Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опорні ізолятори



Опорні ізолятори призначені для ізоляції й кріплення струмоведучих частин в електричних апаратах, розподільних пристроях електричних станцій і підстанцій і в комплектних розподільних пристроях. Опорні ізолятори підрозділяються на опорно-стрижневі й опорно-штирові.

Стрижневий^-стрижневі-опорно-стрижневі ізолятори мають суцільний або порожній порцеляновий стрижень із виступаючими ребрами, малюнок 4.11. Знизу й зверху передбачені металеві деталі (армировка) для кріплення ізолятора на підставі й кріплення провідника на ізоляторі. Ізолятори, розраховані на значне механічне навантаження, малюнок 4.11,а, знизу мають овальні або квадратні фланці з отворами для болтів, а зверху - металеві головки з нарізаними отворами для кріплення провідника. Елементи арматур охоплюють тіло ізолятора й з'єднані з порцеляною цементним розчином. Ізолятори, розраховані на менше механічне навантаження, малюнок 4.11,б, не мають фланців і головок. Замість них передбачені металеві фасонні вкладиші з різьбовими отворами, укріплені в поглибленнях порцелянового стрижня. Такі ізолятори мають менші розміри й масу. Для підвищення розрядних напруг ізолятора на бічній поверхні є одне (для U = 6 - 10 кВ), два (20 кВ) або три (35 кВ) невеликі ребра.

Для приміщень із підвищеною вологістю й забрудненням повітря застосовують конструкцію опорного ізолятора з ребристою поверхнею, малюнок 4.11,в.

Опорні ізолятори мають наступні умовні позначки: ИОР-6-375 УХЛ, Т2; ИОР-10-750 УХЛ, Т2; ИО-10-750 УЗ; ИОР-20-3000 УХЛ, Т2;ИОР-35-750 УХЛ, Т2.

В умовній позначці типів ізоляторів букви й цифри означають: И – ізолятор; ОБ – опорний; Р – ребристий; перша цифра – номінальна напруга, кВ; друга – мінімальне руйнуюче зусилля на вигин; В, УХЛ, Т – кліматичне виконання; 2,3 – категорії розміщення. Термін служби ізоляторів – не менш 20 років при інтенсивності відмов не більше 6´10 год -1.

Опорні ізолятори розраховані на роботу на відкритому повітрі призначаються для ізоляції й кріплення струмоведучих частин в електричних апаратах зовнішніх установок і розподільних пристроїв. Вони підрозділяються на опорно - штирові й стрижневий^-стрижневі-опорно-стрижневі.

Малюнок 4.11-опорні ізолятори

Штировий^-штирові-опорно-штирові ізолятори випускаються на класи напруги 6, 10, 20 і 35 кВ. Конструктивно ізолятор складається з ізоляційного тіла, армованого верхніми арматурами - ковпачком ізолятора, що має на торці різьбові отвори, і нижньою арматурами - штирем ізолятора, на якому передбачені отвори для монтажу, малюнок 4.12.

Тіло ізолятора з електротехнічної порцеляни на класи напруги 6 - 10 кВ виконується одноелементним, малюнок 4.12 а, б, на напругу 20 -35 кВ - двох і трехэлементным, малюнок 4.12 р. Позначення опорно - штирових ізоляторів містить у собі: ОБ - опорний; Н - зовнішньої установки; Ш - штировий; перша цифра - номінальна напруга, кВ; друга цифра - механічна міцність на вигин, даний; третя - категорія виконання. Наприклад, ізолятор типу - ОНШ-6-300-I.

Малюнок 4.12 - Штировий^-штирові-опорно-штирові ізолятори

Опорно - штировим ізоляторам властиві наступні недоліки: надмірні розміри, що обумовлює більшу матеріалоємність; технологічні труднощі армування двох і трехэлементных ізоляторів; різні ємності порцелянових елементів, що приводить до нерівномірного розподілу напруги по елементах і збільшенню ймовірності пробою ізолятора.

Стрижневий^-стрижневі-опорно-стрижневі ізолятори для зовнішньої установки складаються із суцільного порцелянового циліндра з розвитий бічною поверхнею, армованого верхніми й нижнім металевими фланцями, малюнок 4.13.

Штировий^-штирові-опорно-штирові ізолятори випускаються на номінальні напруги 10, 20, 35 і 110 кВ виконання УХЛ, Т и категорії розміщення I. Мінімальна руйнуюча сила на вигин становить від 300 до 2000 даний. Конструктивне виконання ізоляторів 01, 02, 03.

Стрижневий^-стрижневі-опорно-стрижневі ізолятори позначаються в такий спосіб: три букви: И - ізолятор; ОБ - опорний; З - стрижневий; перша цифра - номінальна напруга, кВ; друга - згинаюча сила, даний; третя - конструктивне виконання, далі - як в опорно-штирових ізоляторів. Наприклад, ізолятори типу ИОС-110-1000 УХЛ, TI; ИОС-35-500-03 УХЛ, TI.

Малюнок 4.13- Стрижневий^-стрижневі-опорно-стрижневі ізолятори зовнішньої установки

На електричних станціях і підстанціях на більше високий клас напруги збирають вертикальні колонки з ізоляторів меншого класу напруги, наприклад, на 220 кВ із п'яти ізоляторів на 35 кВ. Однак зі збільшенням числа послідовно з'єднаних ізоляторів їхня механічна міцність на вигин зменшується. Тому для забезпечення необхідної механічної міцності використовують вертикальні здвоєні або строєні колонки триноги, малюнок 4.13 б, осі яких розташовуються під деяким кутом до вертикалі.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 2332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...