Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опишіть механізм взаємодії органів казначейства з податковими органами при виконанні дохідної частини бюджету



У процесі виконання бюджету здійснення витрат може не збігатися з надходженням доходів. Касове виконання бюджету по­винне бути побудоване таким чином, щоб доходи випереджали за часом витрати, тобто мало місце перевищення поточних надхо­джень над поточними витратами. Це перевищення утворює гро­шові кошти бюджету. Залишки коштів повинні бути оптималь­ними, тобто:

забезпечувати стійкий фінансовий стан держави;

не бути завищеними, тому що це означає вилучення коштів з обігу.

Оптимальні залишки коштів визначаються щорічно в Законі України «Про Державний бюджет» у вигляді оборотної касової готівки.

Законом № 1086-IV (1086-15) від 10 липня 2003 року Бюдже­тний кодекс був доповнений статтею 14-1, згідно з якою:

Оборотна касова готівка - частина залишку коштів загаль­ного фонду відповідного бюджету, яка формується на початок планового бюджетного періоду з метою покриття тимчасових ка­сових розривів.

Збереження розміру оборотної касової готівки на кінець бюджетного періоду має бути обов'язковим.

Оборотна касова готівка встановлюється у розмірі не бі­льше 2 відсотків планових видатків загального фонду бюджету і затверджується відповідно у законі про Державний бюджет Укра­їни та рішенні про місцевий бюджет.

Різниця між залишком коштів загального фонду бюджету та оборотною касовою готівкою на кінець бюджетного періоду складає вільний залишок бюджетних коштів, який не підлягає ви­лученню й використовується на проведення видатків згідно з рі­шенням відповідної ради.

Виконання Державного бюджету за доходами регламентова­но наказом Державного казначейства України № 131 від 19 грудня 2000 року і має ряд особливостей:
Державне казначейство - є учасником СЕП НБУ.

Працюють розрахункові палати Державного казначейства, які саме і виконують функції перерахування коштів до бюджету. Відпала необхідність формування реєстрів доходів бюджету, тому що вся інформація міститься саме у файлах розрахункових палат Державного казначейства.

Ці особливості змінили функції казначейства і порядок відк­риття рахунків для обліку доходів бюджету:

платники податків - юридичні та фізичні особи - перерахо­вують кошти до бюджету через уповноважені комерційні банки;

комерційні банки через СЕП НБУ перераховують ці кошти в обласні управління Державного казначейства відповідно до ко­дів бюджетної класифікації та районів;

обласні управління Державного казначейства щодня пере­дають звіт про виконання Державного бюджету за доходами і грошові кошти Державному казначейству України (центральний рівень).





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 273 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...