Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення сталої електронного калориметру за розчиненням наважки KCl у воді



Стала калориметру може визначатись за зниженням температури (DТ) при розчиненні наважки KCl у воді з рівняння (1.8):

,

де – молярна інтегральна теплота розчинення 1моль KCl, яку знаходять методом інтерполяції, користуючись даними таблиці 1.2. Докладніше див. розділ 1.2.5.

Калориметричне визначення сталої К´ проводять у наступній послідовності.

1. Вмикають електронний калориметр. При цьому вмикаються табло секундоміра та температури.

2. Прогрівають прилад 10 хвилин.

3. До калориметричних стаканів 1 та 2 наливають по 300 мл води, поміщують їх в калориметр, закривають кришку калориметра.

4. У спеціальному тримачі закріпляють пробірку з наважкою KCl (3 – 4 г) та вмикають мішалку.

5. Після того, як ΔТ для стаканів не буде перевищувати 0,10С, вмикають секундомір "пуск", записують 10 значень ΔТ через кожні 10 секунд за звуковим сигналом (початковий період).

6. На одинадцятому відліку часу розбивають ампулу з наважкою KCl. В результаті перебігу процесу розчинення KCl температура в стакані різко знижується (головний період).

7. Фіксують ще 10 – 20 відліків ΔТ до того часу, коли швидкість змінення ΔТ не буде перевищувати 0,01 – 0,02°С за відлік (кінцевий період).

8. Результати вимірювань заносять в таблицю 1.1, будують графік залежності ΔТ від часу і визначають ΔТексп.. (див. розділ 1.2.4).





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 301 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...