Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення основних покарань, які пов’язані з ізоляцією засудженого від суспільства (арешт, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців)



Арешт (ст. 60 КК) виражається в триманні засудженого в умо­вах ізоляції і встановлюється на строк від одного до шести місяців. Для неповнолітніх – від п’ятнадцяти до сорока п’яти діб. Військовослужбовці відбувають це покарання на гауптвахті Піс­ля відбуття цього покарання вони вважаються такими, що не мають судимості (п 4 ст. 89 КК).

Засуджені до арешту відбуваються покарання за місцем засудження в арештних домах, причому весь строк покарання відбувається в одному арештному домі.

Арешт не застосовується до осіб віком до шістнадцяти років, вагітних жінок та до жінок, які мають дітей віком до восьми років.

Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбов­ців (ст. 62 КК) є спеціальним покаранням і може застосовуватися лише до військовослужбовців строкової служби. До курсантів військово-навчальних закладів, шкіл прапорщиків, мічманів та інших подібних навчальних закладів цей вид покарання може бути застосований лише за злочини, вчинені ними після зарахування на навчання, і за умови, що до цього вони не проходили строкової військової служби. Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні не застосовується до осіб: які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі; до яких, поряд із покаранням за вчинений злочин, застосовується примусове лікування від алкоголізму або наркоманії; які за станом здоров’я не придатні до військової служби. Воно полягає в примусово­му направленні на встановлений у вироку суду строк в особливу війсь­кову частину – дисциплінарний батальйон, призначений для відбуван­ня покарання військовослужбовцями, які вчинили злочин під час про­ходження ними строкової військової служби. Тримання в дисциплінар­ному батальйоні має за мету виправлення засуджених у дусі точного виконання законів, військової присяги, військових статутів, наказів на­чальників, чесного ставлення до праці і служби, правил співжиття, а також попередження вчинення ними нових злочинів.

Основні питання призначення покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців розглядаються у постанові Пленуму Верховного Суду України №15 від 26 грудня 1996 року із змінами, внесеними постановою № 17 від 26.12.2003 року „Про практику призначення військовослужбовцям покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні”.

Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців застосовується, як правило, у випадках вчинення злочинів невеликої тяжкості, коли засуджених можна залишити на військовій службі ц виправити в умовах дисциплінарної частини. Цей вид покарання може застосовуватися і до військовослужбовців, які вчинили злочини середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі, за умови, що суд, враховуючи особу винного і обставини, що пом’якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, дійде висновку про можливість призначення такого покарання.

Особи, що відбувають покарання в дисциплінарному батальйоні, не перестають бути військовослужбовцями. Після відбуття покаран­ня вони повертаються у свою частину для подальшого проходжен­ня служби. Час перебування в дисциплінарному батальйоні в строк служби не зараховується.

Однак за клопотанням командування час­тини, куди прибув військовослужбовець після відбуття покарання, бездоганна служба в дисциплінарному батальйоні може бути підставою для рішення командуючого військовим округом чи флотом про зарахування її в строк служби. Особи, що відбули покарання в дис­циплінарному батальйоні, визнаються на підставі п. 4 ст. 89 КК та­кими, що не мають судимості.

Тримання у дисциплінарному батальйоні може призначатися лише як основне покарання на строк від шести місяців до двох ро­ків у випадках, прямо передбачених у санкції статті КК, за якою ква­ліфіковано злочин засудженого (наприклад, санкція ч. 1 ст. 404). Крім того, це покарання призначається тоді, коли суд, ураховуючи обста­вини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замість позбавлення волі на строк до двох років застосувати тримання у дисциплінарному батальйоні на той же строк. Заміна покарання у виді позбавлення волі триманням в дисциплінарному батальйоні можлива при засудженні військовослужбовця строкової служби як за військовий злочин, так і за будь-який інший злочин.

У разі засудження винного до позбавлення волі за сукупністю злочинів суд справі замінити це покарання триманням в дисциплінарному батальйоні з підстав і в порядку, передбачених ч. 1 ст. 62 КК, лише після визначення остаточного покарання за правилами ст. 70 КК, Це стосується і тих випадків, коли за одні злочини, що входять у сукупність, особі призначено покарання у виді позбавлення волі, а за інших – тримання в дисциплінарному батальйоні.

Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців замість позбавлення волі не може застосовуватися до осіб, що рані­ше відбували покарання у виді позбавлення волі.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 890 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...