Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості складоподілу у слов’янських мовах



Усі слов’янські мови до занепаду зредукованих характеризувалися відкритими складами, тобто склади закінчувались на голосний звук. Після втрати зредукованих утворилися закриті склади, які в наш час можна простежити в усіх слов’янських мовах.

Особливістю структури складу в даний період було й те, що звуки в кожному складі розташовувались у порядку наростаючої звучності. Словотворчими звуками були голосні, що самі (без приголосного) могли утворювати склад. Цією якістю характеризувались також плавні р, л, що знаходились після голосного перед приголосним (вbлкb).

Така структура складу зумовила те, що, як правило,у кожному складі голосному передував один приголосний звук, хоч були можливі й групи їх. Із груп приголосних, що знаходилися перед голосним у складі, простежувались:

1)сполучення шумних із сонорними;

2) сполучення деяких шумних.

Тенденція до відкритих складів і тенденція наростаючої звучності якоюсь мірою діють і в сучасних слов’янських, зокрема, східнослов’янських, мовах: межа складоподілу звичайно проходить після голосного перед наступним приголосним.

У всіх слов’янських мовах складотворними звуками є голосні. Складотворчий характер плавних р і л східнослов’янськими мовами втрачений. З інших слов’янських мов він зберігається в сербській, словенській, чеській і словацькій мовах, у яких складовий характер сонорних р, л зберігся до нашого часу.

Склади у східнослов’янських мовах бувають відкриті та закриті. Відкриті склади закінчуються на голосний звук, а закриті – на приголосний. Ось приклади таких складів: укр. по-жар, вер-ба; рос. по-жар, вер-ба; біл. па-жар, гол-ка.

Однакові у слов’янських мовах і правила поділу слів на склади:

1.Приголосний між двома голосними завжди належить до наступного складу: укр. ру-ка, рос. косьі, біл. ву-лі-ца.

2.Два приголосні між двома голосними належать до наступного складу, якщо перший з них – шумний, а другий – сонорний: укр. зі-бра-ти, ро-сли-на, ру-шник; рос. су-кно, па-сла; біл. пя-тля, ма-трос.

3.Два приголосні між двома голосними належать до різних складів, якщо перший з них – сонорний в або j:укр. лам-па, гол-ка, гір-ка; рос. дам-ба, вин-тик, паль-то; біл. ар-го, бар-бос, чай-ка.

4.Два приголосні між двома голосними належать до наступного складу, якщо вони обидва глухі чи дзвінкі, проривні або є сполученням дзвінкого проривного з дзвінким щілинним: укр. ну-дьга, ко-бза, а-пте-ка; рос. сва-дьба, ни-тка, кра-тка; біл. ко-бзар, по-чка, га-спа-дар.

5.У сполученнях дзвінкого проривного з глухим або дзвінкого щілинного з глухим, дзвінким проривним і африкатою приголосні належать до різних складів: укр. рід-ко, гвіз-док; рос. резь-ба, кось-ба; біл. друж-ба, прось-ба.

Отже, сучасні слов’янські мови в середині слів частіше мають відкриті склади.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1029 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...