Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прискорення селекційного процесу



Створення нових сортів плодових і ягідних культур дуже тривалий процес. Від організації колекцій, сортовивчення й гібридизації до передачі відібраних форм-сортів у державне сортовипробування проходить дуже багато часу. Для впровадження у виробництво новостворених сортів ягідних культур необхідно щонайменше 10-15 років, а для плодових – до 20-30 і більше. Сучасність ж вимагає швидкого впровадження нових високоякісних сортів, оскільки вимоги до якості та кількості плодоягідної продукції постійно зростають.

На сьогодні розроблено ряд методів прискорення селекційного процесу на всіх його етапах.

І етап (підготовчий) збір, накопичення і вивчення вихідного матеріалу. Цей період можна скоротити тоді, коли виконати відповідний патентний пошук, ознайомитися з помологічною літературою, колекційними насадженнями інших науково-дослідних установ, проаналізувати наявні каталоги сортів і підібрати батьківський матеріал, який відомий за результативністю успадкування тих чи інших господарсько-корисних ознак.

Також, особисті контакти між селекціонерами дозволяють їм для подальшої селекційної роботи обмінюватися вихідними формами, насінням від вільного запилення, пилком для схрещувань від видів, сортів, чи гібридів та інше, що може зекономити до 5 років і більше.

ІІ етап – від гібридизації до отримання сіянців та вирощування їх у селекційному розсаднику. Тут можнаскоротити терміни стратифікації насіння, висівати насіння та вирощувати гібридні сіянці в закритому ґрунті, створити оптимальні умови для росту сіянця. Використати контейнерну культуру вирощування сіянців, з висаджуванням їх в селекційний сад на постійне місце, де також забезпечують оптимальні умови їх зростання й розвитку. Застосовують високу агротехніку у розсаднику з оптимальним удобренням та зрошенням. Наприклад, застосування високої агротехніки в гібридному розсаднику персика та ще деяких кісточкових культур дозволяє отримати перші плоди вже на другий рік, а масове плодоношення – на третій.

В розсаднику зерняткових культур не допускають розгалуження сіянців, бо це дозволяє швидко отримати перші плоди на центральному пагоні, який швидше визріває та закладає плодову деревину.

ІІІ етап (селекційний сад) – виділення кращих форм. Тут використовують щеплення виділених в селекційному розсаднику форм на карликові підщепи, що дозволяє пришвидшити розвиток рослин і вступ їх в період плодоношення. У селекційному саду часто виконують щеплення живців новостворених гібридів на дерева гібридів попередньої генерації, які старші за віком і вже плодоносять, що стимулює плодоношення нових прищеп. Такі заходи дозволяють паралельно оцінити відразу дві генерації гібридів і зекономити від трьох до п’яти років.

Важливою умовою прискорення селекційного процесу є створення великого гібридного фонду, з якого можна вибрати форми з найкращим поєднанням господарсько-корисних ознак, і не повторювати етапи селекційного процесу для досягнення поставленої мети. Наприклад, для ефективної селекції яблуні необхідно отримати не менше 30 тис., а малини та суниці – 20 тис. шт. сіянців щорічно. Такі великі селекційні фонди дозволяють вести жорстке вибракування на всіх етапах селекційного процесу й виділяти справді найкращі за комплексом ознак селекційні елітні форми.

Первинну оцінку відібраних елітних сіянців виконують в суперінтенсивних садах, використовуючи карликові підщепи та формування крони типу веретено, чи в садах ”лугового типу”. Це також прискорює добір гібридів на три-пять років.

Селекціонери часто використовують такий захід, як щеплення гібридного матеріалу в крони плодоносних дерев в сад, минаючи етап закладання селекційних садів. Тим економиться площа виділена для селекційної роботи й скорочується термін оцінки селекційної еліти в саду. Замість 10-15 років первинне сортовипробування можна виконати за 6-8 років.

Контрольні питання

1. Скільки років триває селекційний процес у основних плодових культур?

2. Назвіть основні етапи селекційного процесу з плодовими культурами.

3. Що є найважливішою умовою прискорення селекційного процесу?

4. Скільки приблизно гібридних сіянців яблуні необхідно отримати для ефективної селекційної роботи?

5. Які способи дозволяють прискорити вивчення селекційного матеріалу, минаючи етап закладання селекційних садів?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...