Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. При відповіді на перше питання студенту слід зазначити, що правовий режим іноземного інвестування в Україні регулюється національним законодавством України та



При відповіді на перше питання студенту слід зазначити, що правовий режим іноземного інвестування в Україні регулюється національним законодавством України та міжнародними договорами України, що після їх схвалення Верховною Радою України імплементуються у національне законодавство. Далі зазначити основні НПА, що визначають правовий режим іноземного інвестування, дати визначення іноземним інвестиціям відповідно до Закону України «Про режим іноземного інвестування» та окремо зупинитись на сосбливостях здійснення іноземного інвестування та гарантіях захисту іноземних інвестицій.

При відповіді на друге питання слід здійснити посилання на ст. 2 Закону України «Про режим іноземного інвестування». Так, іноземні інвестиції можуть здійснюватися у вигляді: • іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним банком України;• валюти України: • будь-якого рухомого і нерухомого майната пов'язаних з ним майнових прав;• акцій, облігацій, інших цінних паперів, а також корпоративних прав (прав власності на частку (пай) у статутному фонді юридичної особи, створеної відповідно до законодавства України або законодавства інших країн), виражених у конвертованій валюті та ін. Слід зазначити, що іноземні інвестиції підлягають державній реєстрації, яка здійснюється відповідно до Положення Про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 серпня 1996 р. № 928. З урахуванням наведеного студенту потрібно виділити ознаки іноземних інвестицій, виділяючи серед останніх – загальні, що притаманні будь-яким інвестиціям, та спеціальні, що характеризують саме іноземні інвестиції.

При відповіді на наступне питання потрібно зазначити, що за загальним правилом іноземні інвестиції можуть вкладатися в будь-які об'єкти, інвестування в які не заборонено законами України та охарактеризувати такий перелік об’єктів, зазначивши певні приклади. Далі - законодавчі обмеження щодо деяких об'єктів. Відносно суб’єктів, слід зазначити, що іноземними інвесторами визнаються суб'єкти — нерезиденти, які проводять інвестиційну діяльність на території України і далі конкретизувати які саме. Іноземні інвестори стають учасниками інвестиційних правовідносин лише за умови здійснення ними на території України інвестиційної діяльності. Отже, за українським законодавством особа визнається іноземним інвестором за наявності умов: для фізичної особи — іноземця — постійного місця проживання, а для інших суб'єктів — постійного місця знаходження за межами України; здійснення зазначеними особами господарської діяльності, пов'язаної з реалізацією іноземних інвестицій у передбачених законодавством формах. Слід зазначити, що для іноземних інвесторів на території України встановлюється національний режим інвестиційної та іншої господарської діяльності, за винятками, передбаченими законодавством України та міжнародними договорами України. Так, наприклад, згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про страхування» страхова діяльність в Україні може здійснюватися виключно страховиками — резидентами України.

Відносно форм здійснення іноземних інвестицій, то слід зазначити, що іноземні інвестиції можуть здійснюватися у різноманітних формах та окремо зупинитись на кожній.

Серед суб'єктів іноземного інвестування особливе становище посідає підприємство з іноземними інвестиціями — одна з най розповсюджених форм, в якій здійснюється таке інвестування.

Відповідь на питання відносно оцінки іноземних інвестицій слід побудувати на ст.5 Закону України «Про режим іноземного інвестування», зазначивши особливості оцінки інвестицій як іноземних інвесторів до статутних капіталів товариств, так і українських партнерів. Відносно державної реєстрації, студенту по-перше потрібно розкрити порядок проведення дій щодо реєстрації, по-друге визначитись з термінами реєстрації ті діїх такої реєстрації, по-третє – з документами, що подаються на реєстрацію. Окремо зупинитись на випадках відмови у проведення державної реєстрації. Для цього потрібно опрацювати належним чином Постанову КМУ від 7 серпня 1996 р. N 928 «Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій»

У наступному питанні потрібно надати визначення підприємству з іноземними інвестиціями та умови набуття такого статусу. Зупинитись на вимогах до установчих документів. Зазначити, що іноземна юридична особа, засновуючи чи беручи участь у заснуванні на території України суб’єкта підприємницької діяльності, повинна засвідчити свою реєстрацію у країні місцезнаходження відповідним документом, яким може бути витяг із торговельного, банківського або судового реєстру тощо та провести її реєстрацію відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Відносно видів підприємств з іноземними інвестиціями студенту слід пригадати які в Україні діють організаційно правові форми та зазначити, що таке підприємство може створюватись у будь-якій організаційно-правовій формі.

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення поняття «іноземна інвестиція»

2. У яких видах можуть здійснюватись іноземні інвестиції?

3. У якій іноземній валюті можуть здійснюватись іноземні інвестиції?

4. Назвіть об’єкти іноземного інвестування.

5. Дайте визначення корпоративним правам.

6. Які особливості правового статусу підприємств з іноземними інвестиціями Ви знаєте?

7. Який порядок створення підприємств з іноземними інвестиціями?

8. Що розуміється під «формою здійснення іноземних інвестицій»?

9. Чи можливе набуття права власності на земельні ділянки іноземним інвестором?

10. Назвіть строки державної реєстрації іноземних інвестицій.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...