Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІІ. Навчальний матеріал



На безпілотних літальних апаратах є цілий ряд споживачів енергії: приводи рульових машин, апаратура системи управління, підшивачі системи подачі палива. Для їх живлення необхідна бортова енергосистема, основною складовою частиною якої є джерело енергії.

Розрізняють два види джерел енергії:

- джерела механічної енергії;

- джерела електричної енергії;

В якості джерел механічної енергії використовуються маховики, стиснений холодний газ та генератори, які утворюють гарячий газ в результаті згорання твердого або рідкого палива.

В якості джерел електричної енергії використовуються електрогенератори, хімічні джерела енергії у вигляді акумуляторів та гальванічних елементів, а також сонячні батареї, які широко використовуються на космічних літальних апаратах.

Бортові джерела енергії повинні задовольняти основні вимоги, які їм пред¢являються:

- надійність в роботі та точність підтримання заданих параметрів;

- стійкість до перевантажень;

- мінімальні розміри та вага;

- можливість довгострокового зберігання;

- робота на протязі визначного часу і т.д.

Бортові джерела енергії в сучасних ракетах.

8К14

Електричні джерела енергії: – ампульна батарея 1СБ18 (СУ);

– бортова батарея 1СБ25 (САПР).

Механічні джерела енергії: – пороховий газогенератор (порохова машина);

– рідинний газогенератор.

Механічні джерела енергії ракети 8К14 призначені для вироблення енергії порохових газів, яка перетворюється в механічну енергію обертання турбонасосного агрегату.

9М55К

Електричні джерела: – батареї 9Б255 та 9Б254. Хімічні джерела енергії одноразового використання. Призначені для живлення споживачів постійним струмом.

9М79

ТГИП – турбо-генераторне джерело живлення. Принцип дії оснований на перетворенні енергії газу, який утворюється при згоранні порохового заряду газогенератора, за допомогою газових турбін і електричних генераторів в механічну та електричну енергію.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...