Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види контролю в системі державного управління



Теорія адміністративного права виділяє види контролю за місцем суб’єкта в системі державних органів і основними з них є: парламентський (нормативний), президентський, судовий контроль, контроль Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Контроль з боку органів законодавчої влади (нормативний контроль) є видом контролю, який здійснюється Верховною Радою України згідно з Конституцією України і прийнятими відповідно до неї нормативними актами з даного питання.

Контроль з боку Президента України та його апарату (президентський контроль) є правом контролю з боку Президента України за додержанням законності в усіх структурах і сферах функціонування виконавчо-розпорядчої системи держави.

Контроль з боку Кабінету Міністрів України – це реалізація Кабінетом Міністрів України своїх контрольних повноважень в процесі:

1) реалізації програм економічного, соціального, культурного розвитку України в цілому та окремих її регіонів;

2) втілення в життя фінансової, цінової, грошової, кредитної, податкової політики; створення загальнодержавних та інших фондів; ліквідації наслідків стихійних лих і катастроф, проведення політики в галузі освіти, науки, культури, охорони природи, екологічної безпеки, природокористування;

3) вжиття необхідних заходів щодо забезпечення безпеки й обороноздатності України;

4) забезпечення зовнішньоекономічної діяльності України і митної справи;

5) керівництва роботою міністерств, комітетів та інших органів державної виконавчої влади.

Результати контрольної діяльності Кабінету Міністрів України висвітлюються в розпорядженнях, які він видає.

Контроль з боку центральних органів державної виконавчої влади – цеконтроль, який здійснюється міністерствами, комітетами, відомствами.

Відповідно до Загального положення про міністерство, інший орган державної виконавчої влади України, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 1996 p. № 179/96, дані органи в межах своєї компетенції також забезпечують реалізацію державної політики стосовно державної таємниці та здійснюють контроль за роботою щодо її охорони. Контрольні повноваження конкретних центральних органів державної виконавчої влади закріплені у відповідних нормативних документах. Найчастіше це положення про міністерство, комітет. Здійснюваний контроль може мати як відомчий, так і надвідомчий характер.

Контрольні повноваження місцевих органів державної виконавчої влади (державні адміністрації в областях, районах областей, містах Києві та Севастополі та районах цих міст) закріплені в положеннях про місцеві державні адміністрації.

Контроль з боку органів судової влади (судовий контроль) – це заснована на законі діяльність судів щодо перевірки правомірності актів і дій органів управління, їх посадових осіб із застосуванням правових санкцій. Основний зміст судового контролю як способу забезпечення законності полягає у правовій оцінці дій і рішень органів державного управління та їх посадових осіб. Якщо при цьому встановлюються порушення законності, то судовий орган вживає відповідні заходи і притягує винуватих до відповідальності.

Зміст судового контролю полягає:

1) в оцінці судом правомірності дій органів управління, дій їх посадових осіб та прийнятих нормативних актів і рішень;

2) у викритті порушень законності або обмежень прав громадян і організацій, підприємств, установ, та встановленні причин порушень;

3) вжитті заходів відносно порушених прав і заходів щодо притягнення до відповідальності осіб, які припустилися порушення законності.

Контроль з боку органів місцевого самоврядування та їх виконавчих апаратів, які утворюються згідно з Конституцією України (ст. 140) і функціонують на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», передбачає, що ради всіх рівнів і виконавчі органи (виконавчі комітети) сільських, селищних, міських, районних у містах рад наділені відповідними повноваженнями. Виконавчі комітети сільських, селищних, міських, районних у містах рад наділені двома видами контрольних повноважень, які мають різну правову природу. По-перше, це повноваження власні (самоврядні); по-друге, повноваження, делеговані виконавчою владою. Виконавчі апарати обласних і районних рад таких повноважень не мають. Обласні та районні ради здійснюють контроль у сфері державного управління шляхом розгляду запитів депутатів.

Суб’єктами контролю з боку громадськості (громадський контроль)є громадські організації, трудові колективи, органи самоорганізації населення, збори громадян за місцем проживання, громадяни. Громадський контроль як засіб забезпечення законності в діяльності виконавчо-розпорядчих органів відрізняється від усіх інших видів контролю, тому що не має державно-владного змісту. Тому рішення громадських організацій за результатами перевірок мають, як правило, рекомендаційний характер.

Важливою формою безпосередньої участі населення в місцевому самоврядуванні є загальні збори громадян за місцем проживання. Збори мають право звертатися з пропозиціями до відповідної ради, державних органів, органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій. Ці пропозиції повинні бути розглянуті протягом одного місяця. Про результати розгляду повинні бути поінформовані ініціатори зборів.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...