Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Перш ніж надати відповідь на питання студенту потрібно зупинитись коротко на історії існування концесії у світі



Перш ніж надати відповідь на питання студенту потрібно зупинитись коротко на історії існування концесії у світі. Концесія не є новою формою господарювання. Вона в різних видах існує, можливо, приблизно стільки ж, скільки існує держава. Це пояснюється тим, що держави завжди делегували управління своєю власністю тим або іншим суб'єктам господарської діяльності і держави були обов'язковою стороною концесійного договору. Далі потрібно надати визначення концесії відповідно до законодавства, зупинитись на нормативно правовому регулюванні концесійного інвестування., охарактеризувати систему нормативно-правових актів, що регулюють питання концесії в Україні. Окремо зупинитись на принципах концесійної діяльності визначених законодавством, серед яких законність здійснення концесійної діяльності, державне регулювання концесійної діяльності та контроль за її здійсненням; здійснення концесійної діяльності на підставі концесійного договору та інші.

При відповіді на наступне питання потрібно надати розгорнуту характеристику ознак концесійної діяльності, наприклад, те що вона здійснюється зазвичай на базі об'єктів права державної чи комунальної власності відповідно до передбаченого ч. 4 ст. З Закону "Про концесії" переліку, зміст концесійної діяльності (з зазначенням сфер де вона може здійснюватись) та інші ознаки. Концесійна діяльність Україні базується на таких засадах:

- поєднання державного регулювання концесійної діяльності і договірних засад її здійснення;

- вибір концесіонерів переважно на конкурсній основі;

- комплексне та оплатне використання об’єкта концесії, участь держави, органів місцевого самоврядування у частковому фінансуванні об’єктів концесії соціального призначення;

- взаємна вигода сторін у концесійному договорі, розподіл ризиків між сторонами концесійного договору;

- державне гарантування інвестицій концесіонерів;

- стабільність умов концесійних договорів;

- забезпечення прав та законних інтересів споживачів продукції (послуг), що надаються концесіонерами.

Студенту потрібно зазначити, що у концесію можуть надаватися об’єкти права державної чи комунальної власності та визначити ті сфери господарської діяльності в яких можливо передачу об’єктів у концесію. Наприклад, водопостачання, відведення та очищення стічних вод, надання послуг міським громадським транспортом, збирання та утилізація сміття та ін. Потрібно зазначити, що законодавцем регламентовано права виключно на пленарних засіданнях відповідної місцевої

При відповіді на наступне питання студенту потрібно зазначити, що концесійне інвестування завжди є договірним, оскільки може здійснюватися лише у разі укладення специфічного договору, що отримав назву концесійного. Відповідно до договору концесії, уповноважений орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування (концесієдавець) надає на платній та строковій основі (терміном від 10 до 50 років) суб’єктові підприємницької діяльності (концесіонерові) право створити об’єкт концесії чи суттєво його поліпшити та здійснювати його управління відповідно до закону з метою задоволення суспільних потреб. Далі потрібно зазначити характерні риси концесійного договору, серед яких окремо зупинитись на особливостях суб’єктного складу, довго строковості, спеціальних вимогах до договору концесії та ін. Потім окремо охарактеризувати істотні умови договору концесії, розкрити правова та обов’язки сторін за договором та зупинитись на особливостях припинення договору.

При відповіді на наступне питання студенті слід відокремити особливості концесії на користування надрами для чого опрацювати Закон України «Про особливості оренди чи концесії об'єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності» від 08.07.2011 р.

Для успішної відповіді на наступне питання студенту потрібно докладно опрацювати Закону України «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг» від 14.12.1999 р. Перш ніж визначити особливості концесії у цій галузі, потрібно зазначити, що, застосування механізму концесії у такій сфері дасть можливість: зменшити навантаження на державний бюджет; забезпечити швидку розбудову сучасних автомагістралей за кошти приватних інвесторів; додаткового створення робочих місць у дорожній і суміжних галузях; додаткових надходжень до державного бюджету за рахунок реалізації транзитного потенціалу України. Далі зупинитись на особливостях, специфіці договіру концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг.

Питання для самоконтролю

1. Які принципи концесійної діяльності Ви знаєте?

2. Чи дозволяється передача концесіонером своїх майнових прав, що випливають з концесійного договору чи об'єктів концесії, повністю або частково третім особам?

3. Ким приймається рішення про надання концесії?

4. Чи підлягають реєстрації концесійні договори?

5. Надайте визначення договору концесії.

6. Чи передбачені законодавством істотні умови договору концесії?

7. Яка головна мета концесійного договору?

8. Яким чином відбувається передача об’єкта в концесію?

9. Назвіть об’єкти, що можуть передаватись в концесію.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...