Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Храм Гефеста



Один з небагатьох давньогрецьких храмів, що добре зберігся і дійшов до наших часів. Він був побудований в доричному стилі в 449-415 рр.. до н.е. і присвячений Богу вогню, вулканів і ковальства - Гефестові. Проект був організований афінським політиком Периклом, а архітектором був невідомий автор, твори рук якого можна побачити по всій Аттиці. Це був перший в Афінах храм, зроблений з мармуру.

Мис Суніон

Це одна з найпоетичніших точок Пелопоннесу, найпівденніша околиця Аттики, що є справжнім скарбом. На цьому самому місці, афіняни спорудили храми, присвячені двом головним грецьким божествам: Посейдону і Афіні.

Будівництво Храму Посейдона почалося приблизно в 5-м столітті до н.е., але не було завершено. Архітектурна досконалість і пишність цієї споруди захоплює дух. У давнину для мореплавців, які повертаються до рідних берегів, цей Храм служив вірним знаком того, що вони на правильному шляху до рідної Еллади. А місцеві жителі знаходили тут укриття під час осадження Афін. Іншим важливим археологічним пам'ятником давнину на мисі Суніон є, знаходяться тут, руїни храму Афіни (VII століття до н.е.), які розташовуються на висоті приблизно 400 метрів над рівнем моря. В наші дні від храму улюбленої древніми греками богині залишився лише фундамент, одна капітель колони і залишки даху. Але навіть за цими руїн можна легко зрозуміти і відчути колишню велич цих споруд і ті почуття, які вони вселяли приходили сюди жителям древніх Афін.

Олімпія

Батьківщина олімпійських ігор. Саме тут у 776 році до н.е. були проведені перші Олімпійські ігри. В Олімпії досі зберігся стадіон, на якому змагалися давньогрецькі атлети, а також сліди давньої Олімпійського села, включаючи гімназію, лазні, Прітанеон, де нагороджували переможців та Доричний Храм, присвячений богині Гері.

Мікени

Це один з найвідоміших і вражаючих археологічних пам'ятокбронзового століття, розташованих на півострові Пелопоннес. Наприкінці бронзового століття (1600 - 1100 рр.. До н.е.) Мікени були впливовим центром стародавнього світу.

Назва Мікен пов'язано з найвідомішими грецькими міфами, які дійшли до нас через епос Гомера й інші великих трагедій давнини. Присутність людини в цих місцях і більшість існуючих будівель датуються епохою неоліту а так само «микенским періодом», тобто з 1600 по 1200 років до н.е. У 1999 році руїни міста Мікени увійшли до списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

В давнину Епідавр був священною лікарнею античного світу, що знаходиться всього в 30 км на захід Нафпліон. Незважаючи на велику кількість божеств, яким поклонялися, все ж перевага віддавалася богу лікування - Асклепіосу. Найбільш відомою пам'яткою є прекрасно збережений театр, хоча існують і інші чудові об'єкти, в тому числі, гімназії, лазні, Одеон, храми Асклепія і Аполлона, фолоси і стадіон. Театр Епідавра - це найкраще зберігся античний театр в Греції, 3-4 століття до нашої ери. Його будівництво було пов'язане з процесом терапії, і, отже, пов'язане з культом Асклепія. Театр відомий своєю досконалою акустикою, вміщував більше 14 000 глядачів.

Стадіон був побудований в 5 - 4 столітті до н.е.. На відміну від інших стадіонів цієї епохи, він мав кам'яні сидіння. Хоча тут і не відбувалися «Всегрецький ігри», тут проводилися інші змагання на честь Асклепія - через дев'ять днів, після завершення Истмийских ігор.

Нафпліон

Це чарівне маленьке містечко з мальовничою набережною, старими кам'яними будинками, площами і вулицями повними життя. Але найбільш характерною особливістю є кам'яний замок, який розташований на скелястому пагорбі високо над містом, а також невелика кругла фортеця (Бурдзі), побудована на острові в центрі гавані. Мабуть, Нафпліо - це один з найбільш харизматичних і мальовничих міст Пелопоннесу з багатою історією, що йде в старовину.

Дельфи

З давніх часів Дельфи відігравали важливу роль для народів не лише Греції, а й Малої Азії, Північної Африки і Сицилії. Що знаходиться на території Дельф храм Аполлона залучав безліч прочан, які приходили сюди, щоб отримати пораду від знаменитого оракула. Завдяки підношень прочан місто Дельфи процвітав, про що свідчать збережені до наших днів чудові архітектурні споруди: Стадіон 6 століття до н.е., Храм Аполлона Піфійського 5 століття до н.е., театр 2 століття до н.е. та інші. Цікавим історичним фактом є проведення в Дельфах Пифийских ігор, які за значимістю поступалися тільки Олімпійським. Спочатку змагання носили виключно художній характер і проходили в театрі, але пізніше були введені і атлетичні змагання, що проходять на стадіоні.

Монастирі Метеори

Є одними з найяскравіших пам'яток Греції. Свою назву це місце отримала від грец. «Метеора», що буквально означає «висить у повітрі», що прекрасно описує ці православні монастирі, які розташовані на вершинах скель на висоті близько 600 м. Перші поселення пустельників з'явилися тут задовго до Х століття н.е., а в даний час діючими є 6 монастирів - 4 чоловічих і 2 жіночих.

Салоніки

Є другим за величиною містом Греції. Це північна столиця країни, знаменита своїми жвавими вулицями, яскравим нічним життям і прекрасним культурною спадщиною. Його вулички та площі, оточені старовинними будівлями, схожі на вишукані ілюстрації зі сторінок історичних книг.

Біла Вежа - символ міста Салоніки. Вона височіє над морській набережній, і в ній зараз розміщується музей, в якому виставлені колекції, пов'язані з візантійською історією Салонік. Вежа була побудована приблизно в 1500 р. н.е. і була частиною захисної системи міста.

Тріумфальна Арка (Камара) і Палац Галерія - величний комплекс будівель, залишки якого можна побачити зараз на площі Наваріну (Октагон). Тріумфальна арка Галерія, побудована в 305 р.н.е після перемоги імператора над персами, є одним з характерних пам'ятників міста. Арка є частиною комплексу Галерія. На сьогоднішній день збережені дві головних чотирикутних колони і одна другорядна, з'єднані цегляної дугою. Головні колони облицьовані мармуровими рельєфними зображеннями військових дій Галерія проти персів.

Ротонда - величезна споруда круглої форми було побудовано в III столітті як мавзолею імператора Галерія. Але імператор був похований в іншому місці, а Ротонду перетворили на християнський храм. Таким чином, це одне з найстаріших церковних будівель в світі! Наприкінці XVI століття Ротонда стала мечеттю, тоді ж був прибудований мінарет. З 1912 Ротонда є пам'яткою-музеєм.

Старий Ринок (Стародавня Агора) нараховує життя восьми століть, починаючи з моменту заснування міста до 5-го століття н.е. Ринок представляв собою соціальний і релігійний центр всього міста. Тут розташовані значні і величні будівлі, найзначніші з яких були побудовані в кінці 3-ого початку четвертого ст.н.е. На сьогоднішній день виявлені ринок міста, монетний двір, музична школа, а також зал, який, по всій ймовірності, був архівом міста.

На північ від римської агори знаходиться головна церква міста Салоніки - Базиліка Святого Димитрія. Спочатку церква була побудована в V столітті, а при відновленні після пожежі в VII столітті і великого руйнівної пожежі в 1917 році, були збережені основні особливості її архітектури. Під час турецького правління церква була перетворена на мечеть.

Дослідження, проведені після 1917 року, підтвердили переказ про те, що імператор Галерій ув'язнив римського службовця на ім'я Димитрій і стратив його в 30 році. Після цього Димитрій став головним святим покровителем міста, тому відвідати його могилу приїжджали паломники з усієї Візантійської Імперії.

Район Ано Полі (Верхнє Місто) - розташований в найвищій частині міста і оточений Візантійськими стінами (занесені на карту всесвітньої культурної спадщини UNESCO). Ано Полі відрізняється від інших районів завдяки наявності історичних пам'яток, що відносяться до періоду від Візантійської епохи до турецького панування. Сотні охоронюваних будівель - типові приклади традиційної македонської архітектури. Вежа Тригона - розташована в північній точці східної стіни в 15 столітті замінила більш стару візантійську вежу, перетворившись на нову будову, і була використана до 18 століття в якості порохового і збройового складу. З оглядового майданчика поряд з вежею відкривається прекрасний вид на Салоніки. Усередині кріпосних стін знаходиться «Семібашеннік» - візантійський форт, який багато років служив в'язницею.

Археологічний музей Салонік

Один з кращих музеїв Греції. Деякі експонати музею датуються епохою неоліту і залізного століття, що свідчать про те, що Македонія була в числі тих областей Греції, де виникли перші поселення грецьких племен. Тут можна зробити захоплюючу подорож в історію стародавньої Македонії, починаючи з кінця 6 століття до н.е..

Вергіна

Перша столиця стародавньої Македонії, яку, згідно з переказами, заснував Каран і назвав її Егес. Розквіт цього міста припадає на V-IV ст. до н.е. У 1977 році Вергіна стала широко відома: археологічні розкопки дозволили виявити царську гробницю Філіпа II - батька Олександра Македонського. Усередині мармурового саркофага Філіппа II був знайдений золотий скриньку з останками вбитого царя, золота царська корона і багато іншого, що представляє величезний інтерес з культурно-історичної точки зору.

Олінфос

Є одним з найдавніших містом півострова Халкідікі, що дає можливість на власні очі побачити принцип пристрою і планування грецьких поселень, що виникли ще до настання нашої ери. Античний Олінфос був великим центром федерації Халкис і був місцем поселення боттійцев. Він переживав свій розквіт в IV ст. до н. е.. Олінфос був зруйнований в 348 р. до н.е. Филлипом II (батьком Олександра Македонського). Олінфос вважається місцем народження Каллістеніса - племінника великого філософа Аристотеля, а також батьківщиною істориків Страттіса і Ефіппоса, які супроводжували Олександра Македонського в його поході до Азії.

Олімп

Найвища гора Греції та одна з найвищих у Європі, її висота становить 2919 метрів. Згідно грецької міфології Олімп вважався житлом 12 головних богов.Сегодня гора Олімп, являє собою масив з чотирьох основних вершин і більше 1700 каньйонів і плато на кордоні Фессалії і Македонії.

Найвища з цих вершин і вища точка Греції - гора Мітікас (2917 м). Вона звернена до глибокої прірви під назвою Казані («Котел»). Решта вершини, що оточують прірву, називаються Стефані, Скала і сколів. Стефані також відома як «Трон Зевса», і якщо дивитися на неї під певним кутом, гора дійсно нагадує спинку гігантського крісла або трону.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 252 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...