Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роз'єднувачі зовнішньої установки



Роз'єднувачі зовнішньої установки, установлювані у відкритих розподільних пристроях, повинні мати відповідну ізоляцію й надійно виконувати свої функції в несприятливих умовах навколишнього середовища. У розподільних пристроях напругою до 500 кВ включно набутили широкого застосування роз'єднувачі горизонтально-поворотного типу з ножами, що обертаються в горизонтальній площині. У розподільних пристроях 750 кВ і вище застосовуються роз'єднувачі вертикально-поворотного типу й роз'єднувачі з поступальним рухом ножа.

Роз'єднувачі зовнішньої установки у своїй умовній позначці містять буквену й цифрову частини. Буквена частина складається з декількох букв що позначають: Р-Р- роз'єднувач; Н-Н- зовнішньої установки; Д-Д- двухколонковой конструкції; В-В- вертикального виконання; З-З- із заземлюючими ножами; П-П- підвісного виконання; Т-Т- телескопічний. Цифрова частина має таку ж структуру, що й у роз'єднувачів внутрішньої установки, крім підвісних роз'єднувачів. У підвісних роз'єднувачів цифрова частина позначає: цифри після першого дефіса - номінальна напруга, кВ; цифри 1 і 2 перед дробовою рисою - відповідно із прямою системою керування й з Г-Г- образною тросовою системою керування; цифри після дробової риси - номінальний струм, А. Наприклад: РНДЗ.2-110/1000 ХЛ1; РНВ-750/4000 В1; РПД-500-1/3200 В1; РТЗ-1-1150/4000 В1.

На малюнку 5.5 зображений полюс роз'єднувача горизонтально-поворотного типу РНДЗ-2- 110/1000, називаного інакше двухколонковым.

Полюс двухколонкового роз'єднувача складається з рами 1, двох ізоляторів 2, закріплених на рамі рухливо й здатних обертатися навколо вертикальної осі, двох накладок для приєднання шин 3, закріплених рухливо на шапках поворотних ізоляторів 2 і з'єднаних з ножами 5 і 6 за допомогою гнучкого зв'язку 4. Ніж 5 з ламелями й ніж 6, виконаний у вигляді лопатки, жорстко прикріплені до поворотних ізоляторів 2, утворять контактну систему.

1-рама; 2- опорний ізолятор; 3 - наконечник для приєднання шин; 4 - гнучкий зв'язок; 5 - головний ніж з ламелями; 6 - головний ніж без ламелей; 7 - заземлюючі ножі; 8 - тяга привода; 9- привод; 10- контакти роз'єднувача

Малюнок 5.5 - Роз'єднувач зовнішньої установки серії РНДЗ-2-110

Поворотні ізолятори, а точніше їх нижні чавунні фланці, зв'язані один з одним тягою 8, малюнок 5.5.

При відключенні роз'єднувача ізолятори 2, малюнок 5.5, повертаються одночасно навколо своїх осей приблизно на 90 градусів, і ножі розходяться в одну сторону.

При включенні роз'єднувачі ізолятори 2 обертаються у зворотну сторону й ножі сходяться. Контакти 10 роз'єднувача перебувають у місці стику ножів 5 і 6, малюнок 5.5. Вони складаються з ряду пластин, ламелей 3, укріплених на ножі 5, і лопатки 4 на ножі 6, малюнок 5.6.

Тиск у контакті створюється пружинами 2, установленими на ламелях. Ламели з'єднані з ножем 5 за допомогою гнучкого зв'язку 1.

Дані роз'єднувачі пристосовані для роботи в зимовий час при ожеледі (при відключенні контакт «ламається» і руйнує лід).

Малюнок 5.6 - Рознімний контакт роз'єднувача

При монтажі три полюси роз'єднувача серії РНД збирають на загальній рамі й установлюють у горизонтальній площині.

Важелі поворотних ізоляторів трьох полюсів зв'язують трубчастими тягами й надають руху від одного привода. Можлива установка роз'єднувачів у вигляді окремих полюсів.

Керування роз'єднувачами роблять за допомогою ручного, важільного, черв'ячного або електромеханічного привода.

Роз'єднувачі серії РНД можуть мати заземлюючі ножі 7, малюнок 5.5.

Ножі заземлення можуть бути прибудовані як з однієї сторони роз'єднувача, так і по обидва боки. У цьому випадку на шапках крайніх ізоляторів установлюються спеціальні пластини з контактами для заземлюючих ножів.

При включенні ножів заземлення, вони замикають на землю проведення ланцюга, приєднаної до роз'єднувача. Між заземлюючими й робочими ножами обов'язково встановлюється механічне блокування, що не дозволяє включати заземлюючі ножі при включеному роз'єднувачі.

На малюнку 5.7 показаний вертикально-поворотний роз'єднувач зовнішньої установки серії РНВ-500. Підставою роз'єднувача служить сталева рама 2, по кінцях якої встановлені опорні ізолятори 5, що складаються із трьох похилих колонок, що утворять триногу.

Для підвищення механічної міцності колонки з'єднані між собою трубчастими поясами на двох рівнях.

У верхній частині опорних ізоляторів закріплені екрани 6 і 12, виконані у вигляді кільця, що сприяють більше рівномірному розподілу напруги по висоті ізолятора.

1-привод заземлюючих ножів; 2-рама; 3-заземлювальна шина; 4-заземлюючий ніж; 5-ізолятор; 6,9, 12-екрани; 7-контакт; 8-сполучна шина; 10-головний ніж з ламелями; 11-головний ніж з лопаткою; 13-электродвигательный привод роз'єднувача

Малюнок 5.7- Роз'єднувач вертикально^-поворотний

серії РНВЗ.2-500/2000





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1306 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...