Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Диференційна діагностика кровотеч



По пошкодженій судині

У залежності від того, яка судина кровоточить, кровотеча може бути капілярним, венозним, артеріальним і паренхіматозних. При зовнішньому капілярному кров виділяється рівномірно з усієї рани (як з губки); при венозному вона випливає рівномірним струменем, має темно-вишневу забарвлення (у випадку ушкодження великої вени може відзначатися пульсування струменя крові в ритмі дихання). При артеріальній виливається кров має яскраво-червоний колір, вона б'є сильним струменем переривчастою (фонтаном), викиди крові відповідають ритму серцевих скорочень. Змішаний кровотеча має ознаки як артеріального, так і венозного.

Капілярна

Кровотеча поверхневе, кров за кольором близька до артеріальної, виглядає як насичено червона рідина. Кров витікає в невеликому обсязі, повільно. Так званий симптом «кривавої роси», кров з'являється на ураженій поверхні повільно у вигляді невеликих, повільно зростаючих крапель, що нагадують краплі роси або конденсату. Зупинка кровотечі проводиться з допомогою тугого бинтування. При адекватній згортання здатності крові проходить самостійно без медичної допомоги.

Венозна

Венозна кровотеча характеризується тим, що з рани струменіє темна за кольором венозна кров. Згустки крові, що виникають при пошкодженні, можуть змиватися струмом крові, тому можлива крововтрата. При наданні допомоги на рану необхідно накласти марлеву пов'язку або джгут (під джгут необхідно покласти м'яку прокладку, щоб не пошкодити шкіру).

Артеріальний

Артеріальна кровотеча легко розпізнається по пульсуючої струмені яскраво-червоної крові, яка випливає дуже швидко. Надання першої допомоги необхідно почати з пережатия судини вище місця пошкодження. Далі накладають джгут, який залишають на кінцівки максимум на 1 години (взимку - 30 хвилин) у дорослих і на 20-40 хвилин - у дітей. Якщо тримати довше, може наступити омертвіння тканин.

Паренхіматозне

Спостерігається при пораненнях паренхіматозних органів (печінка, підшлункова залоза, легені, нирки), губчастої речовини кісток і печеристих тканини. При цьому кровоточить вся ранова [1] поверхню. У паренхіматозних органах і печеристих тканини перерізані судини не скорочуються, не йдуть у глибину тканини і не стискаються самої тканиною. Кровотеча буває дуже рясним і нерідко небезпечним для життя. Зупинити таку кровотечу дуже важко.

Змішаний кровотеча

Виникає при одночасному пораненні артерій і вен, частіше за все при пошкодженні паренхіматозних органів (печінка, селезінка, нирки, легені) мають розвинену мережу артеріальних і венозних судин. А також при глибокі проникаючі поранення грудної та / або черевної порожнини.

За походженням

За походженням кровотечі бувають травматичними, викликаними ушкодженням судин, і атравматичними, пов'язаними з їх руйнуванням яких-небудь патологічним процесом чи з підвищеною проникністю судинної стінки.

Травматичне

Травматичне кровотеча виникає в результаті травмуючого впливу на органи і тканини перевищує їх характеристики. При травматичному кровотечі під дією зовнішніх чинників розвивається гостре порушення структури судинної мережі в місці поразки.

Патологічне

Патологічне кровотеча є наслідком патофізіологічних процесів протікають в організмі хворого. Причиною його може бути порушення роботи будь-якого з компонентів серцево судинної і згортання крові. Даний вид кровотеч розвивається при мінімальному провокуючому впливі або ж зовсім без нього.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 950 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...