Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Складнопідрядні речення з підрядними способу дії, підрядними порівняльними, супровідними



Мета:

- систематизувати і узагальнити знання про складнопідрядні речення з підрядними порівняльними і супровідними; з синонімією складнопідрядних речень і простих ускладнених речень.

- виховувати мовленнєву культуру.

Завдання для виконання:

Завдання 1. Визначте тип складнопідрядних речень. Виділіть підрядні порівняльні, підрядні способу дії і підрядні ступеня та міри. Підкресліть сполучники та сполучні слова, визначте тип їх. Поясніть розділові знаки. Повторіть тему «Обставини способу дії».

1. Слова виривались з її уст, як одинокі постріли. 2. Ніхто не відступив, ні одна душа, так хотілося жити. Так хотілося жити, що вода закипіла в Десні, коли кинулись її перепливати люди. 3. На миті перед очима в Романа постала русоока ткаля Марина і згасла, як свіча. 4. Над селом вставали сизі стовпи диму, кучерявились у небі, ніби всріблені інеєм тополі. 5. Тільки небокрай червоно палахкотів на заході, неначе величезне розтоплене горно. 6. Де б не був, а перед очи­ма — красуня молодиця в хустці білій, з очима голубими, як далекі вечірні сніги. 7. Вітер зарипів обмерзлими осо­корами, що стояли, мов старезні діди-сторожі в білих ко­жухах. 8. Зорі яскраво мерехтять в недосяжній вишині, розсипані, ніби золоті зерна. 9. Тимко бровенята білясті насупив, очі голубі звузив, аж потемніли. 10. За відчи­неним вікном хатини вигравали на своїх струнах нічні коники-цвіркуни, ніби маленькі скрипалі грали стиха на їхньому мовчазному весіллі. 11. Всіх нас з вівчарні мов вітром видуло. 12. Венька взяв до рук гармонь, Тишко тут як тут з бубном. 13. Скидан якусь хвилину, здавалось, роздумував, ніби згадував, як той гопак танцюється..

Завдання 2. Знайдіть складнопідрядні речення, визначте тип їх. Підкресліть сполучники та сполучні слова і визначте тип їх. Поясніть розділові знаки. Проаналізуйте складнопідрядні речення з сполучни­ками що, як. Скажіть, чи можна визначити тип складнопідрядного речення лише за сполучником.

1. За багато років я вперше почуваю себе так, як бу­вало у дитинстві. 2. Життя склалося так, що довелося за-1 бути і про рідну свою Ничогівку. 3. В давні часи в наших придеснянських краях було стільки риби, звірів та птахів, що з кожного куща можна було випужати зайця, в кожній болотянці вловити мішок риби, а в кожнім озерці виявити кілька качиних виводків. 4. Рідне село я в юні роки знав як свої п'ять пальців і любив найніжнішою любов'ю. 5. Спочатку коні йшли тупо, ніби не ноги в них були, а жер­дини. 6. В нього кучерявився низько підстрижений, густий, як щітка, чубчик. 7. Але не знаю, чи зумів би я розповісти про все те як слід, коли б не Венька Чепела. 8. Надівши кашкета, я, ніби ненароком, заглядав у дзеркало. Сказав він [Досифей] ті слова конфузливо, ніби піймавшись на гарячому. 10. Про Веньку говорилося в селі, ніби Він працював ковалем у самому Києві. 11. Не влаштовува­ло Венька те, що один пункт нашої постанови не був виконаний. Ми не знали, як його виконати. 12. Режисерка від усіх вимагала змінювати голос і гримуватись так, щоб глядачі не впізнали.

Завдання 3. Складнопідрядні речення замініть, де можливо, речен­нями з дієприслівниковими зворотами, а дієприслівникові звороти — складнопідрядними реченнями. Поясніть, чому в ряді випадків заміна неможлива. Знайдіть ці речення.

1. І розказати літня ніч могла б, якби вона уміла гово­рити. 2. І втомленим не треба сну, бо струни, пристрастю налиті, дрижать у місячній блакиті. 3. Як пахли над водою віти, коли приснилися слова — найкращі в світі! 4. Учися чистоти і простоти і, стоптуючи килим золотий, забудь про вежі темної гордині. 5. Покинувши красу невловну незриму, звертаю знову я на вулиці земні. 6. Я пройшов по мокрому перону, дихаючи повними грудьми. І коли побачили село ми, сизий став і кучерявий ліс, — сонце над покрівлями з соломи підняло полуменистий спис. 8. Глибоким зором і пером тонким він слугував народові своєму, боліючи душею разом з ним

Завдання 4. Напишіть твір на тему «Рідна мова в рідній школі», використовуючи складнопідрядні обставинні речення. Визначте типи їх.

Завдання 5. Визначте тип складнопідрядних речень і засоби зв'язку підрядної частини з головною.

1. Знав він, що моя фотографія висить на Дошці пошани за дійсні успіхи в навчанні, чого він про себе не міг думати. 2. Це була дуже несвоєчасна сповідь, здалося спершу Мишуні. 3. Народу зібралось дуже багато, чого ніхто не сподівався. 4. Леся Українка добре володіла й російським віршем, про що свідчать і оригінальні її поезії. 5. Ми постелилися і полягали спати, причому вікно треба було заткнути подушкою. 6. Екскурсії сприяють кращому пізнанню, що конче потрібне для молодої людини. 7. Лісник мимоволі зітхнув, чим немало здивував Стьопочку.8. Посада директора вимагає енергійності, цілеспрямованості, душевної широти, без чого не буває цілісним виробничий колектив.

Запитання для самостійної роботи за модулем 7

1. Яке речення називається складним?

2. Як речення називається складним двокомпонентним і складним багатокомпонентним?

3. Чим відрізняються частини складного речення від простих речень?

4. Перерахуйте основні засоби зв’язків між частинами складного речення?

5. Які речення називаються складносурядними, складнопідрядними, безсполучниковими?

6. Перерахуйте складні випадки між сурядністю і підрядністю.

7. Яке речення називається складносурядним?

8. Чому одні сполучники називаються єднальними, інші - протиставними і розділовими?

9. Яка інтонація складносурядних речень?

10. Які розділові знаки вживаються в складносурядних реченнях?

11. Коли ставиться кома?

12. Коли кома не ставиться?

13. Коли ставиться крапка з комою?

14. Коли ставиться тире?

15. Яке речення називається складнопідрядним?

16. Перерахуйте особливості структурно-семантичного принципу класифікації складнопідрядних речень.

17. За допомогою яких сполучників і сполучних слів з’єднуються частини у складнопідрядному реченні?

18. Чим відрізняється головна частина від підрядної у складнопідрядному реченні?

19. Які є види складнопідрядних речень?

20. Яку роль відіграють у складнопідрядному реченні співвідносні слова?

21. Які складнопідрядні речення називаються означальними, з’ясувальними, обставинними?

22. Чому тип складнопідрядного речення не можна визначити лише за сполучником і сполучним словом?

23. Коли можлива заміна підрядних обставинних частин дієприслівниковим зворотом?

24. Коли можлива заміна підрядних означальних частин дієприкметниковим зворотом?

Завдання для самостійної роботи за модулем 7.

Завдання 1. Визначте розділові знаки та накресліть схему запропонованим реченням.

1. Класик національної літератури П.П. Гулак-Артемовський своєю творчістю і діяльністю прагнув довести що українське слово може підняти наш народ і нашу культуру до світового рівня. 2. А за столом схилився над аркушем пергаменту життям умудрений літами усрібнений муж книжник громадянин якого далекі нащадки через багато-багато століть назвуть геніальним поетом. 3. Недарма деякі люди життя своє присвячують щоб вибудувати й дослідити своє генеалогічне дерево бо людина єдина істота яка має відчуття історії і коли відчуття в ній згасає вона морально дичавіє.

Завдання 2. Додайте початки речень, поставте розділові знаки поясніть їх вживання.

1. … а бузок ще не роцвів.

2. … а на подвір”ї уже сухою

3.... і робота закипіла.

4.... і перед очима відкрилася панорама гірськогосела.

5.... та туман застелив вибалки.

6.... то зашумить липа під вікном.

7.... або загляне коли-не-коли подруга.

Завдання 3. Перекладіть українською мовою. Зверніть увагу на сполучники суряд ності в українській і російській мовах.

1. Жизнь каждого принадлежит отечеству, и не удальство, а только истинная храбрость приносит пользу (П. Нахимов). 2. Березы за одну ночь пожелтели до самых верхушек, и листья сыпались с них частым и печальным дождем (К.Паустовский). 3. Разговор то смолкал, то возобновлялся с новой силой, и, будто слушая новости, речная волна лениво перебирала береговую гальку (Г.Федосеев). 4. Где ваши сестры и как они поживают? (А.Чехов). 5. А в саду теперь темно меж деревьев, и в беседку ни один человек не решился бы пойти в полночь, да еще и в дождь (В.Короленко). 6. Дни стоят тихие и ясные, а ночи прохладные и росистые (А.Чехов). 7. Еще десять шагов – и я увидел толстую сухую сосну, сваленную ветром и подожженую у корня (Г.Федосеев). 8. Издали слышался шум неугомонного ручья и чувствовалось его сырое, холодное дыхание (А.Куприн).

Завдання 4. Чому інколи між частинами в складносурядному реченні кома не ставиться?

Завдання 5. Перепишіть; замість крапок поставте, де треба, розділові знаки між частинами складносурядного речення, поясніть їх вживання.

1. А вітер палить вікна незнайомі … А синя хмара жаром пройнялася … А синій ліс просвічує огнем… А вітер віти клонить і співає Мені в ушах… (Рил.). 2. Багато подій переплутається в сивих головах героїв Вітчизняної війни від частих спогадів і перетвориться на легенди … та одне залишиться непохитно вірним та незабутньо ясним – високе благородне почуття товариства і братерства всіх бійців, що знищили фашистське безумство на землі (Довж.). 3. Вискочить сонце на мить на блакитну полянку, щоб обсушитись, гляне на себе в калюжу … і знову лізуть на нього важкі, розтріпані хмари (Коцюб.). 4. Посеред неба гнеться на південь Чумацький шлях …і між його доспілими зорями тремтить і осипається на край землі срібний пилок (Стельм.). 5. Поверх трави тільки гарячий вітер гуляє…та сонце розсіває своє пекучо-іскристе прміння (Мирн.). 6. Із-за темного дуба…то калинова вітка витягнеться… і червоний кетяг ягод горить, як жар, то колюча гайова рожа покаже дрібні листочки й пахучу квіточку (М.Вовч.). 7. Часом у блакитній вишині пропливала біла хмара…або пролітала пташина (Шиян). 8. В одному місці розрослись чималі вишняки… а далі од берега, коло самих хат, ростуть дикі груші та яблуні, розкидавши своє широке гілля понад соняшниками…а ондечки серед одного города вгніздилась прездорова, стара, широка та гілляста груша, розклала своє гілля трохи не при землі на буряки та картоплю (Н.Лев).

Завдання 6. Визначте, у яких реченнях сполучники сурядності з’єднують однорідні члени речення, а в яких – частини складносурядного речення. Поясніть розділові знаки.

1. Була гроза, по горах в’ється дим І сивими струмує ручаями. Повітря склом виблискує ламким, І тиша ніжно дзвонить над гаями. 2. Сім’я єдина, але різні діти, і добре їм у чесній згоді жить... 3. Слова одні нам тішать зір і слух, А інші нас відштовхують раптово, В одних – огонь і істина жива,А є й мертві, крижані слова. 4. Яке ж це слово приязне: Карпати! Його з дитинства серцем я злюбив, У нім і грому майського розкати, І сива далечінь гірських шпилів, І співанка русявого дівчати, І голосні трембіти пастухів, І сум утрат, і мідний поклик слави... 5. здалека чути переплеск весла, Падуть листки, пожовклі і червоні, І тихо плинуть по холоднім лоні Туди, куди і молодість пішла. 6. Прив”яла папороть ще зеленіє, Та вже говорять, як свічі, дерева, І памороззю криється трава Уранці-рано. 7. Темніє обрій. Добродушний грім спросоння загримів,- але над нами Ще ясно й синьо. 8 Метнулось гайвороння край дороги – І простяглась пустиня навкруги (З тв. М.Рильського). 9. Не радий хрін терці – проте на кожній танцює (Н.тв.)

Завдання 7. Визначити типи підрядних частин.

1. Мова – наша зброя, якою ми служимо народові, що нас породив,вигодував і виховав. 2. Ми збирали з сином на землі каштани, ми дивились довго, як хмаринка тане, як синіє синь, як колише вітер струни павутинь. 3. Тимко приїхав до артільного двору, коли вже зовсім звечоріло і чередник гнав з поля овець.

Завдання 8. Утворіть складнопідрядні речення, поставте розділові знаки, обгрунтуйте їх.

1. Не забуду я рідної школи …

2. …той мур зламає.

3. Перша голова завжди та …

4. Люблю…

5. З дороги видно було…

6. Був саме час…

7. Опівдні…з садиби вийшло два мисливці.

8. Раптом звідти… полинула пісня.

9. І лине спів туди…

10. Розкажи…

11. Сіли спочивати лише тоді…

12. А жита шелестіли тихо…

13. Він знову пішов у гай…

14. Дужий гуркіт не міг бути громом…

15. … так що ніяк туди не можна було дібратися.

16. … хоч була рання весна.

Завдання 9. Перекладіть речення українською мовою, зверніть увагу на сполучники підрядності в українській та російській мовах; поясніть розділові знаки.

1. Нескошенные луга так душисты, что с непривычки туманится и тяжелеет голова (К.Паустовский). 2. Самым дорогим кажется то, во что твой труд вложен (Пословица). 3. Расскажите, кто вы и что с вами случилось. 4. По мере того как поднималось солнце, день теплел и веселел (Б.Полевой). 5. По мере того как мы отходили от водораздела, долина суживалась все более и более и, наконец, превратилась в глубокое ущелье (В.Арсеньев). 6. На одном из выступов у самой воды горел костер, пламя которого с такой же четкостью уходило в глубину озера, с какой поднималось к небу (А.Грин). 7. Нам нужны высокоразвитые люди, которые не прнебрегают всем тем, что гармонически обогащает человека, и всегда стремятся знать больше того, что уже постигли (С.Коненков). 8. Литературный язык, которым мы пользуемся, - это подлинно драгоценнейшее наследие, полученное нами от предшествующих поколений, драгоценейшее… (Л.Щерба).

Завдання 10. Зробіть повний синтаксичний аналіз речення:

Коли я повертався назад, то вітру вже не було і світив на небі молодий місяць і він знав, що дома його давно чекають і що буде так, як домовилися.

Завдання 11. Доберіть речення за поданими схемами.

                   
   
 
   
як
 
як
 
якою....


Завдання 12. Напишіть твір, використовуючи різні види складнопідрядних речень.

„Зацвіла в долині червона калина”

Модульний тестовий контроль самостійної роботи

за модулем 7

1. Складним називається речення, в якому:

а) два або більше предикативних центри;

б) виражається спонукання до дії;

в) один головний член речення.

2. Чи можна одну й ту саму думку передати як простим, так і складним реченням:

а) ні;

б) так.

3. У складному реченні частин стільки, скільки:

а) предикативних центрів;

б) пунктуаційних знаків;

в) односкладних речень.

4. Для зв’язку частин складного речення використовуються:

а) сполучники сурядності;

б) сполучники підрядності;

в) тільки сполучні слова;

г) інтонація.

5. Залежно від засобів зв’язку частин складні речення поділяються на:

а) багатокомпонентні;

б) складносурядні;

в) складнопідрядні;

г) безсполучникові.

6. В якому складному реченні перша частина без другої не виражає закінчену думку:

а) складносурядному;

б) складнопідрядному;

в) безсполучниковому.

7. Між сурядністю і підрядністю існує чітка межа:

а) так;

б) ні.

8. Подвійні сполучники ні....ні вживаються в заперечних реченнях:

а) так;

б) ні.

9. За значенням протиставні складносурядні речення поділяються на:

а) власне протиставні;

б) контрасні;

в) зіставні.

10. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Дорога круто збігає у низину і опам’ятатись не встиг вже тільки небо над тобою високе в кучугурах біляво синюватих хмар із сонцем що золотою рибкою в їхніх сітях борсається а навкруги не то гори не то пагорби затискують тебе з обох боків налягають своєю вагою на твою свідомість примушують пришвидшити крок бо тобі так хочеться з цієї похмурої яруги знову на пагорб вибратися ближче до хмар і сонця побачити оці степи неозорі ледь зримі ліси та підліски що невиразно тремтять у золотавій паморозі обійняти очима густо-зелені плантації бурячків і картоплі золотаві килими пшениць та вусатих ячменів (Ю.Збанацький)

а) 18 ком;

б) 16 ком, крапка з комою;

в) 15 ком, тире;

г) 14 ком, тире.

11. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речення? Якщо ви вдало виберете працю і вкладете в неї всю свою душу то щастя само вас знайде (К.Ушинський)

а) 2 коми; а) [ ], ().

б) тире; б) (), [ ].

в) кома. в) [, (), ].

12. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Зірочки кудись зникли пірнули у синю безодню блакит­ного неба край його горить — палає рожевим огнем чер­вонуваті хвилі ясного світу миготять серед темноти по­над степом віє її посліднє зітхання положисті балки дрімають серед такої темної тіні а високі могили виблис­кують срібною росою піднімається сизий туман і леге­сеньким димком чіпляючись за рослину стелиться по землі (Панас Мирний).

а) 7 ком, 2 крапки з комою, двокрапка;

б) 3 коми, 5 крапок з комою, тире;

в) 8 ком, крапка з комою, тире;

г) 6 ком, 3 крапки з комою, двокрапка.

13. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речення?
Оскільки мова це концентрація мудрості і досвіду то втра­та її веде до порушення суспільної гармонії законів людсь­кої еволюції (К. Мотрич).

а) 3 коми, тире; а) [ ], ().

б) 2 коми, тире; б) (), [ ].

в) 2 коми. в) [, (), ].

14. Розставити розділові знаки у реченні, визначити тип складного речення:

Коли бачиш у людини недоліки пам'ятай що у тебе їх декілька (Приказка).

а) кома, тире; а) безсполучникове;

б) 2 коми; б) складносурядне;

в) кома, тире. в) складнопідрядне;

г) з різними видами зв'язку.

15. Розставити розділові знаки, визначити правильну
відповідь:

Наскільки цікавими і романтичними були його (Івана Мазепи) пригоди у цьому дворі настільки цікавим ро­мантичним був і їхній кінець дикий невговтаний кінь поніс його від м'яких килимів і блискучого паркету королівського палацу назад у рідні широкі степи що мали стати новим могутнім палацом для його національної величі (О. Теліга).

а) 6 ком;

б) 4 коми, двокрапка;

в) 3 коми, тире;

г) 5 ком, крапка з комою.

16. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речення?
Класик національної літератури П. П. Гулак-Артемовський своєю творчістю і діяльністю прагнув довести що українське слово може підняти наш народ і нашу куль­туру до світового рівня (3 газети).

а) кома, тире; а) (), [ ].

б) кома; б) [], ().

в) 4 коми. в) [,() ].

17. Визначити кількість розділових знаків. Назвати, яким дру­
горядним членом речення є відокремлене слово:

Обличчя натхненно розшарілося і освітившись якимись новими думками стало мовби тоншим інтелектуальнішим багатшим (0. Гончар).

а) 4 коми; а) додаток;

б) 5 ком; б) обставина;

в) 6 ком. в) означення.

18. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Щоправда насамперед впадали в око все ті ж легкі золо­товерхі ансамблі на горі що ніби зависли в небі серед вранішніх хмаринок поруч них різонула зір так звана «тум­ба» похмура бетонна споруда епохи захоплення кубіз­мом а трохи праворуч від неї каньйоном потягнувся зву­жуючись вгору і сам Чорний Яр що тепер був там біля своїх витоків мовби заткнутий сірим щитом величезної дамби-запруди (О. Гончар).

а) 9 ком;

б) 7 ком, 2 тире;

в) 8 ком;

г) 6 ком, двокрапка.

19. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речення?

А за столом схилився над аркушем пергаменту життям умудрений літами усріблений муж книжник громадя­нин якого далекі нащадки через багатобагато століть назвуть геніальним поетом (В. Малик).

а) тире, 5 ком; а) [ ], ().

б) 4 коми; б) (), [ ].

в) 6 ком. в) [, (), ].

20. Визначити кількість розділових знаків та тип складного речення:

Я й сьогодні тебе Білорусіє бачу в мріях лише таку йде дівчина з косою із русою в голубому як небо вінку (Б.Олійник)

а) двокрапка, 4 коми; а) складносурядне;

б) 5 ком; б) складнопідрядне;

в) тире, 4 коми; в) безсполучникое.

21. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Вслухаюся в поетичні образи колискових і уявляю не­мовлятко котре покліпує віями дрімота-сон ходить біля вікон заглядає у шиби а там на воротях стоїть кіт у чер­воних чоботях легеньким помахом крил птахи поза точком приносять кашку з молочком тільки зозуля примо­стившись на покуті не поспішає, хоче сплести тугого барвистого віночка з рути-м'яти хрещатого барвінку й запашних василечків та десь далеко-далеко виряджаєть­ся козак у військо щоб татарин-бусурман не заполонив сестрицю (В. Скуратівський).

а) 10 ком, двокрапка, тире;

б) 11 ком, 2 двокрапки;

в) 14 ком, крапка з комою;

г ) 12 ком, 2 тире.

22. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речен­ня?

Дмитро дарма що став ширшим у плечах і наче побільшав на зріст легко зіскочив на цю пругку землю (М. Стельмах).

а) кома, крапка з комою; а) [ ], ().

б) 3 коми; б) [, (), ].

в) 2 коми. в) (), [ ].

23. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Міряли ви її (України) безмірні шляхи зелених та рівних степів;де ніщо не забороняє вашим очам виміряти їх вздовж і вшир і впоперек де одні тільки високі могили нагадують вам про давнє життя людське про бої та чвари хижацькі заміри та криваві січі де синє небо побратавшись з веселою землею розгортає над нею своє блакитне безмірно-високе безод­ньо-глибоке шатро де тоне ваш погляд у безкрайньому про­сторі як і ваша душа у безмірній безодні того світу та сяйва синьої глибини та сизо прозорої далечизни? (Панас Мирний)

а) 14 ком, двокрапка, тире;

б) 12 ком, 2 крапки з комою, двокрапка;

в) 11 ком, 3 крапки з комою, тире;

г) 15 ком, двокрапка.

24. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речення?

Харківський духовний колегіум в останні роки царюван­ня Анни Іоанівни вже звертав на себе увагу іноземних вчених що проїздили цими місцями і збагатив церкву й державу багатьма відмінними чиновниками

(Г. Квітка-Основ 'яненко).

а) 2 коми; а) (),[].

б) 3 коми; б) [, (), ].

в) кома, крапка з комою, в) [ ], ().

25. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Іноді під ранок скеля здригалася від гуркоту копит сто­гнала розчиняючись кована брама скрипіли ресори пишно прибраних екіпажів іржали невидимі коні примарне світло свічок на мить запалювалось у готичних вікнах а потім усе знову западало в насторожену темряву й тишу і тільки десь далеко знизу розлючені морські хвилі з ре­вом розбивались об прибережне каміння і розпачливий крик чайки срібною стрілою протинав густий передгро­зовий морок небес які зливались із важким диханням близького шторму (О. Пахльовська).

а) 7 ком, двокрапка;

б) 7 ком, тире, двокрапка;

в) 10 ком;

г) 9 ком, двокрапка.

26. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речен­ня?

Інтерес до життя це величина яка залежить від сонця пам'яті й надії (З газети).

а) 2 коми; а) [],().

б) тире, 2 коми; б) (), [ ].

в) тире, кома. в) [, (), ].

27. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Вранці вмивали (материнські руки) її смагляву при­пухле зі сну обличчя розчісували галчиного синювато-чорного переблиску посічені коси тягнули воду з криниці несли відро до хати ставили на лаві брали солому й торф у штандарах одтуляли затулку в печі розпалю­вали вогонь чистили картоплю сипали в горщик зали­вали водою солили рогачем сунули в піч ближче до вог­ню готували корито товчі для свині несли вдосвіта до хліва годували курей розсіваючи в дворі просо чи те­реблячи кочан кукурудзи різали хліб на стіл витягали з печі страву годували дітей і самі себе годували мили посуд витираючи рушником і складаючи на миснику змащували глиною стіни й стелю в сінях тримали сапу на грядках бо кожна рослинка потребувала догляду шили одяг латали пороли обіймали голубили пестили (Є. Гу­цало).

а) 30 ком;

б) 28 ком, 3 крапки з комою;

в) 26 ком, 5 крапок з комою;

г) 21 кома, 10 крапок з комою.

28. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речен­ня?

Недалеко від посивілого у віках Києва що живе нині новим кипучим життям на мальовничій повитій зеленню горі підно­ситься у височінь бронзова постать поета (М. Рильський).

а) 3 коми; а) (), [ ].

б) 2 коми, тире; б) [],().

в) 4 коми. в) [, () ].

29. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Од самого передрання коли лише благословився день його благословенні досвітні кольори не застиглі — вони змінюються й тони одного ніби переливаються в тони іншого і як тобі не здивуватись ще півгодини тому край­ небо далеко й стримано зеленіло наче в його дзеркалі відбилося обличчя лугів а це вже полум'яніло зарожевілося і рожевим його настроєм перейнялися повітря то­ полі глиняні горби (Є. Гуцало).

а) 13 ком, тире;

б) 11 ком, двокрапка;

в) 14 ком, крапка з комою;

г) 12 ком, двокрапка, тире.

30. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речен­ня?

Справжній прихід весни пов'язувався в давнину в Ук­раїні зі святом Явдохи котре припадає на 14 березня за старим стилем 1-го (В. Скуратівський).

а) 2 коми, тире; а) (),[].

б) дужки, кома; б) [],().

в) 3 коми. в) [, (), ].

31. Розставити розділові знаки, визначити правильну відповідь:

Недарма деякі люди життя своє присвячують щоб вибу­дувати й дослідити своє генеалогічне дерево бо людина єдина істота яка має відчуття історії і коли відчуття в ній згасає вона морально дичавіє (В. Шевчук).

а) 6 ком;

б) 5 ком, тире;

в) 5 ком, крапка з комою;

г) 4 коми, тире.

32. Визначити кількість розділових знаків. Яка схема речення?

Осінній вітру крок і хмари над землею і пада жовтий лист в вечірньому огні

(В. Сосюра).

а) 2 коми; а) [ ] і [ ].

б) 1 кома; б) [ ], і [ ], і [ ].

в) 3 коми. в) (), [ ].

33. Визначити кількість розділових знаків у реченні та кількість груп однорідніх членів.

У картинах народної художниці Катерини Василівни Білокур нас заворожує і краса квітів отчого краю і гли­бокий філософський зміст (3 журналу).

а) 1 кома; а) 1;

б) 2 коми; б) 2;

в) тире. в) 3.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 4628 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.035 с)...