага, % Площа, % Питома вага, +, -
Сільськогосподарських угідь, всього.                
У тому числі: - рілля - пасовища                
Рівень розораності, %        
                   

Для розрахунків за таблицею № 3 використовується інформація, що міститься в документі «Основні економічні показники роботи сільгосппідприємств», П.4 «Землекористування протягом звітного року»

Рівень розораності розраховується як відношення площі ріллі до площі сільськогосподарських угідь.

Таблиця 4

Склад та структура працівників ТОВ... та ефективність їх використання в 2011 – 2013 роках

Показники 2011 р. 2012 р. 2013 р. Відношення 2013 р. до 2011 р., %
1.Середньорічна кількість працівників, осіб        
У тому числі: - в рослинництві        
- в тваринництві        
2.Вироблено на 1 середньорічного працівника: - продукції рослинництва (в порівнянних цінах), тис. грн.        
- продукції тваринництва (в порівнянних цінах), тис. грн..        
3.Отримано на 1 середньорічного працівника: - валового доходу, тис. грн..        
- прибутку, тис. грн.        
- чистого прибутку, тис. грн.        
5.Фондозабезпеченість        
6. Фондоозброєність.        

Для розрахунків за таблицею № 4 використовується інформація, що міститься в документі «Основні економічні показники роботи сільгосппідприємств», П. 3 «Вартість активів і середньооблікова чисельність працівників» (показник 1);

- 3 – «Фінансові результати»

- 4 – «Звіт про власний капітал» (вартість основних фондів).

Фондозабезпеченість підприємства — це вартість основ­них виробничих фондів сільськогосподарського призначення, що припадає на 100 га сільськогосподарських угідь. Фондозабезпеченість розраховують за формулою:

де Ф3 — фондозабезпеченість, грн./100 га; Оф — середньо­річна наявність основних виробничих фондів сільськогоспо­дарського призначення, грн.; S — площа сільськогосподар­ських угідь, га. Фондозабезпеченість значною мірою за­лежить від виробничого напряму підприємства. Так, для інтенсивного розвитку тваринництва й овочівництва з роз­рахунку на одиницю земельної площі потрібно значно більше фондів, ніж для зернового виробництва.

Фондоозброєність праці — це вартість основних виробни­чих фондів сільськогосподарського призначення з розрахун­ку на одного середньорічного працівника. Фондоозброєність праці визначають за формулою , де Ф03 — фон­доозброєність праці середньорічного працівника, грн.; Оф — середньорічна вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення, грн. (вартість основних виробничих фондів визначається за показниками, зазначеними в ф. № 1 (баланс), рядок 030+100+120; за 2013 р. р.1011-1012+1110+1102);

К — чисельність середньорічних працівників.

Як правило, у тих підприєм­ствах, де цей показник вищий, зростає рівень продуктивності праці, зменшуються виробничі витрати на 1 ц виробленої продукції.

Таблиця 5

Показники використання основних фондів

ТОВ «…» в 2011 – 2013 роках

Показники 2011 р. 2012 р. 2013 р. 2013 р. до 2011 р., % (+,-)
Середньооблікова чисельність працюючих, осіб        
Величина зносу, тис. грн..        
Вартість введених основних фондів, тис. грн.        
Первісна вартість на кінець року, тис. грн.        
Вартість основних фондів, що вибули, тис. грн.        
Первісна вартість основних фондів на початок року, тис. грн.        
Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн.        
Площа сільськогосподарських угідь, га        
Коефіцієнт оновлення        
Коефіцієнт вибуття        
Коефіцієнт зносу        
Фондомісткість, грн.        
Фондовіддача (за валовою продукцією), грн.        
Фондовіддача (за чистою продукцією)        
Рентабельність основних виробничих фондів, %        
Норма прибутку, %        

Показники, які характеризують технічний стан основних виробничих фондів.

1. Коефіцієнт оновлення. Характеризує інтенсивність уведення в дію нових виробничих потужностей і визначається відношенням вартос­ті введених основних фондів (Сввед) до первісної вартості всіх основних фондів па кінець року (Сперв.к.р.).

2. Коефіцієнт вибуття. Відображає інтенсивність вибуття основних фондів упродовж розрахункового періоду і визначається відношенням вартості основних фондів (Свиб), що вибули, до первісної вартості фондів па початок року (Сперв к.р.,).

3. Коефіцієнт зносу. (Кзн). Показує, яка частина вартості основних фондів уже перенесена па вартість готової продукції. Іншими слова­ми, він характеризує ступінь зносу основних фондів і визначається відношенням величини зносу (Сзн) до первісної вартості основних фондів на кінець року (Сперв к.р.)

4. Фондовіддача. Показує, яка сума валового доходу припадає на 1 грн. вартості основних виробничих фондів. е ФВ — фондовіддача підприємства; ВД — валовий дохід за розрахунковий період. («Звіт про фінансові результати»). Величина валової продукції визначається за ф №2, р. 035 (з 2013 р. р. 2000). Сср - ф. №1, р. 030 + р.100 + р.120 (з 2013 р. р.1011-1012+1110+1102)

Показник фондовіддачі за чистою продукцією (вартістю сільськогосподарської продукції в порівнянних цінах), розраховується для виключення впливу оптових цін та конкурентного середовища

5. Фондомісткість. Характеризує, яка частка вартості основ­них виробничих фондів припадає на 1 грн. валового доходу підприємства. Цей показник обернений до фондовіддачі.

6. Рентабельність основних виробничих фондів.

(для розрахунку: П – Ф №2, р. 22 (з 2013 р. р. 2350), ОВФ – ф. №1, р. 030 + р.100 + р.120; з 2013 р. р.1011-1012+1110+1102))

7. Для загальної і більш повної характеристики економічної ефективності використання основних та оборотних фондів застосовують показник норми прибутку. Його визначають як відношення прибутку до середньорічної вартості основних виробничих і оборотних фондів: , де Нп — норма прибутку, %; П — прибуток, грн.; Фос і Фоб — середньорічна вартість відповідно основних і оборотних фондів, грн. (для розрахунку: величина прибутку – ф. №2, р. 220 (з 2013 р. р. 2350), ФОС – ф. №1, р.030+ р. 100+ р.120 (з 2013 р. р.1011-1012+1110+1102), ФОБ – ф. № 1, р. 260 з 2013 р. 1195)

Таблиця 6

Оцінка рівня товарності основних видів сільськогосподарської продукції ТОВ... за 2011 – 2013 роки

Продукція 2011 р. 2012 р. 2013 р. 2013 р. до 2011 р.
Виробництво, ц Реалізовано, ц Питома вага, % Виробництво, ц Реалізовано, ц Питома вага, % Виробництво, ц Реалізовано, ц Питома вага, % Виробництво, % Реалізовано, % Питома вага, +, -
Пшениця озима                        
Пшениця яра                        
Жито                        
Гречка                        
Ячмінь                        
Інша продукція рослинництва                        
ВРХ                        
Свині                        
Молоко                        
Інша продукція тваринництва                        

Для розрахунків таблиці використовувати інформацію з Документу «Основні економічні показники роботи сільгосппідприємства», Ф. 50 СГ.

Таблиця 7

Виробництво сільськогосподарської продукції в порівнянних цінах по ТОВ... в 2011 – 2013 роках

Сільськогосподарські культури Виробництво продукції, тис. грн. Відношення 2013 р. до 2011 р., %
2011 р. 2012 р. 2013 р.
Пшениця озима        
Пшениця яра        
Жито        
Гречка        
Ячмінь ярий        
Всього по рослинництву        
ВРХ        
Свині        
Молоко        
Всього по тваринництву        
Всього по господарству        

Для розрахунків за таблицею № 7 використовується інформація про обсяг виробництва (валовий збір) продукції, наведена в звіті за ф. № 50 СГ та таблиці №2 додатку.

Таблиця 8

Доля окремих видів сільськогосподарської продукції в загальній структурі товарної продукції ТОВ за 2011 – 2013 р.

Продукція 2011 р. 2012 р. 2013 р. 2013 р. до 2011 р.
Реалізовано, тис. грн. Доля в структурі,% Реалізовано, тис. грн. Доля в структурі,% Реалізовано, тис. грн. Доля в структурі,% Реалізовано,% Доля в структурі,+-
Пшениця озима                
Пшениця яра                
Жито                
Гречка                
Ячмінь                
Ріпак                
Інша продукція рослинництва                
По рослинництву                
ВРХ                
Свині                
Молоко                
Інша продукція тваринництва                
По тваринництву                
Усього по підприємству                

Для розрахунків за таблицею № 8 використовується інформація про обсяг реалізації сільськогосподарської продукції, наведена в звіті ф. № 50 СГ.

Таблиця 9

Основні показники економічної ефективності використання земельного фонду в господарстві в 2011 - 2013 роках

Показники економічної ефективності 2011 р. 2012 р. 2013 р. 2013 р. до 2011 р., %
І. Натуральні показники. 1. Вироблено на 100 га ріллі, ц: - зерна;        
- цукрового буряку;        
- м′яса свиней;        
- картоплі.        
2. Вироблено на 100 га сільськогосподарських угідь, ц: - молока        
- м′яса всіх видів;        
ІІ. Вартісні показники. 1. Одержано на 100 га сільськогосподарських угідь, тис. грн..: - валової продукції;        
- валового доходу;        
-прибутку.        
Вартість валової продукції:        
а) на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.        
в) на 1 середньорічного працівника, грн.        
г) на 1 грн. основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення, грн.        
д) на 1 грн. виробничих витрат, грн.        
Чистий прибуток (збиток)        
а) на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.        
б) на 1 середньорічного працівника, грн.        
в) на 1 грн. виробничих витрат, грн.        
Рівень рентабельності, %        

Валова продукція (ф. № 2, р. 035; з 2013 р. р. 2000); валовий дохід (Ф. № 2, р. 010, з 2013 р. 2000/5*6); прибуток (ф. № 2, р 100; з 2013 р. р. 2190)

Показники виробництва продукції у вартісному та натуральному вимірі на 100 га площі визначаються діленням валового збору (обсягу виробництва) на площу ріллі (сільськогосподарських угідь) та множиться на 100, відповідно.

Таблиця № 9 може бути використана для відображення ефективності процесу управління в досліджуваному господарстві і розміщена п 2.2.

Для оцінки фінансового стану підприємства доцільно використовувати Інтегральний фінансовий аналіз, який дає змогу отримати більш поглиблену (багатофакторну) оцінку умов формування окремих агрегованих фінансових показників.

1. Система інтегрального аналізу ефективності вико­ристання активів підприємства. Ця система фінансового аналізу, розроблена фірмою "Дюпон" (США), передба­чає розкладання показника "коефіцієнт рентабельності активів" на декілька приватних фінансових коефіцієнтів його формування, взаємопов'язаних у єдиній системі.

Умовні позначення:

ЧП — сума чистого прибутку (ф №2, р. 220; з 2013 р. р. 2350); Р — обсяг реалізації продукції (ф. № 2, р. 035; з 2013 р. р. 2000); А — середня сума всіх активів (ф. №1, р. 280, р. 1195); ВД — сума валового доходу (Ф. № 2, р. 010, з 2013 р. 2000/5*6); В - сума витрат (ф. 50 СГ, див. повна собівартість реалізованої продукції); ПД — сума податків, сплачуваних за рахунок доходів (акцизний збір, ПДВ; Ф. № 2, р. 015; Ф. № 2 з 2013 р. 2000/5); ПП — сума податків, сплачуваних за рахунок прибутку (Ф. № 2, р. 100 (105) *0, 25; ф. №; з 2013 р. р. 2190 * на ставку податку); ОА — середня сума оборотних активів (ф. №1, р. 260; р. 1195); НА — середня сума необоротних активів (ф. №1, р. 080; з 2013 р. р. 1095)

В основі цієї системи аналізу лежить модель Дюпона (також розроблена фірмою "Дюпон"), відповідно до якої коефіцієнт рентабельності використовуваних активів підприємства являє собою добуток коефіцієнта рента­бельності реалізації продукції та коефіцієнта оборотності (кількість оборотів) активів:

де

РА — коефіцієнт рентабельності використовува­них активів;

РРП — коефіцієнт рентабельності реалізації про­дукції (ЧП/Р);

КОА — коефіцієнт оборотності (кількість оборотів) активів (Р/А).





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 601 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...