Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У машинобудуванні важливе значення належить технології виготовлення окремих деталей і складанню їх у вузли, механізми та вироби



Виготовлення деталей, машин і виробів з конструкційних матеріялів полягає в наданні їм певної форми, точності розмірів і шорсткості поверхні. Під час складання деталі закріплюють, щоб забезпечити відповідне положення, встановлене кресленням, та якість спряжень.

Для виготовлення деталей і складання машин, механізмів, приладів тощо конструкційні матеріяли обробляють на машино- та приладо­будівних заводах.

Завод як система складається з окремих елементів, які називають цехами, службами та господарствами. Цехи заводу поділяють на основні, допоміжні та побічні.

Основні цехи призначені для виготовлення промислової продукції. їх поділяють на заготівельні, обробні та складальні.

До заготівельних цехів належать ливарні, ковальсько-пресові, до обробних - механічні, термічні. У складальних цехах складають і випробовують готові вироби (машини, прилади тощо).

Допоміжні цехи обслуговують основні цехи. До допоміжних належать ремонтний, інструментальний та інші цехи.

Побічні цехи здійснюють утилізацію відходів, які утворилися в процесі виготовлення продукції.

Кожне підприємство має свої служби та господарства, які поділяють на енергетичні, транспортні, санітарно-технічні, загально­заводські та ін.

Кожна служба має своє призначення. Так, енергетична служба забезпечує підприємство енергією. До неї входять електропідстанція тощо.

Санітарно-технічна служба відає опаленням, вентиляцією, каналі­зацією, забезпечує підприємство водою тощо. До загальнозаводських служб належать лабораторії, заводоуправління, медичні пункти.

Важливими завданнями машинобудування є поліпшення технічного рівня якості продукції, підвищення її довговічності, надійності та технологічності і разом з тим зниження її собівартості, матеріяло- й енергомісткості.

Для виконання цих завдань потрібно мати:

- якісні та відносно дешеві конструкційні матеріяли;

- нові та вдосконалені старі способи виготовлення заготовок і деталей;

- системи автоматизованого проектування, багатоопераційні верстати з програмним керуванням, робототехнічні комплекси тощо.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 755 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...