Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Bci підприємства в Укpaїни діють на основі статуту



Статут затверджується власником (власниками) майна, а для державних підприємств - власником за участю трудового колективу.

У cтaтутi підприємства визначається власник та найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет i цiлi діяльності, його орган и управління, порядок їх формування, компетенція та повноваження трудового колективу i його виробничих органів, порядок утворення майна підприємства, умови реорганiзацiї та порядок припинення діяльності підприємства.

До статуту можуть, включатися положення, пов’язана з особливостями діяльності підприємства: про трудові відносини, що виникають на пiдставi членства; про повноваження порядок створення та структуру ради підприємства; про знаки для товapiв послуг та iн.

У cтaтутi підприємства визначається орган, який має право представляти інтереси трудового колективу (рада трудового колективу, рада підприємства, профспілковий комітет та ін.).

Основнi засоби Товариства - це довгостроковi фiнансовi iнвестицii, довгострокова дебiторська заборгованiсть, вiдсроченi податковi активи, iншi необоротнi активи. Орендованих основних засобiв немає. Активи утримуються своїми силами, планiв щодо капiтального будiвництва немає. Виробничi потужностi використовуються на 80 %. Екологiчних питань, якi можуть позначитись на використаннi активiв не виявлено.

Бухгалтерський облiк господарських операцiй ведеться в журнально-ордернiй формi рахiвництва у вiдповiдностi до "Положення про органiзацiю бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi". Запис в регiстрах бухгалтерського облiку проводиться на пiдставi первинних облiкових документiв, якi фiксують факти здiйснення господарських операцiй. Бухгалтерська звiтнiсть пiдприємства вiдображає наростаючим пiдсумком майнове та фiнансове становище, результати господарської дiяльностi грунтуються на даних синтетичного та аналiтичного облiку.

Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена вiдповiдно до затверджених Мiнiстерством фiнансiв України i зареєстрованих в мiнiстерствi юстицiї Положень (стандартiв): Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 1 "Баланс", Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 2 "Звiт про фiнансовi результати", Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 3 "Звiт про рух грошових коштiв", Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 4 "Звiт про власний капiтал", 5 "Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi" та iншими стандартами, що регулюють порядок ведення бухгалького облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi.

Основнi засоби вiдображенi в облiку за фактичними витратами на їх придбання, доставку та встановлення, спорудження i виготовлення, з урахуванням сум декiлькох обовязкових дооцiнок. Нарахування амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з українським податковим законодавством - прямолiнiйним методом, шляхом використання встановлених форм.

Товарно-матерiальнi цiнностi облiковуються по сальдовому методi. Облiк малоцiнних та швидкозношуваних предметiв вiдповiдає вимогам "Положення..."№ 250. Облiк товарно-матерiальних цiнностей здiйснюється пiдприємством за цiною придбання, згiдно з прихiдними документами за вирахуванням сум податку на додану вартiсть, що вiднесенi на розрахунки з бюджетом. Знос на пiдприємствi нараховується в розмiрi 100 % при передачi їх в експлуатацiю.

Облiк витрат, що вiдноситься на собiвартiсть продукцiї визначається згiдно з "Типовим положенням про планування, облiк i калькулювання собiвартостi продукцiї (товарiв, робiт, послуг) в промисловостi". Облiк грошових коштiв та розрахункiв ведеться Товариством у вiдповiдностi з нормативними документами та вимогами до бухгалтерського облiку пiдприємства та органiзацiй: моментом реалiзацiї продукцiї (послуг) рахується вiдвантажена замовнику продукцiя (виконанi роботи). Запаси пiдприємства включають дебіторську заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги, інші поточну заборгованість, гроші та їх еквіваленти.

Розділ 2 Аналіз виробничо-господарської діяльності ТОВ «КРИСТАЛ+»

2.1 Аналіз показників стану та ефективності використання основних засобів

Основні засоби – один із найважливіших факторів будь-якого виробництва. Їх стан та ефективне використання прямо впливають на кінцеві результати господарської діяльності підприємств. Раціональне використання основних фондів і виробничих потужностей підприємства сприяє покращенню усіх техніко-економічних показників, у тому числі збільшенню випуску продукції.

Згідно Податкового Кодексу України, основні засоби - це матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин, наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних засобів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 2500 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 2500 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом, та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік) [].

Вихідні дані для аналізу основних засобів підприємства наведено в табл. 2.2, де первісна вартість відображає фактичні витрати організації на придбання машин, обладнання або спорудження будівель (з урахуванням доставки і монтажу обладнання) у цінах, діючих у рік придбання. Залишкова вартість виражає вартість основних засобів, ще не перенесену на вартість продукції, що виробляється, і дозволяє встановити, яка частина основних виробничих засобів зношена і врахована в собівартості робіт. Залишкова вартість характеризує фактичну вартість засобів на момент оцінки і дозволяє оцінити якісний стан основних засобів організації.

Таблиця 2.1 – Вихідні дані для аналізу основних засобів, тис. грн.

Найменування 2012р. 2013р. 2014р. Абсолютне відхилення 2014-2012
Первісна вартість основних засобів на початок року        
Залишкова вартість основних засобів на початок року 952.4 1048.7 1189.6 237.2
Первісна вартість основних засобів на кінець року     3518.2 1482.2
Знос основних засобів на кінець року 987.3 957.4   223.7
Залишкова вартість основних засобів на кінець року 1048.7 1189.6 2307.2 1258.5

З аналізу табл. 2.2 відмічаємо зростання вартості основних засобів як на початок року (+280 тис. грн), так і на кінець року (+1482.2 тис. грн) за первісною вартістю. Аналогічна ситуація відбувається із залишковою вартістю на початок року (+237.2 тис. грн.

Надалі проведемо розрахунок середньорічної вартості основних засобів за первісною та залишковою вартістю. Середньорічна вартість основних засобів (ОЗ ср) визначається як 1/2 суми вартості основних засобів на початок та кінець року.

Середньорічна вартість основних засобів за первісною вартістю:

2012р.: ОЗ ср = (1867+2036)/2 =1951.5 тис. грн;

2013р.: ОЗ ср = (2036+2147)/2 =2091.5 тис. грн;

2014р.: ОЗ ср = (2147+3518.2)/2 =2832.6 тис. грн.

Середньорічна вартість основних засобів за залишковою вартістю:

2012р.: ОЗ ср = (952.4 + 1048.7)/2 = 1000.55 тис. грн;

2013р.: ОЗ ср = (1048.7+1189.6)/2 = 1119,15 тис. грн;

2014р.: ОЗ ср = (1189.6+2307.2)/2 = 1748,4 тис. грн.

Графічне зображення динаміки середньорічної вартості основних засобів представлено на рис. 2.1.


Рисунок 2.2 – Динаміка середньорічної вартості основних засобів

З рис. 2.2 можемо відмітити зростання середньорічної вартості основних засобів за їх первісною вартістю при скороченні середньорічної вартості за залишковою вартістю. Це свідчить про незначне оновлення основних засобів та зростання їх зношеності.

На наступному етапі аналізу розглянемо склад та структуру основних засобів (табл. 2.2).

Таблиця 2.2 – Склад та структура основних засобів

Найменування основних засобів Залишкова вартість на кінець періоду, тис. грн Питома вага, %
2012р. 2013р. 2014р. 2012р. 2013р. 2014р.
- Довгострокові фінансові інвестиції 18,4 20,7   28,57 19,9  
- Інші фінансові інвестиції 25,3     39,29    
- Довгострокова дебіторська заборгованість   8,1   6,21 7,79 38,42
- Відстрочені податкові активи 15,3 73,5 57,1 23,76 70,67 60.94
- Інші необоротні активи 1,4 1,7 0,6 2,17 1,64 0.64
Усього 64,4   93,7      

Найбільшу питому вагу в загальній структурі основних засобів займають відстрочені податкові активи, їх питома вага зростає з 23,76% в 2012р. до 60,94% в 2014р. Значно скорочується питома вага довгострокових фінансових інвестицій: з 28,57 % в 2012р. до 0% в, а також інших необоротних активів з 2,17% у 2012 р. до 0,64% у 2014р.

Графічно динаміка вартості основних засобів за їх видами представлено на рис. 2.2.

Рисунок 2.2 – Динаміка основних засобів за їх видами (залишкова вартість), тис. грн

2.2 Аналіз витрат

Підприємство будь-якої форми власності під час своєї діяльності здійснює певні витрати (матеріальних, нематеріальних, грошових і трудових ресурсів), пов’язані з простим і розширеним відтворенням основних та оборотних засобів, виробництвом і реалізацією продукції, наданням послуг, виконанням робіт, соціальним розвитком колективу тощо.

Розрізняють витрати, пов’язані з операційною, інвестиційною та фінансовою діяльністю підприємства. Витрати, що зумовлюються основним видом діяльності підприємства (виробництвом продукції, наданням послуг, виконанням робіт), або такі, що забезпечують її здійснення, називаються операційними.

Витрати, пов’язані з інвестиційною діяльністю, підприємство здійснює при довготерміновому вкладанні капіталу з метою отримання прибутку (капітальне будівництво, розширення та розвиток виробництва, придбання цінних паперів тощо).

Витрати, пов’язані з фінансовою діяльністю, підприємство здійснює в разі сплати відсотків за отримані від інших юридичних і фізичних осіб фінансові кошти у вигляді кредитів та позик, при первинному розміщенні на ринку цінних паперів акцій, облігацій власної емісії тощо.

За економічним змістом розрізняють такі операційні витрати підприємства:

1) матеріальні;

2) на оплату праці;

3) на соціальні потреби;

4) амортизаційні відрахування;

5) інші.

Найбільшу питому вагу серед витрат підприємства мають операційні витрати, тобто пов’язані з основною діяльністю підприємства і операціями, що її забезпечують. Ці витрати формують собівартість продукції, яку виготовляє підприємство. Отже, собівартість продукції – це вираження в грошовій формі поточних витрат підприємства на підготовку виробництва продукції, її виготовлення.

Розглянемо структуру операційних витрат ТОВ «Кристал+» за аналітичний період. Дані узагальнені в табл. 2.3 (на основі бухгалтерських даних, форми №2).

Таблиця 2.3 - Склад та структура операційних витрат ТОВ «Кристал+» за 2012-2014 рр.

Показник 2012 р. 2013 р. 2014 р. Відхилення 2014/2012  
тис.грн % тис.грн % тис.грн %  
тис.грн %  
Матеріальні витрати 1002,58 54,69 896,3   717,04 52,76 -285,54 -28,48  
Витрати на оплату праці 563,7 30,79 536,9 31,75 429,52 31,64 -134,18 -23,89  
Відрахування на соціальні заходи 219,84 12,01 214,7 12,71 171,76 12,58 -48,08 -21,87  
Амортизація 37,4 2,02 38,4 2,27 34,56 2,57 -2,84 -7,59  
Інші витрати 8,9 0,49 4,7 0,27 6,2 0,45 -2,7 -30,34  
Усього витрати 1832,42       1359,08   -473,34 -25,83  


З аналізу табл. 2.11 можна зробити висновки, що загальна сума витрат на операційну діяльність знижується на 25,83 %,. Таке зниження обумовлено зниженням переважно матеріальних витрат в 2014р. порівняно з 2012р. на 285,54 тис. грн та витрат на оплату праці на 134,18 тис. грн, а також зниженням амортизаційних та інших витрат на 5,54 тис. грн..

В структурі операційних витрат найбільшу питому вагу за аналітичний період займають матеріальні витрати, і їх частка знижується з 54.69% в 2012р до 52,76%, що обумовлено зниженням їх вартісного вираження та збільшенням питомої ваги витрат на оплату праці з 30,79% в 2012р. до 31,64% в 2014р. та збільшенням витрат на соціальні заходи з 12,01% до 12,58 % в 2014р.

Графічне зображення динаміки операційних витрат за елементами представлено на рис. 2.7.

Рисунок 2.3– Динаміка операційних витрат, тис. грн

2.3 Аналіз доходів

Фінансовим підсумком господарської діяльності будь-якого підприємства є його прибутковість, яка, як відомо, характеризується абсолютними і відносними показниками.

Абсолютний показник прибутковості — це сума прибутку. Відносний показник прибутковості — це рівень рентабельності.

У збільшенні прибутку та високій рентабельності зацікавлені і підприємства, і держава, оскільки, з одного боку, це є прямим джерелом виробничого і соціального розвитку підприємства, а з другого — вони забезпечують сталі й зростаючі надходження до державного бюджету.

Під доходами розуміють збільшення економічних вигід у вигляді надходжень активів або зменшення зобов'язань, що приводять до зростання величини власного капіталу підприємства (за винятком його змін, що здійснюються внаслідок проведення додаткових внесків власників). Усі доходи поділяються на декілька груп: доходи від операційної діяльності; фінансові доходи; інші доходи від операційної діяльності та надзвичайні доходи. Доходи ТОВ «Кристал+» складаються з: чистого доходу від реалізації продукції (послуг); інших операційних доходів; доходів від участі в капіталі; інших фінансових доходів; інших доходів. Аналіз доходів підприємства за 2012-2014 рр. представлено в табл. 2.4.

Таблиця 2.4 – Аналіз доходів, тис. грн

Найменування 2012р 2013р 2014р Темп приросту 2014/2012, %
Чистий дохід від реалізації продукції   1579,42   -38,55
Інші операційні доходи 203,6 178,1 170,3 -16,35
Інші доходи 32,7 11,7   -90,8
Всього доходи 1914,3 1769,22 1204,3 -62,91

З аналізу табл. 3.14 можна зробити висновок, що загальна сума доходів за аналітичний період зменшилась на -62,91%, що викликано значним зниженням доходів від реалізації продукції (-38,55%), при скороченні на 16,35% інших операційних доходів та інших доходів з 32,7 тис. грн до 3 тис. грн.

Фінансовим результатом господарської діяльності підприємства є прибуток або збиток. Прибуток в основному утворюється в результаті продажу (реалізації) готової продукції (послуг, товарів). Крім того, і підприємство може продавати (реалізовувати) інші матеріальні цінності і послуги допоміжних виробництв та господарств, а також мати доходи і збитки, що збільшують або зменшують розмір прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності.

Прибуток формується поступово протягом фінансово-господарського року. Більшу частину прибутку становить прибуток від реалізації продукції, одержаний у вигляді різниці між виручкою від реалізації продукції і витратами на її виробництво та збут.

На підприємстві можливі доходи, втрати, які не пов'язані з реалізацією продукції, але збільшують або зменшують суму прибутку або збитків, - це фінансові результати, отримані від інвестиційної та фінансової діяльності, а також результати, які пов'язані з надзвичайними подіями.

Поняття фінансових результатів діяльності трактується в П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати".

Прибуток — сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Збитки - перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати.

Визначення фінансового результату полягає у визначенні чистого прибутку (збитку) звітного періоду. З цією метою в бухгалтерському обліку передбачається послідовне зіставлення доходів та витрат.

В бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає:

- чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, послуг);

- валовий прибуток (збиток);

- фінансові результати від операційної діяльності;

- фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування;

- фінансові результати від звичайної діяльності;

- фінансові результати від надзвичайної діяльності;

- чистий прибуток (збиток).

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) податку на додану вартість, акцизного збору, інших зборів, знижок тощо.

Різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) називається валовим прибутком (збитком).

Що стосується фінансового результату від операційної діяльності, то він визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат. А фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат. Фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку.

Остаточний фінансовий результат - чистий прибуток (збиток) визначається як різниця між різними видами доходів та витрат підприємства за звітний період.

Розмір та характер прибутків і збитків за кожний період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками їх роботи.

В табл. 2.5 розглянемо формування фінансових результатів ТОВ «Кристал+» за аналітичний період.

Таблиця 2.5 - Аналіз формування фінансових результатів підприємства за 2012-2014 рр., тис. грн

Показник 2012 р. 2013 р. 2014 р. Абсолютне відхилення, (+;-) Відносне відхилення, %
           
Чистий дохід (виручка)   1579,42   -647 -38,55
Собівартість реалізованої продукції 1318,2 1310,9 765,3 -552,9 -41,94
Валовий прибуток(+), збиток (-) 359,8 268,5 265,7 -94,1 -26,15
Інші операційні доходи 203,6 178,1 170,3 -33,3 -16,35

Продовження табл. 2.5

           
Адміністративні витрати 183,2 164,5 150,3 -32,9 -17,96
Витрати на збут 42,5 37,5 42,2 -0,3 -0,7
Інші операційні витрати 112,3 178,1 147,3   31,37
Прибуток (+), збиток (-) від операційної діяльності 225,4 66,5 96,2 -129,2 -57,32
Чистий прибуток(+), збиток(-) 66,99 -13,3 -0,8 -67,79 -

З табл. 2.5 бачимо, що підприємство є збитковим. Отримання та зменшення валового прибутку (-26,15) відбувається за рахунок зниження чистого доходу від реалізації більш низькими темпами (-38,55%), ніж зменшення собівартості (-41,94%). При збільшенні інших операційних витрат (35 тис. грн), зменшенні витрат на збут (-0.7%) та адміністративних витрат (-17,96%) та зменшенні інших операційних доходів на 33,3 тис. грн, підприємство отримало скорочення прибутку від операційної діяльності в розмірі -129,2 тис. грн в 2014р. порівняно з 2012р. підприємство отримує чистий прибуток на початку аналітичного періоду, хоча його рівень постійно скорочується, так, в 2012р. чистий прибуток становив 66,99 тис. грн, в 2013р підприємство становиться збитковим (-13.3 тис.грн), а в 2014р. збиток становить 0,8 тис. грн. Тобто, керівництву треба звернути увагу на покращення ведення операційної діяльності.

Графічне відображення основних фінансових результатів діяльності підприємства представлено на рис. 2.4.

Рисунок 2.4 – Динаміка фінансових результатів, тис грн

З рис. 2.4 бачимо, що, навіть при зростанні доходів та витрат в 2012-2014рр, підприємство є прибутковим, що є позитивною тенденцією за аналітичний період.

2.4 Аналіз фінансового стану підприємства

Фінансовий стан підприємства – це сукупність економічних параметрів, які відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів. Фінансовий стан підприємства характеризує забезпеченість власними оборотними коштами, оптимальне співвідношення запасів товарно-матеріальних цінностей з потребами виробництва, своєчасне проведення розрахункових операцій, платоспроможність.

Слід розрізняти поняття "фінансовий аналіз" і "аналіз фінансового стану".

Фінансовий аналіз більш широке поняття, оскільки воно включає нарівні з аналізом фінансового стану ще і аналіз формування і розподілу прибутку, окремі елементи аналізу собівартості продукції, аналіз грошових потоків тощо.

Як у міжнародній, так і у вітчизняній практиці для аналізу фінансового стану застосовується система абсолютних і відносних показників (абсолютне і відносне відхилення), а також пов'язаних з ними низки фінансових коефіцієнтів, які відображають цілі та інтереси різних користувачів: управлінський персонал підприємства (внутрішній аналіз) та інтереси зовнішніх користувачів — податківців, банки, інвестори, постачальники, аудитори тощо (зовнішній аналіз).

Для оцінки фінансового стану підприємства найважливішими вважаються показники:

— платоспроможності і ліквідності - характеризують фінансові можливості підприємства щодо погашення заборгованості, покриття підприємством позичкових коштів;

— прибутковості — дають можливість порівняти отриманий прибуток з вкладеним капіталом, тобто міру ефективності авансованого у виробництво і реалізацію капіталу;

— ділової активності — характеризує кругообіг засобів підприємства;

— фінансової стійкості — характеризує співвідношення власних і залучених коштів.

Джерелом інформації для оцінки фінансового стану підприємства є фінансова звітність, зокрема баланс підприємства (форма №1) i звіт про фінансові результати (форма №2).

Аналіз показників ліквідності підприємства.

Ліквідність підприємства – це його здатність швидко продати активи й одержати гроші для оплати своїх зобов'язань, або здатність перетворювати свої активи в гроші для покриття необхідних платежів. Ліквідність підприємства характеризується співвідношенням величини його високоліквідних активів (грошові кошти та їх еквіваленти, ринкові цінні папери, дебіторська заборгованість) і короткострокової заборгованості.

.

Ка.л.2012=2016,3/2245,6= 0,897

Ка.л.2013= 1815,6/2589=0,701

Ка.л.2014=3480/2372,5=1,466

Розрахунок показує величину тієї частини короткострокових заборгованостей, яку підприємство може покрити за рахунок наявних грошових коштів і поточних фінансових інвестицій.

Коефіцієнт поточної ліквідності (покриття) показує, яку частку поточних зобов‘язань підприємство може погасити за рахунок наявних у нього коштів, розраховується за формулою

,

де ОА – оборотні активи підприємства;

ПЗ – поточні зобов’язання.

Кп2012=2136,2/2245,6=0,951

Кп2013=2325,9/2589=0,898

Кп 2014=2647,1/2372,5=1,115

Коефіцієнт покриття не відповідає нормативному значенню (> 1), але у кінці аналітичного періоду показник збільшується, що свідчить про достатність ресурсів підприємства, які можуть бути використані для погашення його поточних зобов’язань і поліпшення фінансового стану підприємства.

Коефіцієнт швидкої ліквідності, показує можливості підприємства ліквідувати поточні зобов‘язання при умові своєчасного проведення розрахунків з дебіторами, розраховується за формулою

.

Кшл.2012=(2136,2-89-98,6)/2245,6=0.868

Кшл2013=(2325,9-73-51)/2589=0.85

Кшл.2014=(2647.1-63)/2372,5=1,089

Нормативним значенням коефіцієнту швидкої ліквідності є 0,7-0,8. Так, цей показник є на нормативнії позначці, тому можна говорити про те, що підприємство в змозі погасити поточні зобов’язання при умові своєчасного проведення розрахунків з дебіторами.

Ліквідність підприємства також характеризується розміром чистого оборотного капіталу (ЧОК) (різниця між сумою оборотних активів та поточними зобов‘язаннями підприємства).

Чок = Оборотні активи - поточні зобов’язання

Чок 2012 = 2136,2 - 2245,6 = -109,4 тис.грн.;

Чок2013 = 2325,9 - 2589 = -263,1 тис.грн.;

Чок 2014 = 2647.1-2372.5 = 274,6 тис.грн.

Усі розраховані значення занесені у наступну табл. 2.6.

Таблиця 2.6 - Аналіз показників ліквідності підприємства

Показники Нормативне значення 2012 р. 2013 р. 2014 р.
Коефіцієнт покриття >1,0 0,951 0,898 1,115
Коефіцієнт швидкої ліквідності 0,6-0,8 0,868 0,85 1,089
Коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,2<0,35 збільшення   0,701 1,466
Чистий обіговий капітал, тис. грн. >0 збільшення -109,4 -263,1 274,6

За результатами аналізу можна зробити висновок, що ТОВ «Кристал+» є досить ліквідним, причиною отримання високих показників ліквідності є досить незначна частка кредиторської та поточної заборгованості у пасиві балансу.

З іншого боку, найважливішим серед наведених показників є коефіцієнт абсолютної ліквідності, він показує яку частину короткострокових зобов’язань можна за необхідності погасити негайно, рекомендована нижня межа цього показника – 0,2, у нашому випадку активи підприємства не досить ліквідні. Позитивною є величина чистого оборотного капіталу, що має тенденції до збільшення.

Фінансова стійкість – це такий стан фінансових ресурсів їх розподіл і використовування, яке забезпечує розвиток організації на основі зростання прибутку і капіталу при збереженні платоспроможності в умовах допустимого ризику. Аналіз фінансової стійкості підприємства здійснюється за даними балансу підприємства, характеризує структуру джерел фінансування ресурсів підприємства, ступінь фінансової стійкості і незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування діяльності. Аналіз фінансової стійкості підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких показників:

Коефіцієнт фінансової незалежності (коефіцієнт автономії) – показує питому вагу власного капіталу (ВК) у загальному обсязі коштів авансованих у діяльність підприємства, розраховується за формулою

,

де ВК – власні кошти;

Б – підсумок балансу.

Ка2012=2016,3/4285,5=0.47

Ка2013=1815,6/4404,6=0.412

Ка2014=3480/5956,5=0,584

Коефіцієнт автономії за кінець періоду вищий за нормативного значення (>0,5), хоча і знижується в 2013р. порівняно з 2012р. Можна відзначити, що частка власного капіталу в загальній сумі коштів, авансованих в його діяльність, знаходиться в межах допустимого. Це свідчить про те, що підприємство незалежне від зовнішніх джерел фінансування та вказує на підвищення фінансової стійкості підприємства. В 2014 році цей показник досяг максимуму 0,584.

Коефіцієнт маневрування власного капіталу вказує на частину власних коштів підприємства, що знаходиться в мобільній формі, і дозволяє відносно швидко маневрувати цими коштами:

,

де ЧоК – чистий оборотний капітал.

Кман2012=-109,4/2016,3=-0,054

Кман2013=-263,1/1815,6=-0,144

Кман2014=274,6/3480=0,078

Коефіцієнт маневрування власного капіталу у кінці аналітичного періоду відповідає нормативному значенню (>0) та показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто вкладена в оборотні кошти, а яка ‑ капіталізована. За 2013 рік показник маневрування власного капіталу був дещо меншим, та не відповідав нормативній величині. В 2014 році він збільшився до 0,078 і це максимальне значення за аналітичний період.

Коефіцієнт фінансування розраховується як відношення залучених та власних коштів та характеризує залежність підприємства від залучених коштів:

,

де ЗК – залучені засоби;

ВК – власні засоби.

К фін2012=(23,6+2245,6)/2016,3=1.125

Кфін2013=(50,1+2589)/1815,6=1.454

К фін2014=(104+2372,5)/3480=0,711

Коефіцієнт фінансування відповідає нормативному значенню (<1). Значення цього показника вказує на те, що підприємство майже не залежить від залучених коштів, та свідчить про фінансову стійкість підприємства. Чим менший даний показник, тим вище фінансова стійкість підприємства. Відповідно в 2014 році цей показник досяг найкращого значення 0,711.

Коефіцієнт забезпечення власними оборотними коштами розраховується як відношення величини чистого оборотного капіталу до величини оборотних активів підприємства та показує забезпеченість підприємства власними оборотними коштами:

,

де ЧОК – чистий оборотний капітал.

Кз.в. к2012=-109.4/2136,2=-0,051

Кз.в. к2013=-263,1/2325,9=-0,113

Кз.в. к2014=274,6/2647,1=0,103

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами у кінці періоду відповідає нормативному значенню (> 0,1), та має тенденцію до збільшення, що свідчить про забезпеченість підприємства власними оборотними коштами. Найгіршим роком став 2013 рік, але в 2014 році забезпеченість власними обіговими коштами зростає.

Усі розрахунки занесені у табл. 2.7

Таблиця 2.7 - Аналіз фінансової стійкості підприємства

Показники Нормативне значення 2012р.   2013 р.   2014 р  
Коефіцієнт платоспроможності (автономії) >0,5 0,47 0,412 0,584
Коефіцієнт фінансування <1 зниження 1,125 1,454 0,711
Коефіцієнт забезпеченості власними обіговими коштами >0,1 -0,051 -0,113 0,103
Коефіцієнт маневреності власного капіталу >0 збільшення -0,054 -0,144 0,078

З табл. 2.7 видно, що фінансова стійкість підприємства зростає, адже всі показники мають тенденцію до покращення.

Показники ділової активності.

Показники цієї групи характеризують результати і ефективність поточної основної виробничої діяльності. Оцінка ділової активності на якісному рівні може бути одержана в результаті порівняння діяльності даного підприємства і споріднених по сфері додатку капіталу підприємств.

Аналіз ділової активності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких показників.

Коефіцієнт трансформації – характеризує ефективність використання підприємством усіх наявних ресурсів, незалежно від джерел їх залучення, розраховується за формулою

.

Кт2012=1678/1951.5=0,859

Кт2013=1579,42/2091.5=0,755

Кт2014=1031/ 2832.6=0,363

Коефіцієнт трансформації збільшується з 1,557 у 2012р. до 1,713, що свідчить про підвищення ефективності використання підприємством усіх ресурсів, які є в наявності.

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості:

.

Кодз2012=1678/((1896,3+1689,9+17.2+23,8+1.8+2,1)/2)=0,924

Кодз2013=1579,42/((1896,3+2137+17.2+31.7+1.8+1.8)/2)=0,773

Кодз2014=1031/((2501,8+2137+47,3+31.7+1.8+2,7)/2)=0.439

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості постійно зменшується, що свідчить про погіршення фінансового стану підприємства.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості:

.

Кокз2012=1678/((49,7+23,6)/2)=45,78

Кокз2013=1579,42/((23,6+50,1)/2)=42,86

Кокз2014=1031/((50.1+104)/2)=13,38

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості зменшився у 2014 році відносно 2012 р., що свідчить про значне погіршення фінансового стану підприємства за цей період. Період погашення дебіторської заборгованості становить:

.

Тдз2012=360/0,924=390 днів.

Тдз2013=360/0,773=466 днів

Тдз2014=360/0,439=820 днів

Період погашення кредиторської заборгованості становить:

.

Ткз2012=360/45,78=8 днів

Ткз2013=360/42,86=8 днів

Ткз2014=360/13,38=27 днів

Середній строк погашення дебіторської заборгованості більше строку погашення кредиторської заборгованості, що є негативним явищем для фінансового стану підприємства.

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів:

.

Комз2012=1318,2/((117,3+78,9+17,4+89+98,6)/2)=6,57

Комз2013 =1310,9/((89+98,6+73+51)/2)=8,45

Комз2014=765,3/((124+63)/2)=8,19

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів з кожним роком збільшується, що свідчить про прискорення реалізації товарно-матеріальних запасів підприємства.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу:

.

Ковк2012=1678/((2158,6+2016,3)/2)= 0,808

Ковк2013=1579,42/((1815,6+2016,3)/2)=0,824

Ковк2014=1031/((1815.6+3480)/2)=0,562

Коефіцієнт оборотності власного капіталу за три роки збільшився, що свідчить про підвищення ефективності використання власного капіталу підприємства.

Показники оцінки фінансового стану зведено в табл. 2.8.

Таблиця 2.8 – Аналіз ділової активності підприємства

Показник Нормативне значення 2012р   2013р   2014р  
Коефіцієнт трансформації збільшення 0,859 0,755 0,363
Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості збільшення 45,78 42,86 13,38
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості збільшення 0,924 0,773 0,439
Строк погашення дебіторської заборгованості, дні зменшення      
Строк погашення кредиторської заборгованості, дні зменшення      
Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів збільшення 6,57 8,45 8,19
Коефіцієнт оборотності власного капіталу збільшення 0,808 0,824 0,562

Аналіз фінансових результатів (рентабельності). Рентабельність роботи підприємства визначається прибутком, який воно отримує в результаті господарської діяльності. Показники рентабельності відображають, наскільки ефективно підприємство використовує свої засоби для отримання прибутку.

Основними показниками рентабельності є:

1. Рентабельність активів характеризує ефективність використання активів підприємства, розраховується за формулою

.

Ра2012=66,99/1951.5=3,4%

Ра2013=-13,3/2091.5=-0,6%

Ра2014=-0,8/ 2832.6=-0,03%

2. Рентабельність власного капіталу – показує наскільки ефективним є вкладення коштів у дане підприємство, розраховується за формулою:

.

Рвк2012=66,99/((2158,6+2016,3)/2)=3.2%

Рвк2013=-13,3/((1815,6+2016,3)/2)=-0,69%

Рвк2014=-0,8/((1815.6+3480)/2)=-0,03%

3. Рентабельність діяльності, характеризує загальну ефективність та прибутковість господарської діяльності, розраховується за формулою

.

Рд2012=66,99/2013,6=3,3%

Рд2013=-13,3/1895,6=-0,7%

Рд2014=-0,8/1031=-0,07%

4. Рентабельність продукції – характеризує прибутковість господарської діяльності підприємства від одного виду діяльності, розраховується за формулою

.

Рп2012=359,8/(1318,2+42,5)=11,7%

Рп2013=268,5/(1310,9+37,5)=20%

Рп2014=265,7/(765,3+42,2)=32,9%

Усі показники занесені в табл. 2.18.

Таблиця 2.18 - Аналіз рентабельності підприємства, %

Показники Нормативне значення 2012р. 2013р. 2014р.
Рентабельність активів >0 збільшення 3,4 -0,6 -0,03
Рентабельність власного капіталу >0 збільшення 3,2 -0,69 -0,03
Рентабельність діяльності >0 збільшення 3,3 -0,7 -0,07
Рентабельність продукції >0 збільшення 11,7   32,9

Рентабельність активів, рентабельність власного капіталу, рентабельність діяльності, рентабельність продукції позитивна, але щороку знижується. Така ситуація обумовлена, перш за все, тим, що чистий прибуток має тенденцію до скорочення.

ВИСНОВКИ

Товариство з обмеженою відповідальністю «Кристал+» створене на пiдставi Господарського кодекса України (ст. 58), а також Положення «Про порядок державної реєстрації підприємств», затвердженого Кабінетом Міністрів України [33-40]. Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими доку­ментами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Учас­ники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Мета діяльності товариства міститься в здійсненні ринкових відносин та отримання прибутку від задоволення потреб громадян, колективів, підприємств в продукції, товарах та послугах, які визначенні предметом діяльності підприємства.

Підприємство має у себе на балансі в основному довгострокові фінансові інвестиції, інші фінансові інвестиції, довгострокову дебіторську заборгованість, відстрочені податкові активи, інші необоротні активи.

Така структура основних засобів ТОВ "Кристал+" пояснюється специфікою роботи підприємства. В структурі основних засобів за аналітичний період найбільшу питому вагу займають відстрочені податкові активи та довгострокова дебіторська заборгованість.

Підприємство є поки збитковим,. Отримання та зменшення валового прибутку (-26,15) відбувається за рахунок зниження чистого доходу від реалізації більш низькими темпами (-38,55%), ніж зменшення собівартості (-41,94%). При збільшенні інших операційних витрат (35 тис. грн), зменшенні витрат на збут (-0.7%) та адміністративних витрат (-17,96%) та зменшенні інших операційних доходів на 33,3 тис. грн, підприємство отримало скорочення прибутку від операційної діяльності в розмірі -129,2 тис. грн в 2014р. порівняно з 2012р. підприємство отримує чистий прибуток на початку аналітичного періоду, хоча його рівень постійно скорочується, так, в 2012р. чистий прибуток становив 66,99 тис. грн, в 2013р підприємство становиться збитковим (-13.3 тис.грн), а в 2014р. збиток становить 0,8 тис. грн. Тобто, керівництву треба звернути увагу на покращення ведення операційної діяльності.

Розрахунок показує величину тієї частини короткострокових заборгованостей, яку підприємство може покрити за рахунок наявних грошових коштів і поточних фінансових інвестицій.

Коефіцієнт поточної ліквідності (покриття) показує, яку частку поточних зобов‘язань підприємство може погасити за рахунок наявних у нього коштів.

Коефіцієнт покриття відповідає нормативному значенню (> 1), протягом аналітичного періоду показник збільшується, що свідчить про достатність ресурсів підприємства, які можуть бути використані для погашення його поточних зобов’язань і поліпшення фінансового стану підприємства.

Нормативним значенням коефіцієнту швидкої ліквідності є 0,7-0,8. Так, починаючи з 2014 року цей показник набуває нормативної позначки, тому можна говорити про те, що підприємство в змозі погасити поточні зобов’язання при умові своєчасного проведення розрахунків з дебіторами.

За результатами аналізу можна зробити висновок, що ТОВ «Кристал+» є досить ліквідним, причиною отримання високих показників ліквідності є досить незначна частка кредиторської та поточної заборгованості у пасиві балансу.

З іншого боку, найважливішим серед наведених показників є коефіцієнт абсолютної ліквідності, він показує яку частину короткострокових зобов’язань можна за необхідності погасити негайно, рекомендована нижня межа цього показника – 0,2, у нашому випадку активи підприємства ліквідні. Позитивною є величина чистого оборотного капіталу, що має тенденції до збільшення.

Коефіцієнт маневрування власного капіталу протягом аналітичного періоду відповідає нормативному значенню (>0) та показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто вкладена в оборотні кошти, а яка ‑ капіталізована. За 2013 рік показник маневрування власного капіталу був дещо меншим, та не відповідав нормативній величині. В 2014 році він збільшився до 0,078 і це максимальне значення за аналітичний період.

Коефіцієнт фінансування відповідає нормативному значенню (<1). Значення цього показника вказує на те, що підприємство майже не залежить від залучених коштів з 2014 року, та свідчить про фінансову стійкість підприємства. Чим менший даний показник, тим вище фінансова стійкість підприємства. Відповідно в 2014 році цей показник досяг найкращого значення 0,711.

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами відповідає нормативному значенню (> 0,1), та має тенденцію до збільшення, що свідчить про забезпеченість підприємства власними оборотними коштами. Найгіршим роком став 2013 рік, але вже в 2014 році забезпеченість власними обіговими коштами зростає.

Фінансова стійкість підприємства зростає, адже всі показники мають тенденцію до покращення.

Коефіцієнт трансформації зменшується з 0,859 у 2012р. до 0,363, що свідчить про зниження ефективності використання підприємством усіх ресурсів, які є в наявності.

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості постійно зменшується, що свідчить про погіршення фінансового стану підприємства.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості зменшився у 2014 році відносно 2012 р., що свідчить про значне погіршення фінансового стану підприємства за цей період.

Середній строк погашення дебіторської заборгованості більше строку погашення кредиторської заборгованості, що є негативним явищем для фінансового стану підприємства.

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів з 2012 року збільшується, що свідчить про прискорення реалізації товарно-матеріальних запасів підприємства.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу за три роки зменшився, що свідчить про погіршення ефективності використання власного капіталу підприємства.

Рентабельність активів, рентабельність власного капіталу, рентабельність діяльності негативні, але рентабельність продукції позитивна. Така ситуація обумовлена, перш за все, тим, що чистий прибуток має тенденцію до скорочення.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1958 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.057 с)...