Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи поділу соматичних клітин



Передавання ознак і властивостей через спадковість нерозривно пов’язане з розмноженням організмів, а останнє – з поділом клітин. Основні типи поділу клітин: мітоз, амітоз і мейоз. Мітотичний поділ клітин завжди відбувається при рості організмів і нестатевому розмноженні. Мейоз, або редукційний поділ, у різних групах організмів проходить на різних, але завжди точно визначених, стадіях розвитку: при утворенні гамет у тварин, спор – у спорових рослин. Основою як мітозу, так і мейозу є редукція всіх елементів клітини, головним чином хромосом, і їх розподіл при поділі ядра.

Мітоз (від грец. μίτος – нитка) – каріокінез, складний (або непрямий) мітотичний поділ клітин – переважаючий тип поділу еукаріотичних соматичних клітин і притаманний більшості тваринних і рослинних організмів. При цьому відбувається спіралізація хромосом, точний рівномірний розподіл спадкового матеріалу, який міститься в хромосомах, між двома виникаючими клітинами. Внаслідок мітозу кожна дочірня клітина отримує повний набір хромосом із строгою кількістю ДНК і за їх складом ідентична материнській клітині.

Амітоз (від грец. ά – без і μίτος – нитка) – прямий поділ ядра, який переважає у деяких одноклітинних організмів. Це поділ соматичних клітин, але на відміну від мітозу прямий поділ інтерфазного ядра клітини відбувається шляхом перешнурування ядра простою перегородкою (рис.29). При цьому зберігаються ядерна оболонка і ядерця, не утворюється мітотичний апарат, немає спіралізації хромосом і тому вони не виявляються. Так виникають двоядерні клітини, іноді перешнуровується і цитоплазма. Шляхом амітозу, крім найпростіших організмів, діляться спеціалізовані клітини, наприклад печінки, епітелію шкіри, скелетних м’язів у тварин і людини, клітини стінок зав’язі паренхіми бульб у рослин.

Амітоз спостерігається при поділі старіючих і патологічно змінених клітин, зокрема ракових, після опромінення та інших несприятливих впливах. При амітозі між дочірніми клітинами може бути однаковим або неоднаковим розподіл ядерної речовини, а відповідно і генетичного матеріалу як кількісно, так і якісно. У результаті утворюються або рівні, або нерівні за розміром клітини. Тому такі клітини спадково не повноцінні.

Рис. 29. Прямий поділ (амітоз) клітин:

1 – материнська клітина; 2, 3 – поділ ядерця; 3-6 – поділ ядра; 7, 8 – дочірні клітини

Мейоз (від грец. μείωσις – зменшення, редукція). Характеризується зменшенням вдвоє кількості хромосом у дочірніх клітинах. У тварин і людини цей процес відбувається при утворенні гамет, а в квіткових рослин – раніше: при утворенні пилкових зерен і зародкових мішків. У результаті мейозу гамети набувають гаплоїдного набору хромосом. Мейоз складається з двох поділів, що швидко відбуваються один за одним.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...