Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Для внутрішньої установки



Тут розглядаються конструкції трансформаторів напруги типів НОМ, ЗНОМ, НТМК, НТМИ й НАМИ. Трансформатори напруги типів НОМ - 6, НОМ - 10 мають муздрамтеатри броньового типу. Обмотки високої й низької напруги розташовуються на середньому стрижні. Загальна будова обмоток трансформаторів напруги типу НОМ - 6, НОМ - 10 наведено на малюнку 3.6.

Малюнок 3.6 - Обмотки трансформаторів напруги типу НОМ.

Обмотка низької напруги 2 циліндрична багатошарова, намотується на циліндр 1, склеєний з електротехнічного картону товщиною 1,5 мм. Поверх обмотки низької напруги розташовується другий циліндр 3, виконаний з электрокартона товщиною 4 мм, а потім кабельний папір 4, товщиною 1,5 мм. На цей циліндр намотані дві секції обмотки високої напруги: 1 - циліндр; 2 - обмотка низької напруги; 3 - циліндр; 4 - кабельний папір; 5 - обмотка високої напруги; 6 - шайби; 5, з'єднані між собою послідовно й розділені двома шайбами 6 з электрокартона.

Баки трансформаторів напруг типів НОМ - 6, НОМ - 10 виконані циліндричними й мають опуклу кришку товщиною 1,5 мм. Верхні краї стінки бака відігнуті назовні на ширину 10 мм, а для установки болтів кріплення на стінці бака приварені скоби.

Вивідні кінці обмоток у трансформаторів напруги даного типу приєднані до прохідних порцелянових ізоляторів, установленим на кришці бака. Уведення низької напруги в трансформаторів даного типу тридцятилітні, а уведення високої напруги - з механічним кріпленням.

Крім ізоляторів, на кришці бака передбачена пробка для заливання масла й «подиху» трансформатора й щиток з номінальними параметрами трансформатора напруги. Заземлення даних трансформаторів напруги здійснюється за допомогою одного з болтів кріплення кришки.

Трансформатори напруги типів ЗНОМ - 15 і ЗНОМ - 20 мають муздрамтеатри броньового типу. Обмотка низької напруги розташована ближче до сердечника, а поверх її намотана обмотка високої напруги, внутрішній кінець якої заземлюється.

Обмотка високої напруги захищена електростатичним екраном. Трансформатори напруги даних типів призначені для установки в комплектних екранованих токопроводах потужних генераторів. На малюнку 3.7 наведена схема установки трансформатора напруги типу ЗНОМ - 20 у КЭТ.

Трансформатор напруги за допомогою ножового контакту 1 розташованого на уведенні високої напруги, приєднується до пружних контактів, закріпленим на токопроводе 2, закритим екраном 3. Від екрана токопровода відгалужується патрубок 5 з оглядовими люками 4. До борта цього патрубка болтами 6 прикріплена кришка трансформатора напруги. Таким чином, уведення високої напруги трансформатора напруги перебуває в закритому відростку екрана токопровода.

Для забезпечення правильного зчленування ножового контакту уведення високої напруги й пружинного контакту токопровода при установці трансформатора напруги, на бортику патрубка 4 є три напрямні стрижні 7, що входять у спеціальні отвори в кришці трансформатора напруги.

У зв'язку з тим, що кришка трансформатора напруги перебуває усередині комплектного екранованого токопровода, затискачі основних і додаткової вторинних обмоток виведені на бічну стінку бака й закриваються окремим кожухом. Заземлений кінець первинної обмотки виведений на уведення низької напруги, розташований із протилежної сторони бака. Дихальний отвір виведений через спеціальний болт. Отвір для долівки масла перебуває на кришці трансформатора напруги. Рівень масла в баку повинен бути на 15 - 30 мм нижче кришки, щоб забезпечувалася можливість вільного збільшення обсягу масла при підвищенні температури трансформатора напруги під час його роботи.

Тому що трансформатори напруг типів ЗНОМ - 15 і ЗНОМ - 20 під час роботи перебувають у сильному магнітному полі, створюваним струмом, що проходить по шині комплектного екранованого токопровода, те їхні баки щоб уникнути нагрівання вихровими струмами виконані з немагнітної сталі.

1 - ножовий контакт; 2 - токопровод; 3 - екран; 4 - оглядовий люк; 5 - патрубок; 6 - болти; 7 -напрямний стрижень; 8 - болт із дихальним отвором; 9-пробка для зливу масла

Малюнок 3.7 - Установка трансформатора напруги типу ЗНОМ - 20 у КЭТ потужного генератора

Муздрамтеатр трансформатора напруги типу НТМК - 10 виконаний трехстержневым. На кожному стрижні поміщені обмотки високої й низької напруги однієї фаз. Будова обмоток таке ж, як у трансформаторів напруги типів НОМ - 6 і НОМ - 10. В обмоток високої напруги поверх однієї з котушок кожної фази намотані коригувальні витки, що служать для корекції кутової погрішності, малюнок 3.3. Бак трансформатора напруги типу НТМК виконаний циліндричним. Кришка бака плоска, виготовлена з листової сталі товщиною 6 мм. Кришка прикручується болтами до рами бака, виготовленої зі смугової сталі, загнутої на ребро й привареної до стінки бака. Між рамою й кришкою прокладається гумове ущільнення у вигляді кільця. Щоб уникнути випадання ущільнення усередину бака рама приварюється таким чином, що стінка виступає понад раму на 2 мм. Трансформатор напруги типу НТМК - 10 випускається для внутрішньої установки.

Трансформатор напруги типу НТМК - 10 має з'єднання обмоток за схемою зірка - зірка з виведеною нульовою крапкою з боку низької напруги. Тому даний трансформатор напруги використовується для виміру лінійних і фазових напруг. Нульова крапка первинної обмотки на кришку не виводиться щоб уникнути її помилкового заземлення, тому що заземлення може привести до ушкодження трансформатора в період появи однофазного замикання на землю в первинній мережі. Магнітні потоки нульової послідовності, які виникають у трехстержневом муздрамтеатрі трансформатора в цьому режимі, замикаються по шляху магнітним опором, що володіє більшим, - через бак, повітря й масло. У результаті, струми намагнічування виходять ненормально більшими, і первинні струми можуть у кілька разів перевершувати струми нормального режиму. Тривала робота в такому режимі може привести до неприпустимого перегріву трансформатора.

Заземлення трансформатора напруги НТМК - 10 здійснюється спеціальним болтом, привареним унизу бака. Болт заземлення позначається стандартним знаком заземлення, виконаним червоною або білою фарбою.

Трифазні трансформатори напруги типу НТМИ - 6 і НТМИ - 10 призначені для використання в мережі з ізольованої нейтралью. Дані трансформатори напруги мають дві модифікації. Трансформатори старої модифікації мають пятистержневой муздрамтеатр, а трансформатори нової модифікації складаються із трьох однофазних трансформаторів, розміщених в одному кожусі. Кожний однофазний трансформатор складається із прямокутного муздрамтеатру броньового типу, на середньому стрижні якого розміщені концентрично три обмотки: дві вторинних і одна первинна.

Необхідність застосування пятистержневого муздрамтеатру в старій модифікації й трьох однофазних трансформаторів із сердечником броньового типу в новій модифікації викликане тим, що вільні бічні стрижні забезпечують замикання в них магнітних потоків нульової послідовності виникаючих при замиканні на землю. При відсутності вільних бічних стрижнів магнітний потік нульової послідовності буде замикатися через стінки бака; це викличе в обмотках здорових фаз більші струми, що намагнічують, які можуть привести до неприпустимого перевищення температури обмоток.

Баки трансформаторів напруги типів НТМИ-6, НТМИ-10 виконані циліндричними. На кришці бака крім ізоляторів передбачена пробка для заливання масла й “подиху” трансформатора, щиток з параметрами й скоби для підйому трансформатора. Заземлення трансформаторів типу НТМИ - 6, НТМИ - 10 здійснюється за допомогою спеціального болта привареного до нижньої частини бака й позначеного стандартним знаком заземлення.

Трансформатори напруги типу НАМИ призначені для виробітку вимірювальної інформації для вимірювальних приладів, ланцюгів обліку, захисту й сигналізації в мережах напругою 6 - 10 кВ. Трансформатор забезпечує вимір трьох лінійних, трьох фазних напруг і напруги нульової послідовності. На відміну від трансформаторів напруги НТМИ й ЗНОЛ трансформатор НАМИ завдяки антирезонансним властивостям має підвищену надійність і стійкий до перемежованих дугових замикань на землю.

Малюнок 3.8 - Схема з'єднання обмоток трансформатора

напруги типу НАМИ.

Схема з'єднань обмоток трансформатора НАМИ еквівалентна схемі з'єднання обмоток трансформатора НТМИ й наведена на малюнку 3.8. Трансформатор являє собою з'єднані конструктивно в єдине ціле два трехобмоточных трансформатори, первинні обмотки одного йз яких призначені для включення на лінійні напруги UAB і UCB, а первинна обмотка іншого трансформатора (щозаземлюється) призначена для включення на фазну напругу UBX.

Напруга на виводах пекло - хд розімкнутого трикутника не перевищує 3У при активно-індуктивному навантаженні 30 У·А (cos φ=0.8) и

симетричній номінальній напрузі мережі.

При металевому замиканні однієї з фаз на землю напруга на виводах розімкнутого трикутника змінюється від 90 до 110 У при зміні активно-індуктивного навантаження від 0 до 30 У·А ( =0.8 і = ).

У випадку виникнення феррорезонанса в мережі напруга

може досягати значення 250 - 300 У.

Муздрамтеатр трансформатора, що включається на лінійні напруги, двухстержневой броньового типу набраний з аркушів електротехнічної сталі. Муздрамтеатр трансформатора, що заземлюється, також броньового типу, але набраний з аркушів конструкційної сталі.

Муздрамтеатри двох трансформаторів з насадженими на них обмотками, з'єднані за допомогою ряду конструктивних деталей у єдину конструкцію, являють собою активну частину трансформатора, що поміщена в бак, залитий трансформаторним маслом. Бак трансформатора зварений з листової сталі.

Рівень масла в баку повинен відповідати рівню 15 ± 5 мм від внутрішньої поверхні кришки. У випадку, якщо рівень масла відрізняється від норми, масло необхідно відлити або долити.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 680 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...