Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Параметри оцінки досконалості та сучасні тенденції розвитку гальмівних систем автомобіля



Гальмові системи слугують для примусового ефективного, безпечного зниження швидкості руху автомобіля до повної зупинки та утримання його на місці у нерухомому стані при заданих параметрах з забезпеченням керованості та безпеки руху автомобіля під час гальмуванні.

Рухаючись по дорогах та виконуючи завдання по перевезенням, або вимоги правил дорожнього руху необхідні зупинки та утримання автомобіля у нерухомому стані в заданому місці. Якщо припинити передачу крутного моменту до ведучих коліс і здійснювати зниження швидкості руху тільки за рахунок сил опору руху, то шлях зупинки буде надто великий. Для забезпечення заданого рівня зниження швидкості руху всі автомобілі обладнуються примусовими системами зниження швидкості руху та утримання автомобіля у нерухомому стані (гальмівними системами).

Гальмівні системи повинні бути ефективними під час гальмування автомобіля з різним навантаженням, швидкістю та дорожніми умовами.

Під час примусового зниження швидкості руху відбувається перетворення кінетичної енергії в теплову завдяки тертю в гальмівних механізмах. Кінетична енергія під час гальмування в сучасних конструкціях гальмівних систем все більше перетворюється в електричну, або передається інерційним накопичувачам.

Зниження швидкості руху автомобіля відбувається внаслідок дії зовнішніх гальмівних сил, що виникають між колесами та поверхнею дороги під час примусового уповільнення їх обертання.

Коефіцієнт зчеплення з дорогою залежить від виду та стану опорної поверхні дороги та фізичних властивостей шини. Так на сухій асфальтовій дорозі коефіцієнт зчеплення становить 0,6….0,8, тоді як на грунтових поверхнях може становити лише 0,2…0,5.

Більший коефіцієнт зчеплення досягається під час кочення колеса на грані ковзання. Під час блокування колеса і ковзання по поверхні дороги, коефіцієнт зчеплення зменшується на 20…30%.

Під час гальмування, вертикальні реакції на задніх та передніх колесах змінюються. Тому для покращення ефективності гальмування гальмівні моменти на колесах різних осей контролюються автоматичними електронними системами відповідно до змін вертикальних реакцій на колесах.

Рис. 1. Принципова схема робочої гальмівної системи з гальмівними механізмами барабанного типу:

1 – педаль; 2 – головний циліндр; 3 – гальмівний барабан; 4,7 – поршні;

5 – канал; 6 – колісний циліндр; 8 – гальмівна колодка; 9 – накладка;

10 – зворотна пружина; 11 – опорний палець; 12 – трубопровід.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...