Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Положення



про структурний підрозділ (назва установи)

Дата Місце видання

1 Загальні положення (мета створення, основні за­вдання, функції).

2 Майно й кошти:

а) основні та обігові кошти;

б) порядок придбання майна;

в) амортизаційні відрахунки, їхнє призначення;

г) прибуток, його використання;

г) житловий фонд;

д) службові приміщення;

е) порядок використання надлишків не використовуваних коштів.

3 Організація праці.

4 Права та обов'язки:

а) установи;

б) керівних органів.

5 Структура управління підрозділу.

Керівник установи (підпис) (ініціали, прізвище)

Статут — зведення правил, положень, які регулюють основи організації і діяльності установ певної галузі господарства.

Це правові акти, які визначають структуру, функції і права підприємств, установ, організацій, кооперативів, малих підприємств, спільних підприємств, спортивних товариств, політичних партій, а також окреслюють їхнє правове становище, мету діяльності, основні принципи; це закон для виконання. Статути господарських організацій визначають членство, керівні органи, порядок їх виборів.

Статути після їх затвердження вищою інстанцією під­лягають обов'язковій реєстрації в Міністерстві фінансів, після чого новостворена організація може починати свою діяльність.

Статути є індивідуальні й типові. Статути типові створюються для ряду подібних, однакових установ та організацій; статути індивідуальні мають окремі устано­ви, підприємства, організації.

Статути подібні до положень і визначають порядок ді­яльності організації, окремих внутрідержавних і міжнарод­них організацій (напр. Статут Міжнародного Суду ООН 1945р.). Діяли статути, що фіксували правове становище середньовічних міст і внутрішньоміських об'єднань — це­хів, купецьких гільдій тощо (міські статути — записи місь­ких привілеїв — регулювали внутрішню організацію міст, наприклад Магдебурзькі права міст; виникли в XIV ст.; Магдебурзьке право надане Львову в 1366р., Києву — в 1494—1497 рр.). Статути індивідуальні — це положення про щось, наприклад Статут ордена (визначає порядок на­городження даним орденом, подає його опис).

В деяких країнах статутами називають законодавчі акти парламентів (у Великій Британії — Вестмінстерський статут 1931р., у США — деякі акти конгресу).

У Київській Русі відомий найдавніший Статут Воло­димира Мономаха, вміщений у розширеній редакції «Руської правди». Мав 69 статей з визначенням норм кримінального, цивільного й судового права.

Статут ООН — приклад індивідуального — багатосто­ронній міжнародний договір, на підставі якого заснова­на й діє ООН. Підписаний на конференції в Сан-Фран­циско 26.06.1945, набрав чинності з 24.10.1945 Ук­раїна ратифікувала Статут ООН 22.07.1945. Це один з найважливіших сучасних міжнародно-правових доку­ментів, в якому закріплено основні принципи міжнарод­ного права.

Статути військові — офіційні нормативно-правові до­кументи, що регламентують поведінку й діяльність вій­ськовослужбовців, життя, побут, несення (виконання) служби. В Україні діють від 1918 року. Визначають мету, завдання, способи і принципи застосування з'єднань, ча­стин і підрозділів Збройних Сил і родів військ під час ве­ликих бойових операцій, обов'язки військовослужбовців та їхні взаємовідносини. Поділяються на: статути внутрішньої служби, статути гарнізонної й караульної служби, стройовий статут, бойові, польові, дисциплінарні статути.

Зміст, формуляр статуту, порядок оформлення й за­твердження є такими ж, як і положення. Статут є осно­вою для положення. Його реквізити: гриф, місце реє­страції (статуту новоствореної організації), найменування документа, повна назва, текст.

СТАТУТ

_________________________________________________

(назва підприємства, установи, організації)

1 Загальні положення (назва, предмет діяльності, ад­реса).

2 Мета діяльності, завдання, функції.

3 Кошти організації, їх використання, майно.

4 Управління, права та обов'язки керівництва.

5 Членство, права та обов'язки.

6 Створення й використання пайового фонду.

7 Звітність і контроль.

8 Виробничо-господарська, зовнішньоекономічна ді­яльність.

9 Реорганізація та ліквідація, майнова відповідаль­ність ліквідаційної комісії.

Питання для самоконтролю:

1 Що регламентує інструкція?

2 Чим відрізняється положення від статуту?

3 Яке основне призначення статуту?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1436 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...