Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модуль 1. Теоретичні засади фінансового менеджменту



Тема 1. Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

Фінанси, їх роль та функції у процесі суспільного відтворення; особливості управління фінансами на підприємствах різних організаційно-правових форм; структура і зміст системи управління фінансами на підприємстві. Еволюція фінансового менеджмента. Фінансові ринки, їх класифікація та характеристика. Фінансові інститути на ринку цінних паперів. Принципи державної політики на ринку цінних паперів.

Аналіз, планування і прогнозування, а також контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів підприємства обєднані поняттям фінансовий менеджмент. Фінансовий менеджмент являє собою цілісну систему знань про фінансові відносини у господарському процесі, фінансовий механізм, технологію управління фінансовою діяльністю компанії. Крім того фінансовий менеджмент можна представити у вигляді системи раціонального та ефективного використання капітала, механізму управління рухом фінансових ресурсів.

Фінансовий менеджмент як наука сформувався всередині 20 ст. в країнах з ринковою економікою за наступних передумов:

– були створені основи загальної економічної теорії ринкового господарства;

– рівень організації виробництва досяг високого розвитку у вигляді створення індустріального суспільства, в основу якого було покладено велике промислове виробництво й колективну форму власності;

– сформувалась ефективна система правових інститутів і ринкова інфраструктура;

– набула розвитку система національних і міжнародних фондових і фінансових посередників.

Фінансовий менеджмент – це процес управління формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів господарського суб’єкта та оптимізації обороту його грошових коштів.

Головна мета фінансового менеджменту – забезпечення максимізації добробуту власників капіталу підприємства, що знаходить конкретне втілення у підвищенні ринкової вартості підприємства або його акцій.

У процесі досягнення головної мети фінансовий менеджмент направлений на вирішення таких основних завдань:

1. Забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів відповідно до завдань розвитку підприємства у майбутньому періоді.

2. Забезпечення найефективнішого використання сформованого обсягу фінансових ресурсів у розрізі основних напрямів діяльності підприємства.

3. Вдосконалення управління грошовими потоками.

4. Забезпечення максимізації прибутку підприємства з найменшим рівнем фінансового ризику.

5. Забезпечення мінімізації рівня фінансового ризику при очікуваному рівні прибутку.

6. Забезпечення беззбиткової діяльності підприємства.

Функції фінансового менеджменту поділяються на 2 основні групи, які визначаються комплексним змістом фінансового менеджменту:

1) функції фінансового менеджменту як керуючої системи;

2) функції фінансового менеджменту як спеціальної галузі управління підприємством.

До кола конкретних питань, які мають вирішуватись у фінансовому менеджменті, як керуючої системи належать:

1. Розробка фінансової стратегії підприємства.

2. Створення організаційних структур, які забезпечують прийняття та реалізацію управлінських рішень щодо всіх аспектів фінансової діяльності підприємства.

3. Формування ефективних інформаційних систем, які забезпечують обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень.

4. Здійснення аналізу різних аспектів фінансової діяльності підприємства.

5. Здійснення планування фінансової діяльності підприємства за основними її напрямами.

6. Розробка дійової системи стимулювання реалізації прийнятих управлінських рішень у галузі фінансової діяльності.

7. Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень.

Як спеціальна галузь управління підприємством фінансовий менеджмент включає:

1. Управління активами:

а) оборотними;

б) необоротними.

2. Управління капіталом:

а) формування фінансової структури капіталу;

б) управління формуванням власних фінансових ресурсів;

в) управління залученням позикових фінансових ресурсів.

3. Управління інвестиціями.

4. Управління грошовими потоками.

5. Управління фінансовими ризиками.

6. Антикризове фінансове управління при загрозі банкрутства.

Об’єктом управління фінансового менеджменту є фінанси підприємства та його фінансова діяльність.

Суб’єктом управління є група людей (фінансова дирекція як апарат управління, фінансовий менеджер як керівник), яка за допомогою різних форм управлінського впливу здійснює цілеспрямоване функціонування об’єкту.

Тематика рефератів:

1. Фінансовий менеджмент в умовах переходу до ринкової економіки.

2. Фінансовий менеджер і його функціональні обов’язки.

3. Підприємництво і фінансовий менеджмент.

Література: 4, 9, 10, 12, 20, 30, 31, 33

Тема 2. Система забезпечення фінансового менеджменту

Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту. Ефективність інформації. Фінансова звітність як основне джерело інформації. Організація фінансового менеджменту. Фінансова служба на підприємстві. Особливості організації фінансового менеджменту залежно від форми організації бізнесу і сфери діяльності.

Успішне функціонування фінансового менеджменту залежить від значної кількості чинників. Одним з них є правильна побудова системи забезпечення фінансового менеджменту. Вона включає:.

– систему організаційного забезпечення фінансового менеджменту;

– систему інформаційного забезпечення фінансового менеджменту;

– методи внутрішнього фінансового контролю.

Система організаційного забезпечення фінансового менеджменту являє собою взаємопов'язану сукупність внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, які забезпечують розробку і прийняття управлінських рішень щодо окремих напрямів його фінансової діяльності і несуть відповідальність за результати здійснення цих рішень.

Система інформаційного забезпечення (інформаційна система) фінансового менеджменту являє собою безперервний і цілеспрямований добір відповідних інформаційних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних управлінських рішень по всіх напрямах фінансової діяльності підприємства.

Внутрішній фінансовий контроль являє собою організований самим підприємством процес перевірки виконання і забезпечення реалізації управлінських рішень у сфері управління фінансами підприємства з метою досягнення стратегічних цілей і попередження кризових ситуацій, які можуть призвести до банкрутства.

Тематика рефератів:

1. Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту.

2. Організація системи фінансового менеджменту на підприємстві.

3. Організація системи контроллінгу на підприємстві.

4. Організація внутрішнього аудиту на підприємстві.

Література: 4, 8, 9, 10, 12, 20, 30, 31, 33

Тема 3. Управління грошовими потоками на підприємстві

Значення грошових потоків у діяльності підприємства. Види грошових потоків та їхня класифікація. Оптимізація грошових потоків. Складання звіту про рух коштів. Зміст і завдання управління вхідними грошовими потоками. Управління вихідними грошовими потоками. Перерахування коштів до бюджету і цільових державних фондів. Погашення зобов’язань за кредитами та інших боргових зобов’язань. Витрати на оплату праці. Планування надходження й використання коштів. Розробка й застосування платіжного календаря.

Задачі:

1. Собівартість продукції становить 75% від реалізаційної ціни. Рахунки сплачуються через 60 днів з дня відвантаження продукції. За місяць виробляється і відвантажується покупцям продукція вартістю 300 тис. грн. Визначте, яку суму додаткових обігових коштів за рахунок кредиту слід залучити фінансисту підприємства для безперебійного виробництва протягом двох місяців? Як це вплине на собівартість продукції, якщо банк пропонує кредит під 40% річних?

2. Мале підприємство, витрачаючи 19600 грн. власних коштів, виробляє за місяць продукцію вартістю 35000 грн. Рентабельність виробництва 20%. Для забезпечення запуску виробництва на повну потужність необхідно витрачати в місяць 112000 грн. Є можливість поповнити обігові кошти за рахунок банківського кредиту. Який з двох варіантів кредитування вибере керівництво підприємства, що прагне наростити власний капітал?

  І варіант ІІ варіант
Сума кредиту 95000 грн. 85000 грн.
% річних    
Термін 1 місяць 2 місяці

3. Фінансовому працівнику корпоративного підприємства необхідно визначити джерела фінансування реконструкції та технічного переозброєння підприємства (враховуючи можливість отримання кредиту в банку) і скласти план фінансування на основі таких даних (у тис. грн.):

– обсяг капіталовкладень – 2500, з них будівельно-монтажні роботи – 1800, в тому числі підлягає виконанню господарським способом 850;

– кошти, що отримані з інноваційного фонду і спрямовуються на фінансування капіталовкладень, – 200;

– доходи від супутнього добування піску та виконання інших будівельно-монтажних робіт – 400;

– централізовані фінансові ресурси міністерства, що надані підприємству з метою фінансування капіталовкладень, – 350.

На фінансування капіталовкладень використовуються також:

а) кошти фонду соціального розвитку: очікуваний залишок коштів цього фонду на початок планового року – 85, нараховано за планом на майбутній рік – 265, підлягає спрямуванню на капіталовкладення в плановому році – 40%;

б) амортизаційні відрахування (балансова вартість основних фондів) на початок планового року – 9000. Загальна норма амортизації по звіту за рік – 10%, з них на капіталовкладення – 50%;

в) економія від зниження собівартості робіт, що виконуються господарським способом, – 5%;

г) мобілізація (іммобілізація) внутрішніх ресурсів у будівництві на плановий рік характеризується такими даними:

– наявність оборотних активів на початок року – 6000;

– потреби в оборотних активах на кінець року – 53000.

4. Підприємство станом на 2 листопада на поточному рахунку мало кошти у сумі 2200 грн. Цього ж дня на поточний рахунок підприємства було зараховано кошти від замовника на суму 14 тис. грн. Підприємству необхідно розрахуватися з працівниками до 5 листопада у сумі 20 тис. грн.; з постачальником – не пізніше 2 листопада відповідно до договору поставки у сумі 25 тис. грн.; 2 листопада строк сплати податку на прибуток за звітний період у сумі 12 тис. грн.; 16 листопада мають бути зараховані кошти на поточний рахунок за акредитивом на суму 35 тис. грн. Пеня за кожен день прострочки за договором поставки становить 0,5% від суми заборгованості.

Яке рішення має прийняти фінансовий менеджер для оплати зазначених платежів?

Література: 2, 4, 5, 9, 10, 12, 20, 30, 31, 32, 33

Тема 4. Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

Логіка побудови фінансового менеджменту; фундаментальні концепції фінансового менеджменту. Майбутня та поточна вартість грошей. Майбутня вартість єдиної суми. Майбутня вартість періодичних платежів. Фактор майбутньої вартості. Поточна вартість єдиної суми. Поточна вартість періодичних платежів. Поточна вартість нескінченної серії платежів. Фактор поточної вартості. Майбутня та поточна вартість нерівномірних платежів. Знаходження норми процента при заданих поточній та майбутній вартості єдиної суми, періодичних та нерівномірних платежів. Внутрішньорічне врахування процента. Ефективна норма процента, її обчислення та використання. Процент, що нараховується безперервно.

Задачі:

1. Підприємству надана позика на 1,5 роки у розмірі 85000 грн. Визначити нарощену суму позики при простій ставці 13%.

2. Підприємству виданий кредит 28 травня по 4 вересня під просту ставку 25% річних у розмірі 200000 грн. Визначити розмір нарощеної суми з точним розрахунком відсотків.

3. Підприємству виданий 4 квітня по 30 вересня кредит у розмірі 320000 грн. під просту ставку 20% річних. Визначити розмір нарощеної суми для звичайних відсотків з точним числом днів позички.

4. Підприємству видана позика у розмірі 180000 грн. на 2,5 роки. Визначити нарощену суму позики за умови, що ставка простих відсотків за перший рік складає 25%, а за кожне наступне півріччя зменшується на 3%.

5. Підприємству видається кредит на два роки по простій обліковій ставці 15%. Розрахувати суму, отриману позичальником, і величину дисконту, якщо потрібно повернути 60000 грн.

6. У банку розміщений внесок у розмірі 2 млн. грн. терміном на 3 роки під 10% річних. Розрахуйте майбутню суму наприкінці терміну при нарахуванні відсотків за схемою простих і складних відсотків: 1) щорічно, 2) кожні півроку, 3) щоквартально?

Тема 5. Управління прибутком

Управління прибутком від різних видів фінансово-господарської діяльності. Управління формування собівартості. Управління витратами на оплату праці. Варіанти розрахунку прибутку. Гранична виручка і граничні витрати. Поріг рентабельності. Розробка цінової політики та ї оптимізація на підприємстві. Політика максимізації прибутку підприємств. Податковий менеджмент суб’єктів господарювання. Політика розвитку підприємства при використанні прибутку. Дивідендна політика та можливість її вибору. Фактори, що визначають дивідендну політику. Типи дивідендної політики. Порядок виплати дивідендів. Нормативні документи, що регулюють дивідендну політику. Види дивідендних виплат та їх джерела.

Задачі:

1. Керівництво фірми прогнозує збільшити виручку від реалізації продукції на 15%. Поточна виручка 52000 грн., а змінні витрати – 40000 грн. Постійні витрати – 5000 грн. Визначити суму прибутку, яка відповідатиме новому обсягу виручки від реалізації традиційним способом та за допомогою виробничого важеля. Зробіть висновок про рівень рентабельності цього підприємства.

2. Оголошений статутний фонд АТ становить 2 млн. грн. за номінальної вартості акції 25 грн. В обігу перебуває 89% акцій, з яких 15% – привілейовані акції зі стабільною ставкою дивідендів 30%. Визначити розмір дивідендів на звичайну акцію і загальний грошовий потік з виплати дивідендів, коли прибуток ВАТ до оподаткування за рік становить 900 тис. грн., а на виплату дивідендів спрямовується 40% чистого прибутку.

3. Інвестор має два варіанти розміщення 5 тис. грн. вільних коштів на депозиті строком на 2 роки. При вкладанні коштів по першому варіанту дохід становитиме 20% річних. За другого варіанту дохід нараховується щоквартально із розрахунку 16% річних. Виберіть найдохідніший варіант вкладення капіталу і визначте суму чистого прибутку.

4. Використовуючи дані таблиці, визначте вигідніший з точки зору акціонерів підприємства варіант виплати дивідендів протягом 5 років:

1) метод стабільного розміру дивідендів (на рівні 19% на сплачений капітал);

2) метод постійного коефіцієнта виплат дивідендів (на рівні 38% від нерозподіленого прибутку).

тис. грн.

Показники Роки
         
Акціонерний капітал          
Нерозподілений прибуток          

Для порівняння методів дивідендної політики розрахуйте по кожному з них:

– середньорічний коефіцієнт виплат нерозподіленого прибутку;

– загальну суму отриманих дивідендів;

– загальну суму можливих реінвестицій нерозподіленого прибутку (за умови його використання лише на виплату дивідендів і виробничий розвиток).

5. Керівництво підприємства має намір збільшити виторг від реалізації на 10%. (з 40000 грн. до 44000 грн.), не виходячи за межі релевантного діапазону. Загальні змінні витрати складають для вихідного варіанта 31000 грн. Постійні витрати дорівнюють 3000 грн. Розрахуйте суму прибутку, що відповідає новому рівню виторгу від реалізації традиційним способом і за допомогою операційного важеля. Порівняєте результати; зробіть припущення про ступінь фондоозброєності даного підприємства.

6.Підприємство “Ганнуся” виробляє 100000 шт. виробів типу А. Ціна реалізації – 2570 грн.; середні змінні витрати – 1800 грн./шт.; постійні витрати – 38.5 млн. грн.

Провести аналіз чутливості прибутку підприємства до 10%-ним змінам основних елементів операційного важеля:

1. Ціна змінюється на 10%. Як змінюється прибуток? На скільки одиниць продукції можна скоротити обсяг реалізації без втрати прибутку?

2. Оцінити вплив 10-процентної зміни перемінних витрат на прибуток.

3. Оцінити вплив 10-процентної зміни постійних витрат на прибуток.

4. Оцінити вплив 10-процентного збільшення обсягу реалізації.

При рішенні скористатися нижчеподаними формулами обчислення обсягу реалізації (К0), що забезпечує постійний результат при зміні одного з елементів операційного важеля.

Якщо змінюється ціна реалізації:

Якщо змінюються постійні витрати:

Якщо змінюються перемінні витрати:

Література: 3, 4, 5, 9, 10, 12, 20, 23, 24, 28, 30, 31, 33, 32, 38

Тема 6. Управління активами

Політика підприємства щодо оборотного капіталу. Компоненти оборотного капітала. Аналіз та управління грошовими коштами та їх еквівалентами. Аналіз та управління дебіторською заборгованістю. Аналіз та управління виробничими запасами. Вартість цінних паперів та інших фінансових активів. Оцінка нематеріальних активів. Оцінка основних фондів. Амортизаційна політика. Вартість фірми. Побудова баланса грошових витрат та доходів, управління дебіторською та кредиторською заборгованістю. Платоспроможність підприємства.

Задачі:

1. Фірма має наступний баланс:

тис. грн.

АКТИВ   ПАСИВ  
Грошові кошти 30,0 Кредиторська заборгованість 30,0
Дебіторська заборгованість 60,0 Заборгованість по зарплаті 20,0
Товарно-матеріальні запаси 100,0 Податки, що підлягають сплаті до бюджету   60,0
Необоротні активи 810,0 Довгострокові кредити 260,0
    Статутний капітал 470,0
    Нерозподілений прибуток 160,0
БАЛАНС 1000,0 БАЛАНС 1000,0

Потрібно визначити чистий оборотний капітал компанії.

2. Торговельна фірма має наступні середні щотижневі касові залишки (тис. грн.):

Тиждень Середній касовий залишок
  20,0
  15,0
  12,0
  15,0
Всього 62,0

Потрібно:

1. Визначити середній щомісячний касовий залишок.

2. Припустивши, що щорічна ставка відсотка складає

15%, розрахувати прибуток, що щомісяця отримується від середнього касового залишку.

3. У підприємства потреба в готівці складає 1000 тис. грн. на місяць. Очікується, що готівка буде оплачуватися рівномірно. Річна ставка складає 20%. Вартість кожної операції позики або зняття грошей з рахунка складає 100 грн.

Потрібно:

1. Визначити оптимальну суму операції.

2. Розрахувати середню величину касового залишку.

4. Магазин продає в середньому на місяць 150 одиниць товару. Кожне замовлення, що розміщується (одночасно замовлена кількість товару) складає 300 одиниць товару. Вартість кожної одиниці товару дорівнює 5 тис. грн., вартість одного замовлення – 10 тис. грн., вартість зберігання – 10% від капіталовкладень у запаси. Рівень процентної ставки складає 20%, податкових виплат – 40%.

Визначити:

1. Капіталовкладення в запаси;

2. Річну вартість замовлення;

3. Річну вартість капіталовкладень у запаси;

4. Альтернативну вартість капіталовкладень;

5. Повну нетто-вартість запасів (за винятком покупної ціни).

5. Визначте тривалість операційного, виробничого і фінансового циклів підприємства на підставі таких даних:

середній період обороту запасів сировини, матеріалів – 25 днів;

середній період обороту незавершеного виробництва – 8 днів;

середній період обороту запасів готової продукції – 19 днів;

середній період обороту дебіторської заборгованості – 20 днів;

середній період обороту грошових коштів – З дні;

середній період обороту кредиторської заборгованості –16 днів.

Література: 2, 4, 5, 9, 10, 12, 20, 30, 31, 32, 33

Тестові завдання для самоконтролю по модулю 1.

1.Простий відсоток є сумою доходу, яка нараховується:

а)до основної суми капіталу в кожному інтервалі нарахування;

б)на початку кожного інтервалу нарахування;

в)в кінці мінімального інтервалу нарахування;

г)при розрахунку коефіцієнту нарощення.

2.Компаундинг за простою ставкою позикових відсотків визначається за формулою:

а) ;

б) ;

в) ;

г) .

3.Компаундинг за складною ставкою позикових відсотків визначається за формулою:

а) ;

б) ;

в) ;

г) .

4.Дисконтування за складною обліковою ставкою відсотків розраховується за формулою:

а) ;

б) ;

в) ;

г) .

5.Сукупність розподілених в часі надходжень та виплат грошових коштів це:

а)фінансовий потік підприємства;

б)грошовий потік підприємства;

в)управляння грошовими потоками підприємства;

г)операційний грошовий потік підприємства.

6.Сукупність виплат грошових коштів підприємства в процесі господарської діяльності, це:

а)фінансовий потік;

б)позитивний грошовий потік;

в)негативний грошовий потік;

г)інвестиційний грошовий потік.

7.Різниця між позитивним та негативним грошовими потоками, це:

а)валовий грошовий потік;

б)фінансовий потік;

в)інвестиційний грошовий потік;

г)чистий грошовий потік.

8.План надходження і витрачання грошових коштів, розроблений на наступний рік з розбивкою по місяцям – це:

а)графік наступних платежів та надходжень грошових коштів;

б)платіжний календар;

в)календар інкасації грошових коштів;

г)календар управлінських витрат.

9.Грошовий потік, при якому надходження грошових коштів перевищують реальну потребу підприємства у їх витрачанні – це:

а)дефіцитний грошовий потік;

б)дискретний грошовий потік;

в)надлишковий грошовий потік;

г)валовий грошовий потік.

10.Об’єктом управління фінансового менеджменту є сукупність умов здійснення:

а)інвестиційної та інноваційної діяльності;

б)грошового обороту, кругообігу, вартості руху фінансових ресурсів та фінансових відносин між господарюючими суб’єктами;

в)розрахункових операцій в процесі господарської діяльності;

г)фінансових відносин між господарюючими суб’єктами та їх підрозділами у процесі господарювання.

11.Фінансовий менеджмент спрямований на управління:

а)фінансовими ресурсами;

б)фінансовими відносинами;

в)фінансовими ресурсами і відносинами;

г)усіма ресурсами підприємства.

12. До двох груп функцій фінансового менеджменту відносять:

а)функції планування і контролю;

б)функції управляючої системи та спеціальної області управління підприємством;

в)функції загальні та конкретні;

г)функції управління капіталом та управління грошовими потоками.

13.Ліквідність – це:

а)показник, що характеризує загальне зростання рівня цін;

б)здатність окремих видів майнових цінностей швидко конвертуватися в грошові форми без втрати своєї поточної вартості;

в)додатковий дохід, що сплачується інвестору з метою відшкодування ризику можливих фінансових втрат;

г)показник, що характеризує розмір знецінювання грошей;

14.Компаундування – це процес визначення:

а)майбутньої вартості грошового потоку чи серії грошових потоків;

б)доходності грошових потоків чи серії грошових потоків;

в)сьогоднішньої вартості грошового потоку чи серії грошових потоків.

г)процентної ставки що застосовується для врахування ризику і невизначеності.

15.Дисконтування – це процес знаходження:

а)майбутньої вартості грошового потоку чи серії грошових потоків;

б)доходності грошових потоків чи серії грошових потоків;

в)сьогоднішньої вартості від майбутньої суми грошового потоку чи серії грошових потоків;

г)процентної ставки що застосовується для врахування ризику і невизначеності.

16.Ануїтет – це:

а)послідовні рівнозначні платежі за певні регулярні проміжки часу чи рента;

б)доходність грошових потоків чи серії грошових потоків;

в)процентний фактор майбутньої вартості;

г)початковий депозит.

17.Тривалість року приймається рівною 365(366) днів при розрахунку:

а)точних процентів з точним числом днів позики;

б)точних процентів з приблизним числом днів позики;

в)звичайних процентів з точним числом днів позики;

г)звичайні проценти з приблизним числом днів позики.

18.Відповідно до антисипативного методу відсотки нараховуються:

а)у кінці кожного інтервалу нарахування;

б)на початку кожного інтервалу нарахування;

в)у кінці мінімального інтервалу нарахування;

г)при розрахунку коефіцієнту нарощення.

19.Вимір реального відносного доходу, що отримує кредитор в цілому за рік здійснюється за допомогою:

а)ефективної ставки;

б)номінальної ставки;

в)множника нарощення складних процентів;

г)множника нарощення простих процентів.

20.Складовими фінансового менеджменту є:

а)бухгалтерській облік, фінанси, статистика;

б)операційний, інвестиційний та фінансовий менеджмент;

в)фінансовий менеджмент та фінансовий і управлінський облік;

г)податковий облік і стратегічний та інноваційний менеджмент.

21. За характером участі у господарському процесі активи поділяються на:

а) оборотні та позаоборотні;

б) виробничі та комерційні;

в) фінансові та реальні;

г) всі зазначені варіанти.

22. Вартісна сукупність майнових цінностей підприємства, сформованих за рахунок власного капіталу, це:

а) інвестиційні активи;

б) валові активи;

в) чисті активи;

г) операційні активи.

23. Період повного обороту оборотних активів із зміною їх видів має назву:

а) господарського циклу;

б) оборотного циклу;

в) кругообігу оборотних активів;

г) фінансового циклу.

24. Форма оптової реалізації продукції за умови відстрочки платежу, це:

а) споживчий кредит;

б) товарний (комерційний) кредит;

в) фінансовий лізинг;

г) факторинг.

25. Господарська операція, що передбачає продаж основних засобів фінансовому інституту з одночасним зворотним отриманням їх у лізинг, це:

а) операційний лізинг;

б) факторинг;

в) фінансовий лізинг;

г) зворотний лізинг.

26. Прибуток розподіляється на:

а) прибуток від операційної діяльності та фінансової діяльності;

б) прибуток від звичайної діяльності та надзвичайних подій;

в) прибуток від основної та операційної діяльності;

г) прибуток від надзвичайних подій та фінансової діяльності.

27. Яким чином інтенсивний фактор впливає на зміну прибутку:

а) через збутову діяльність;

б) через наявність і використання засобів і предметів праці;

в) через якісні зміни;

г) через кількісні зміни.

28. Релевантні затрати це:

а) затрати, які залежать від прийняття управлінських рішень;

б) затрати, які не залежать від прийняття управлінських рішень;

в) затрати, які становлять різницю між альтернативними рішеннями;

г) постійні плюс змінні затрати.

29. Валові затрати це:

а) сума прямих і непрямих затрат;

б) сума постійних і змінних затрат;

в) сума основних і накладних затрат;

г) різниця між альтернативними і маржинальними затратами.

30. Точка беззбитковості це:

а) такий обсяг реалізації, коли доходи рівні затратам;

б) такий обсяг реалізації, коли доходи більші витрат;

в) такий обсяг реалізації, коли доходи менші витрат;

г) такий обсяг реалізації, коли маржинальний доход більший маржинальних затрат.

Література: 4, 8, 9, 10, 12, 11, 13, 14, 16, 20, 21, 30, 31, 33





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 648 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.046 с)...