Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть управління МП і стадії управління МП



Міністерство освіти і науки України

Одеський національний політехнічний університет

Кафедра економіки підприємств

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

З дисципліни

«ЛОГІСТИКА»

    Перевірив: Герасимова Л. М. Виконав: студент ЗОП 112, Радзієвська Т.С. № 011228

Одеса 2015


Суть управління МП і стадії управління МП.

Поняття матеріального потоку є ключовим в логістики. Матеріальні потоки утворюються в результаті транспортіртування, складування і виконання інших матеріальних операцій із сировиною, напівфабрикатами і готовими виробами - починаючи від первинного джерела сировини аж до кінцевого споживача.

Матеріальні потоки можуть протікати між різними підприємствами або всередині одного підприємства. Перш ніж формулювати визначення матеріального потоку, розберемо конкретний приклад матеріального потоку, що протікає всередині складу торгової оптової бази..

 
 

У вихідні дні прибув вантаж розміщують в приймальної експедиції, звідки в перший же робочий день передають на склад. Весь надійшов на склад товар зрештою сконцентровується на ділянці зберігання.

Шляхи руху вантажу із зони зберігання на ділянку навантаження також можуть бути різними. На рис. зображено 4 варіанта:

а) ділянка зберігання - ділянку навантаження;

б) ділянку зберігання - відправних експедиція - ділянку навантаження;

в) ділянка зберігання - ділянку комплектування – відправна експедиція - ділянку навантаження;

г) ділянка зберігання - ділянку комплектування - ділянку навантаження.

По шляху руху вантажу з ним здійснюються операції різноманітні: розвантаження, укладання на піддони, переміщення, розпакування, укладання на зберігання і т. д. Це так звані логістичні операції.

Обсяг робіт по окремій операції, розрахований за певний проміжок часу, за місяць, за квартал, є матеріальний потік по відповідної операції. Наприклад, матеріальний потік по розвантаженню вагонів і укладанні товарів на піддони для торгових оптових баз складської площею 5 тис. кв. м. за проектом складає 4383 т.

Припустимо, що вартість виконання тієї чи іншої oneраціі на складі точно відома і загальні складські витрати можна представити у вигляді суми витрат на виконання окремих операцій. Тоді, змінюючи маршрут руху матеріального потоку всередині складу, витрати можна мінімізіровать.

На оптових базах матеріальні потоки розраховують, як правило, для окремих ділянок. Для цього підсумовують об'єми робіт за всіма логістичним операціям, здійснюваним на даній ділянці.

Сукупний матеріальний потік для всієї оптової бази визначається підсумовуванням матеріальних потоків, що протікають на її окремих ділянках.

Матеріальним потоком називаються вантажі, деталі, товарно-матеріальні цінності, що розглядаються в процесі додатки до них різних логістичних операцій і віднесенні до тимчасового інтервалу.

Виділення всіх операцій на шляху просування вантажів, деталей, товарно-матеріальних цінностей через транспортні, виробничі, складські ланки дозволяє:

побачити загальний процес просування мінливого продукта до кінцевого споживача;

проектувати цей процес з урахуванням потреб ринку.

Розмірність матеріального потоку являє собою дріб, у чисельнику якого вказана, одиниця виміру вантажу (Штуки, тонни і т д.), А в знаменнику - одиниця виміру часу (Доба, місяць, рік і т д.). У нашому прикладі розмірність матеріального потоку - тонн / рік.

При здійсненні деяких логістичних операцій матеріальний потік може розглядатися для заданого моменту часу. Тоді він перетворюється в матеріальний запас.

Наприклад, операція транспортування вантажу залізничним транспортом. У той момент, коли вантаж знаходиться в дорозі, він є матеріальним запасом, так званим «запасом в дорозі».

Матеріальні потоки визначені як вантажі, що розглядаються в процесі додатки до них різних логістичних операцій. Велике розмаїття вантажів і логістичних операцій ускладнює вивчення і управління матеріальними потоками. Вирішуючи конкретну задачу, необхідно чітко позначити, які саме потоки досліджуються. При вирішенні одних завдань об'єктом дослідження може бути вантаж, що розглядається в процесі додатку великої групи операцій. Наприклад, при проектуванні розподільчої мережі та визначенні кількості та розміщення складів. При вирішенні інших завдань - наприклад, при організації внутрискладского логістичного процесу, детально вивчається кожна операція.

Матеріальні потоки поділяють за слідуючими основними ознаками: відношенню до логістичної системи, натурально-речовому складу потоку, кількості утворюють потік вантажів, питомій вазі утворить потік вантажу, ступеня сумісності вантажів, консистенції вантажів.

По відношенню до логістичної системи матеріальний потік може бути зовнішнім, внутрішнім, вхідним і вихідним.

Зовнішній матеріальний потік протікає у зовнішній для підприємства середовищі. Цю категорію складають не будь-які вантажі, рухомі поза підприємства, а лише ті, до організації яких підприємство має відношення.

Внутрішній матеріальний потік утворюється в результаті здійснення логістичних операцій з вантажем всередині логістічної системи.

Вхідний матеріальний потік надходить у логістичну систему із зовнішнього середовища. У нашому прикладі визначається суммою величин матеріальних потоків на операціях розвантаження, т / рік.

Вихідний й матеріальний потік надходить з логістичної системи у зовнішнє середовище. Для оптової бази його можна визначити, склавши матеріальні потоки, що мають місце при виконанні операцій з навантаження різних видів транспортних засобів. У нашому прикладі величина вихідного матеріального потоку визначиться наступним чином, т / рік.

При збереженні на підприємстві запасів на одному рівні вхідний матеріальний потік буде дорівнювати вихідному.

За натурально-речовому складу матеріальні потоки ділять на одно-асортиментні і багато асортиментні. Такий поділ необхідно, асортиментний зміст потоку істотно відбивається на роботі з ним. Наприклад, логістичний процес на оптовому продовольчому ринку, що торгує м'ясом, рибою, овочами, фруктами і бакалією, буде істотно відрізнятися від логістичного процесу на картоплесховище, яке працює з одним найменуванням вантажу.

За кількісною ознакою матеріальні потоки ділять на масові, великі, дрібні і середні.

Масовим вважається потік, що виникає в процесі транспортування вантажів не поодиноким транспортним засобом, а їх групою, наприклад, залізничний склад або кілька десятків вагонів, колона автомашин, караван суден і т. д.

Великі потоки - кілька вагонів, автомашин.

Малі потоки утворюють кількості вантажів, що не дозволяють повністю використовувати вантажопідйомність транспортного засобу і потребують при перевезенні сумісництва з іншими, попутними вантажами.

Середні потоки займають проміжне положення між великими і дрібними. До них відносять потоки, які утворюють вантажі, що надходять одиночними вагонами або автомобілями.

За питомою вагою утворюючих потік вантажів матеріальні потоки ділять на великовагові і легковагі.

Великовагові потоки забезпечують повне використання вантажопідйомності транспортних засобів, вимагають для зберігання меншого складського об'єму. Великовагові потоки утворюють вантажі, у яких маса одного місця перевищує 1 м (при перевезеннях водним транспортом) і 0,5 т (при перевезеннях залізничним транспортом). Прикладом великовагового потоку можуть служити розглядаються в процесі транспортування метали.

Легковагі потоки представлені вантажами, що не дозволяють повністю використовувати вантажопідйомність транспорту. Одна тонна вантажу легкого потоку займає обсяг більше 2 м3. Наприклад, тютюнові вироби в процесі транспортування утворюють легковагі потоки.

За ступенем сумісності утворюючих потік вантажів матеріальні потоки ділять на сумісні і несумісні. Ця ознака враховується в основному при транспортуванні, зберіганні та вантажопереробки продовольчих товарів.

За консистенцією вантажів матеріальні потоки ділять на потоки насипних, навалювальних, тарно-штучних і наливних вантажів.

Насипні вантажі (наприклад зерно) перевозяться без тари. Їх головна властивість - сипучість. Можуть перевозитися в спеціалізованих транспортних засобах: вагонах бункерного типу, відкритих вагонах, на платформах, в контейнерах, в автомашинах.

Навалочні вантажі (сіль, вугілля, руда, пісок і т. П) Як правило мінерального походження. Перевозяться без тари, деякі можуть змерзатися, злежуватися, спекаться. Так само як і попередня група володіють сипучістю.

Тарно-штучні вантажі мають самі різні фізико-хімічні властивості, питому вагу, обсяг. Це можуть бути вантажі в контейнерах, ящиках, мішках, вантажі без тари, довгомірні та негабаритні вантажі.

Наливні вантажі - вантажі перевозяться наливом в цистернах і наливних судах. Логістичні операції з наливними вантажами, наприклад, перевантаження, зберігання та інші виконуються за допомогою спеціальних технічних засобів.

Схематично класифікація матеріальних потоків представлена ​​на рис.

 
 

Як зазначалося, матеріальний потік утворюється в результаті сукупності певних дій з матеріальними об'єктами. Ці дії називають логістичними операціями. Однак поняття логістичної операції не обмежується діями лише з матеріальними потоками.

Для управління матеріальним потоком необхідно приймати, обробляти і передавати інформацію, відповідну цьому потоку. Виконувані при цьому дії також належать до логістичних операцій.

В цілому логістичні операції визначають як сукупність дій, спрямованих на перетворення матеріального та / або інформаційного потоку.

До логістичних операцій з матеріальним потоком можна віднести навантаження, транспортування, розвантаження, комплектацію, складування, упаковку та інші операції. Логістичні операції з інформаційним потоком - це, як зазначалося, збір, обробка та передача інформації, відповідної матеріальному потоку. Слід зазначити, що витрати на виполненіе логістичних операцій з інформаційними потоками складають суттєву частину логістичних витрат.

Виконання логістичних операцій з матеріальним потоком, що надходять в логістичну систему або залишають її, відрізняється від виконання цих же операцій всередині логістичної системи. Це пояснюється мають місце переходом права власності на товар і переходом страхових ризиків з однієї юридичної особи на іншу. За цією ознакою всі логістичні операції поділяють на односторонні і дво-сторонні.

Класифікація логістичних операцій наведена на рис.


Деякі логістичні операції є, по суті, продовженням технологічного виробничого процесу, наприклад, розфасовка. Ці операції змінюють споживчі властивості товару і можуть здійснюватися як у сфері виробництва, так і в сфері обігу, наприклад, в фасувальному цеху оптової бази.

Логістичні операції, що виконуються в процесі постачання підприємства або збуту готової продукції, т. е. операції, виполняемие в процесі «спілкування логістичної системи із зовнішнім світом», відносять до категорії зовнішніх логістичних операцій. Логістичні операції, що виконуються всередині логістичної системи, називають внутрішніми. Невизначеність довкілля, в першу чергу, позначається на характері виконання зовнішніх логістичних операцій.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 600 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...