Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 15. Провадження у справах про банкрутство



Поняття, сутність, правова природа та умови банкрутства за діючим законодавством. Учасники провадження у справах про банкрутство: поняття, склад та повноваження. Строки провадження у справах про банкрутство: умови, види, тривалість та порядок застосування. Порядок порушення провадження у справах про банкрутство: поняття та стадії. Підвідомчість справ про банкрутство. Відмова в прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство. Повернення заяви. Санація боржника та мирова угода: поняття, підстави та порядок застосування. Розпорядження майном боржника. Повноваження та правовий статус розпорядника майна. Поняття, підстави, мета та порядок ліквідаційної процедури. Поняття, підстави та правові наслідки ліквідації. Ухвала про ліквідацію: поняття та сутність. Особливості банкрутства окремих видів суб’єктів господарювання.

Тема 16. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду

Загальна характеристика та правова природа інституту виконання судових рішень. Поняття та мета. Виконавче провадження: поняття, тлумачення, підстави та правова природа. Поняття та правовий статус стягувача та боржника. Види виконавчого провадження щодо рішень господарського суду. Способи виконання судових рішень. Розстрочка та відстрочка виконання рішень господарського суду. Наказ господарського суду (поняття та зміст) і порядок його виконання. Порядок відновлення наказу у разі його втрати. Поворот виконання рішення, постанови. Відповідальність за ухилення від виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду.

Тема 17. Вирішення господарських спорів третейськими судами

Поняття, мета та правові засади діяльності третейських судів. Повноваження третейського суду щодо вирішення господарських спорів. Порядок та правові наслідки вирішення господарського спору третейським судом. Договірне застереження щодо арбітражного розгляду справи. Міжнародний комерційний арбітраж, Міжнародна морська арбітражна комісія та Регламент: поняття, сутність, правова природа та склад повноважень. Рішення третейського суду та його правові наслідки. Оскарження рішення третейського суду.

.


4. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

№ ТЕМИ ЛЕКЦІЇ ПРАКТ. САМОСТ.
1. Тема 1. Господарські суди, їх система, задачі та функції      
2. Тема 2. Поняття та система господарського процесуального права      
3. Тема 3. Підвідомчість і підсудність справ господарським судам      
4. Тема 4. Учасники господарського процесу 2      
5. Тема 5. Судові витрати та засоби відповідальності в господарському процесі      
6.Тема 6. Поняття та види процесуальних строків      
7. Тема 7. Докази і доказування у господарському процесі      
8. Тема 8. Запобіжні заходи та заходи забезпечення позову у господарському процесі      
9. Тема 9. Мирове та досудове врегулювання господарських спорів      
ВСЬОГО:      

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН КУРСУ

Спеціальна частина

№ ТЕМИ ЛЕКЦІЇ ПРАКТ. САМОСТ.
10. Тема 10. Пред’явлення позову та порушення справи у господарському процесі      
11. Тема 11. Вирішення господарських спорів у суді першої інстанції      
12. Тема 12. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку      
13. Тема 13. Перегляд судових рішень у касаційному порядку      
14. Тема 14. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами та за винятковими обставинами. Участь у судовому процесі іноземців.      
15. Тема 15. Особливості провадження у справах про банкрутство      
16. Тема 16. Виконання рішення, ухвали, постанови      
17. Тема 17. Вирішення господарських спорів третейськими судами      
ВСЬОГО:      

5. ТЕМИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

№ з/п Назва теми Кількість годин
  Тема: Господарські суди, їх система, задачі та функції 1. Виникнення комерційних (торгових) судів у взаємозв’язку із розвитком комерційних(торговельних) відносин та торгового (комерційного) права. 2. Історія становлення господарських судів та господарського судочинства в Україні. 3. Система, склад та структура господарських судів, їх місце в судовій системі України. 4. Завдання та функції господарських судів України, джерела регулювання їх діяльності. 5. Право на звернення у господарський суд: особливі суб’єкти, підстави та наслідки.    
  Тема: Поняття господарського процесуального права 1. Поняття господарського процесу, його форма, предмет та стадії. 2. Поняття та види господарсько-процесуальних відносин. 3. Предмет та метод господарського процесуального права. 4. Принципи господарського судочинства. 5. Джерела господарського процесуального права. 6. Загальна характеристика Господарського процесуального кодексу України. 7. Дія господарсько-правових норм у часі та просторі. 8. Зв’язок господарського процесуального права з іншими галузями права України. 9. Господарське процесуальне право як наука і навчальна дисципліна. 10. Проект нового Господарського процесуального кодексу (Кодексу господарського судочинства).    
  Тема: Підвідомчість і підсудність справ господарським судам   1. Поняття та правові засади підвідомчості. Співвідношення з поняттям „компетенція” господарського суду. 2. Відмежування підвідомчості цивільних, адміністративних та господарських справ. 3. Виключна (предметна) підвідомчість господарських справ. 4. Поняття та види підсудності справ господарському суду. 5. Порядок передачі справ з одного господарського суду до іншого.    
  Тема: Учасники судового процесу 1. Поняття та класифікація учасників господарського процесу. 2. Правовий статус судді господарського суду та порядок його відводу. 3. Права та обов’язки сторін. Процесуальна співучасть. 4. Треті особи в господарському процесі. 5. Участь прокурора в господарському процесі. 6. Процесуальне представництво у господарському процесі, його порівняльна характеристика із представництвом у цивільному та адміністративному процесах. 7. Експерт як учасник господарського процесу. 8. Участь у процесі посадових осіб та інших працівників підприємств, установ, організацій, державних та інших органів.    
  Тема: Судові витрати та засоби відповідальності у господарському процесі   1. Поняття та правові засади судових витрат. 2. Види судових витрат. 3. Порядок сплати судових витрат. Звільнення від сплати судових витрат. 4. Поняття та особливості господарсько-процесуального примусу та відповідальності. 5. Форми господарсько-процесуального примусу та відповідальності. 6. Судові штрафи в господарському процесі та інші заходи відповідальності.    
  Тема: Докази і доказування у господарському процесі   1. Поняття та ознаки доказів в господарському процесі. 2. Поняття доказування. Співвідношення доказів та доказування. 3. Види доказів. 4. Витребування, огляд та дослідження доказів. 5. Оцінка доказів. 6. Забезпечення доказів: поняття та порядок. 7. Експертний висновок в процесі доказування.    
  Тема: Запобіжні заходи та заходи до забезпечення позову у господарському процесі   1. Поняття та правові підстави застосування запобіжних заходів. 2. Види запобіжних заходів. 3. Порядок застосування запобіжних заходів господарськими судами. 4. Поняття та правові підстави застосування заходів до забезпечення позову. 5. Види заходів до забезпечення позову. Неприпустимість застосування окремих видів заходів до забезпечення позову. 6. Скасування, оскарження та виконання ухвали про вжиття заходів до забезпечення позову.      
  Тема: Пред’явлення позову та порушення справи у господарському процесі 1. Позов в господарському процесі, умови та передумови його пред’явлення. 2. Поняття і елементи позову. Форма і зміст позовної заяви. 3. Частини позову. Визначення ціни позову. Додатки до позову. Розрахунок позову. 4. Відзив на позовну заяву. Відмова у прийнятті і повернення позовної заяви без її розгляду: поняття та спрямованість. 5. Об'єднання позовних вимог: поняття, підстави виникнення та мета. Відмова від позову. 6. Зустрічний позов та його взаємозв’язок з первісним позовом. 7. Порядок порушення провадження у справі у господарському суді    
  Тема: Вирішення господарських спорів у першій інстанції 1. Порядок розгляду господарських спорів у господарському суді. Процесуальні дії суду щодо підготовки справи до розгляду. 2.Завдання та мета вирішення господарських справ у першій інстанції. Закрите судове засідання. 3. Частини провадження по справі. Протокол судового засідання. Відкладання, перерва та зупинення судового розгляду: поняття та умови. 4. Зупинення провадження у справі. Припинення провадження та залишення справи без розгляду. Поняття та підстави застосування. 5. Порядок прийняття, форма, мета і зміст рішення. Частини рішення. Порядок оскарження. 6. Ухвала суду та її зміст. Додаткове рішення, ухвала: поняття, мета, порядок оскарження.      
  Тема: Перегляд судових рішень в апеляційному порядку   1. Право апеляційного оскарження. Поняття, мета, риси та сутність апеляції та апеляційного провадження. 2. Передумови апеляційного оскарження. Подання апеляційної скарги. Поняття, форма та зміст апеляційної скарги та апеляційного подання. Порядок розгляду апеляційної скарги. 3. Повернення апеляційної скарги: підстави та мета. Порядок оскарження. Підстави припинення перегляду судового рішення в апеляційному порядку. 4. Постанова апеляційної інстанції: поняття, мета та порядок оскарження. 5. Додаткова постанова. Відстрочка або розстрочка виконання постанови апеляційної інстанції.    
  Тема: Перегляд судових рішень у касаційному порядку 1. Право касаційного оскарження. Поняття, мета, риси та сутність касаційного провадження. Спільні риси та відмінності апеляційного та касаційного провадження. 2. Подання касаційної скарги: поняття та порядок внесення. Підстави та умови повернення касаційної скарги. Порядок розгляду касаційної скарги. 3. Стадії розгляду касаційної скарги. Результати розгляду касаційної скарги. Постанова касаційної інстанції: поняття. зміст та порядок оскарження. 4. Відстрочка або розстрочка виконання постанови касаційної інстанції. З 4. 5. Зупинення виконання судового рішення.      
  Тема: Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами та за винятковими обставинами. Участь у господарському суду іноземців. 1. Поняття та юридична сутність нововиявлених обставин та підстави перегляду судового рішення. 2. Порядок, мета, умови та строк подання заяви (внесення подання) про перегляд судового рішення. Особливості перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами. 3. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за винятковими обставинами: поняття, підстави та умови застосування. 4. Іноземці у господарському судочинстві: підстави звернення, права та обов'язки.    
  Тема: Провадження у справах про банкрутство 1. Поняття, сутність, правова природа та умови банкрутства за діючим законодавством. 2. Учасники провадження у справах про банкрутство: поняття, склад та повноваження. 3. Строки провадження у справах про банкрутство: умови, види, тривалість та порядок застосування. 4. Порядок порушення провадження у справах про банкрутство: поняття та стадії. Підвідомчість справ про банкрутство. 5. Відмова в прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство. Повернення заяви. 6. Санація боржника та мирова угода: поняття, підстави та порядок застосування. 7. Розпорядження майном боржника. Повноваження та правовий статус розпорядника майна. 8. Поняття, підстави, мета та порядок ліквідаційної процедури. Поняття, підстави та правові наслідки ліквідації. Ухвала про ліквідацію: поняття та сутність. 9. Особливості банкрутства окремих видів суб’єктів господарювання.    
  Тема: Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду   1. Загальна характеристика та правова природа інституту виконання судових рішень. Поняття та мета. 2. Виконавче провадження: поняття, тлумачення, підстави та правова природа. 3. Поняття та правовий статус стягувача та боржника. Види виконавчого провадження щодо рішень господарського суду. 4. Способи виконання судових рішень. Розстрочка та відстрочка виконання рішень господарського суду. 5. Наказ господарського суду (поняття та зміст) і порядок його виконання. Порядок відновлення наказу у разі його втрати. 6. Поворот виконання рішення, постанови. 7. Відповідальність за ухилення від виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду.    
  Тема: Вирішення господарських спорів третейськими судами   1. Поняття, мета та правові засади діяльності третейських судів. 2. Повноваження третейського суду щодо вирішення господарських спорів. Порядок та правові наслідки вирішення господарського спору третейським судом. 3. Договірне застереження щодо арбітражного розгляду справи. 4. Міжнародний комерційний арбітраж, Міжнародна морська арбітражна комісія та Регламент: поняття, сутність, правова природа та склад повноважень. 5. Рішення третейського суду та його правові наслідки. Оскарження рішення третейського суду.  

8. САМОСТІЙНА РОБОТА

№ з/п Назва теми Кількість годин
1. Господарське судочинство у зарубіжних країнах  
2. Поняття та види процесуальних строків  
3. Загальна характеристика господарських спорів як підстави для звернення до господарського суду  
4. Мирове та досудове врегулювання господарських спорів  
  Разом  

9. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Теми рефератів:

1. Історія становлення господарських судів та господарського судочинства в Україні.

2. Право на звернення в господарський суд.

3. Поняття господарського процесу, його форма, предмет та стадії.

4. Поняття та види господарсько-процесуальних відносин.

5. Предмет та метод господарського процесуального права.

6. Принципи господарського судочинства.

7. Джерела господарського процесуального права.

8. Поняття та класифікація учасників господарського процесу.

9. Процесуальне представництво.

10. Поняття та правові засади судових витрат.

11. Поняття та правові засади господарських процесуальних строків.

12. Поняття доказування. Співвідношення доказів та доказування.

13. Поняття та правові засади запобіжних заходів. Підстави застосування запобіжних заходів.

14. Поняття досудового порядку врегулювання господарських спорів, історія його виникнення та сучасна практика застосування.

15. Позов в господарському процесі, умови та передумови його пред’явлення. Поняття і елементи позову.

16. Порядок порушення провадження у справі у господарському суді.

17. Право апеляційного оскарження. Апеляційна скарга та її зміст.

18. Поняття банкрутства за діючим законодавством.

19. Особливості банкрутства окремих видів суб’єктів господарювання.

20. Загальна характеристика та правова природа інституту виконання судових рішень.

21. Наказ господарського суду і порядок його виконання.

22. Поняття та правові засади діяльності третейських судів.

23. Міжнародний комерційний арбітраж, Міжнародна морська арбітражна комісія та Регламент.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 493 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...