Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до виробничих приміщень



1. Будинки і примішення, у яких проводиться розробка, виготовлення, обслуговування та експлуатація радіоелектроного обладнання (у тому числі ПЕОМ), мають відповідати вимогам, які висвітлюються у документах:

СНиП 2.09.02-85 “Производственные здания”, СНиП 2.09.04-87 “Административные и жилые здания”, СНиП 2.08.02-89 “Общественные здания и сооружения”, із доповненнями, затвердженими наказом Держкоммістобудування України від 29.12.94 № 106, СН 512-78 “Инструкция по проектированию зданий и сооружений для электронно-вычислительных машин”;

“Правила устройства электроустановок” (ПУЭ), “Правила технической эксплуатации электроустановок потребителей (ПТЭ)”, “Правила безопасной эксплуатации электроустановок потребителей (ПБЭ)”, затверджених наказом Держ авний комітет з нагляду за охороною праці 09.01.98 № 4;

ДБН В.1.1.7-2002 “Захист від пожежі. Пожежна безпека об'єктів будівництва”, ГОСТ 12.1.004 “ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования безопасности”, “Правила пожарной безопасности в Украине”, затверджених наказом Управління Державної пожежної охорони від 14.06.95 р.;

ДСанПіН 3.3.2-007-98 “Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами ЕОМ”, затверджених Міністерством охорони здоров'я України 10.12.98;

“Правилам охорони праці при експлуатації ЕОМ”, затверджених наказом Державного комітету з нагляду за охороною праці від 10.02.1999 № 21.

2. Для всіх споруджень і помешкань, у яких експлуатуються радіоелектронна та обчислювальна техніка, має бути визначена категорія з вибухопожежної і пожежної безпеки відповідно до ОНТП 24-86 “Определение категории помещений и зданий по взрывопожарной и пожарной безопасности”, затвердженими МВС СССР 27.02.86, і клас зони відповідно до ПУЕ. Відповідні позначення необхідно нанести на вхідні двері помешкання.

3. Будинки та їхні частини, у яких розміщується обладнання, повинні мати не нижче ІІ ступеня вогнестійкості. Приміщення для обслуговування, ремонту і наладки мають відноситися з пожежно-вибухонебезпечності до категорії “В” відповідно до ОНТП 24-86, клас приміщення - до класу П-IIа по ПУЕ.

4. Робочі місця з відеотерміналами або персональними ЕОМ у приміщеннях із джерелами шкідливих виробничих чинників мають розташовуватися в ізольованих кабінах з обладнаним повітрообміном. Санітарно-гігієнічні параметри на робочому місці мають відповідати вимогам, зазначеним нижче.

Стіни кабін необхідно виготовити з негорючих матеріалів. Дозволяється виготовляти їх із скла і металевих конструкцій. У кабіні має бути оглядове вікно (вікна), висотою не менше 1,5 м, а відстань від підлоги не більше 0,8 м.

5. Відповідно до ДСанПіН 3.3.2-007-98 “Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин”, затвердженими МЗ України 10.12.98 є неприпустимим розміщенням приміщень для роботи з відеотерміналами та ЕОМ у підвалах і цокольних приміщеннях.

6. На одне робоче місце має доводитися: площа - не менше 6,0 м2, об'єм - не менше 20,0 м3 (за обліком максимальної кількості осіб, що одночасно працюють у зміні).

Приміщення комп'ютерних класів (залів), у яких проводиться навчання на ЕОМ, повинні мати суміжне приміщення (лаборантську) площею не менше 18 м2 із двома входами: у навчальне помешкання й у коридор (на сходову клітку).

7. Заземлені конструкції, що знаходяться в помешканні (батареї опалення, водопровідні труби, кабелі з заземленим відкритим екраном і ін.), мають бути надійно захищені діелектричними щитками або сітками від випадкового доторку.

8. У приміщеннях мають бути медичні аптечки першої допомоги.

9. Приміщення з радіоелектроним обладнанням та ПЕОМ мають бути обладнані системою автоматичної пожежної сигналізації у відповідності з ДБН В.2.5-13-98 “Пожежна автоматика будинків і споруд” із димовими пожежними сповісниками з розрахунку 2 шт. на кожні 20 м2 площі приміщення. У інших приміщеннях допускається встановлювати теплові пожежні оповісники.

Приміщення з ЕОМ необхідно обладнувати переносними вуглекислотними вогнегасниками з розрахунку 2 шт. на 20 м2, але не менше двох на приміщення. Підходи до засобів пожежогасіння мають бути вільними.


ДОДАТОК Б





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...