Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. 1. Визначення сили м’язів кисті



1. Визначення сили м’язів кисті. За допомогою ручного пружинного динамометра визначити силу м'язів лівої та правої кисті. Для цього, тримаючи динамометр у витягнутій руці (рука лежить на столі), стискати його пальцями без ривків з усією силою. Зробити повторні визначення. Записати показання шкали приладу.

2. Визначення сили м’язів становим динамометром.

Становий динамометр для вимірювання сили м'язів-розгиначів тулуба (розгиначів спини та м'язів кінцівок) складається з металевого овального кільця, що виконує роль пружини, шкали із стрілкою (в центрі кільця), рукоятки для рук і площадки під ноги, з'єднаних ланцюгом і гачком із центральним кільцем.

Досліджуваний стає ногами на площадку динамометра і, тримаючись за рукоятку, встановлену на рівні колін, тягне її вверх (ноги повинні бути прямими). Записати результати, зробити висновки.

3. Визначення витривалості м’язів кисті. Досліджуваний у положенні стоячи відводить витягнуту руку з динамометром вбік під прямим кутом до тулуба. Вільна рука опущена і розслаблена. По сигналу експериментатора треба двічі виконати максимальне зусилля на динамометрі. Силу м'язів оцінюють за кращим результатом. Потім досліджуваний виконує 10-кратні зусилля з частотою 1 раз у 5 с. Результати записують і визначають рівень працездатності м'язів за формулою:

P = (f1 + f2 + f3+ … + fn) / n

де Р – рівень працездатності; f1, f2, f3 і т. д.— показники динамометра при окремих м'язових зусиллях; n – кількість спроб.

Показник зниження працездатності м'язів визначають за формулою:

S = [ (f1 – fmin) / fmax] x 100

де S – показник зниження працездатності м'язів; f1 – величина початкового м'язового зусилля; fmin – мінімальна величина зусилля; fmax – максимальна величина зусилля.

Оформити протокол. Обчислити і записати силу, рівень працездатності та показник зниження працездатності м'язів за результатами 10-кратних зусиль. Накреслити графік, який виявить характер зниження працездатності м'язів: на осі абсцис відкласти порядкові номери зусиль, на осі ординат — показники динамометра при кожному зусиллі. Порівняйте результати кількох досліджуваних. Порівняйте результати визначення сили і витривалості м'язів з даними, що отримані при виконанні п. 1. Чи є різниця? Зробіть висновки.

Контрольні запитання:

1. Чим характеризується витривалість м'язів?

2. Які фактори впливають на витривалість?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1170 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...