Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Провідні клінічні симптоми та синдроми при різних клінічних варіантах та ускладненнях перебігу пневмонії у дітей



1. Анамнестичн симптоми: сухий або вологий кашель, біль у грудній клітці, підвищення температури понад 38 °С, інтоксикація. Зв’язок з ГРВІ, чинник переохолодження.

2. Клінічні симптоми:

· респіраторний синдром з ознаками ГРВІ, глибоким кашлем із виділенням слизистого або гнійно-слизистого мокротиння або тільки сухим кашлем;

· синдром токсикозу різного ступеня виразності з можливими токсичними ускладненнями з боку внутрішніх органів. Температура понад 38 °С упродовж 3 діб і довше. У немовлят і дітей перших тижнів життя може бути гіпотермія;

· синдром дихальної недостатності: задишка понад 60 за 1 хв у дітей віком до 2-х місяців, понад 50 за 1 хв — від 2-х місяців до 1 року, понад 40 за 1 хв — від 1 до 5 років (дані ВООЗ). Втягування податливих місць грудної клітки за відсутності бронхіальної обструкції (бронхіальна обструкція, звичайно, виключає типову ГП і спостерігається за атипових, госпітальних і вірусних ГП).

У немовлят і дітей перших тижнів життя за рахунок апное і брадипное частота дихання є невисокою, проте є ригідність грудної клітки, участь бере допоміжна мускулатура.

· бронхолегеневий синдром з локальними фізикальними змінами в легенях: вкорочення перкуторного тону, притуплення, тупість; ослаблення дихання або дихання з бронхіальним відтінком; локальні постійні дрібнопухирчасті хрипи, крепітація.

3. Параклинічні симптоми:

· Аналіз крові в разі бактеріальних пневмоній — лейкоцитоз понад 12,0 · 109/л, понад 5% паличкоядерних нейтрофілів, ШОЕ перевищує 20 мм/год. У разі мікоплазмових, пневмоцистних пневмоній ці зміни є менш виразними.

Рентгенологічне дослідження підтверджує клінічний діагноз і уточнює форму пневмонії:

— гомогенні тіні (полісегментарні, часткові, вогнищеві) є характерними для бактеріальних пневмоній,

— негомогенні — для ГП, спричинених МП,

— дисеміновані процеси (інтерстиціальне ураження з альвеолярною інфільтрацією свідчить на користь хламідіозу або пневмоцистозу,

— вогнищево-зливна інфільтрація є характерною для пневмоній, що ускладнюються деструкцією (частiше пов’занi зi cтафiлококом).

Рентгенологічний контроль для неускладненої пневмонії, що зазвичай розсмоктується через 2—4 тижні, — необов’язковий.

Диференційна діагностика клініко-рентгенологічних форм пневмоній приведена у таблиці 2, пневмонії та бронхитів у таблиці 1.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 188 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...