Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Робоча навчальна програма з дисципліни «основи менеджменту» є нормативним документом КУ імені Бориса Грінченка



Робоча навчальна програма з дисципліни «Основи менеджменту» є нормативним документом КУ імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою менеджменту, економіки та фінансів на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів відповідно до навчального плану для всіх спеціальностей денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра».

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати магістр відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Менеджмент», необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Метою вивчення дисципліни «Основи менеджменту» є освоєння теоретичних та науково-методичних знань, набуття практичних умінь і навичок, які базуються на попередніх знаннях і вміннях з гуманітарних і економічних дисциплін.

Завданням навчальної дисципліни є вивчення основних категорій науки управління як системи наукових підходів до керівництва організаціями або їх підрозділами з урахуванням факторів внутрішнього і зовнішнього середовища, функцій управління і процесів розробки та прийняття управлінських рішень, методів використання базових інструментів управління організаціями.

У процесі вивчення курсу важливо зосередити увагу на засвоєнні знань із таких питань: менеджмент – його поняття та сутність; виникнення менеджменту як науки; еволюція концепцій менеджменту; види управлінських рішень; методи обґрунтування управлінських рішень; планування як функція менеджменту; організація як функція управління; мотивація; управлінські рішення, їх види, стилі, мотиви, чинники, фактори впливу та умови за яких вони приймаються.

Досягненню цілей курсу підпорядкована логіка його викладення, яка реалізує най поширений у світовій практиці процесний підхід. Цей підхід передбачає послідовне вивчення кожної функції управління за схемою: сутність, основні елементи та етапи; інструменти та механізми їх ефективної реалізації.

Як результат вивчення дисципліни «Основи менеджменту» студенти повинні:

- визначати і описувати характеристики основних елементів системи управління організацією;

- розуміти роль і місце менеджменту в організації, визначати необхідні йому в роботі якості і описувати зміст своєї роботи;

- пояснювати комплексний характер взаємодії людини в організації;

- визначати дію зовнішнього оточення на цілі і стратегію організації в її взаємодії с цим оточенням;

- сприймати прояви тих чи інших сторін дії міжособистісних і групових процесів, що відбуваються в організації, визначають характер і стан організаційної культури;

- знати, як здійснювати організаційні зміни та їх зв’язок зі змінами індивіда.


І. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

1. ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Предмет: управлінська діяльність менеджера; закони управління, принципи формування, функціонування та розвитку систем управління організаціями; управлінські відносини, які складаються в процесі управлінської та організаційної діяльності.

Курс Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів відповідних ECTS: 1,5 кредити Галузь знань «Системні науки та кібернетика»   Нормативна рік підготовки: 4. Семестр: 8
Змістові модулі: 1,5 модулі Напрям підготовки 6.040302 «Інформатика»   Аудиторні заняття 28 годин, з них: Лекції (теоретична підготовка): 12 годин Семінарські заняття: 10 годин. Індивідуальна робота: 6 години Самостійна робота: 24 год. Модульний контроль: 2 год. Вид підсумкового контролю: залік  
Загальний обсяг дисципліни: 54 години   Освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»
Тижневих годин: 2 години    
   

ІІ. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

№ п/п Назви теоретичних розділів Кількість годин
Разом Аудиторних Лекцій Семінарських Індивідуальна робота Самостійна робота Модульних та підсумковий контроль
Змістовий модуль І ПОНЯТТЯ МЕНЕДЖМЕНТУ, ЙОГО ФУНКЦІОНАЛЬНІ СКЛАДОВІ  
1. Сутність менеджменту. Еволюція управлінської думки              
  Планування в організації.       -      
3. Організація в менеджменті              
4. Мотивація як функція менеджменту.              
5. Контроль і комунікації в менеджменті              
  Модульна контрольна робота              
  Разом              
Змістовий модуль ІІ КЕРІВНИЦТВО ЯК ОБ’ЄДНУВАЛЬНА ФУНКЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ  
6. Технологія прийняття управлінських рішень              
7. Керівництво та лідерство.              
8. Особиста тактика менеджера.              
9. Управління персоналом              
  Разом              
  Разом за навчальним планом              
                   

ІІІ. ПРОГРАМА

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. ПОНЯТТЯ МЕНЕДЖМЕНТУ, ЙОГО ФУНКЦІОНАЛЬНІ СКЛАДОВІ

Тема 1. Сутність менеджменту.Еволюція управлінської думки

Сутність категорій “управління” і “менеджмент”. Менеджери і підприємці — ключові фігури ринкової економіки. Інструменти менеджменту: ієрархія; організаційна культура; ринок. Сфери менеджменту: виробництво, фінанси, кадри, нововведення, облік, збут, зовнішньоекономічна діяльність.

Особливості менеджменту в економічно розвинених країнах: північноамериканська модель менеджменту; західноєвропейська модель менеджменту; японська модель менеджменту. Концептуальні моделі сучасного менеджменту.

Особливості становлення сучасного менеджменту в Україні.

Сутність управлінської праці та ознаки соціальної її оцінки. Основні ознаки менеджера. Ролі керівника (міжособові, інформаційні, відносно прийняття рішень). Поділ управлінської праці. Вертикальний поділ: рівні менеджменту (top, middle, lower). Горизонтальний: сфери діяльності менеджерів. Якості менеджера (технічні якості, вміння взаємодіяти з людьми; концептуальні здібності; здібності до діагностики; аналітичні здібності). Сучасні вимоги до розвитку якостей менеджерів.

Ранні теорії менеджменту. Передумови виникнення науки управління. Класична теорія менеджменту: школа наукового управління та адміністративна школа управління. Поведінська теорія менеджменту: школа поведінки та школа людських відносин. Кількісна теорія менеджменту: школа науки управління.

Інтегровані підходи до управління. Процесний підхід до управління (функції управління; сполучні процеси). Системний підхід до управління (відкрита та закрита системи, підсистема, синергія, ентропія). Ситуаційний підхід до управління (ситуаційні зміни).

Сучасні напрямки розвитку науки управління. Тенденція посилення технократичного аспекту менеджменту. Гуманізація управління. Феномен організаційної культури. Інтернаціоналізація та глобалізація менеджменту

Тема 2. Планування в організації

Сутність і зміст планування як функції менеджменту, його види та їх взаємозв’язок. Основні елементи системи планування. Класифікація планів організації. Етапи процесу планування: визначення цілей; розробка стратегії; надання стратегії конкретної форми. Типи планів в організації. Ситуаційні фактори планування: рівень управління; життєвий цикл організації; ступінь невизначеності середовища. Фактори, що впливають на ефективність планування в організації.

Мета в управлінні та класифікація цілей організації. Концепція управління за цілями (концепція МВО). Зміст основних етапів управління за цілями. Переваги та недоліки управління за цілями.

Стратегія планування. Рівні стратегії: загальнокорпоративна, бізнесу, функціональна.

Формування стратегії: визначення місії організації, аналіз зовнішнього середовища, аналіз внутрішніх можливостей: визначення цілей організації; оцінка стратегічних альтернатив: вибір стратегії. Вибір корпоративної стратегії (методи пакетного менеджменту). Вибір стратегії бізнесу (типові стратегії М. Портера). Вибір функціональних стратегій.

Тема 3. Організація в менеджменті

Організація як функція управління. Цілі організаційної діяльності. Принципи організації А. Файоля. Модель бюрократичної організації М. Вебера, її сильні і слабкі сторони. Поведінковий підхід у теорії організації: організаційна теорія Р. Лайкерта, її переваги та недоліки. Ситуаційний підхід у теорії організації: ситуаційні фактори формування організаційної структури (технологія, розміри, середовище, стратегія).

Поняття організації. Сутність і основні риси формальної організації. Причини виникнення, принципи функціонування організацій. Складові категорії “організація”. Внутрішнє середовище організації, взаємозв’язок внутрішніх змінних. Зовнішнє середовище організації. Оцінка факторів зовнішнього середовища.

Основні елементи організації. Поділ праці (спеціалізація). Групування (департаменталізація). Способи групування: за функціями; по продукту і за географічною ознакою; по споживачам. Делегування повноважень. Лінійні та штабні повноваження. Координація. Механізм вертикальної та горизонтальної інтеграції.

Організаційні структури управління. Типи організаційних структур управління: лінійна; лінійно-штабна; функціональна; лінійно-функціональна; дивізіональна; матрична. Їх переваги і недоліки. Фактори формування оргструктур управління: зовнішнє середовище; стратегія; технологія; розміри організації; стадія життєвого циклу організації. Методи вибору типу організаційної структури управління: метод аналогії; метод структуризації цілей; метод організаційного моделювання.

Управління організаційними змінами. Поняття організаційних змін. Зовнішні та внутрішні фактори цих змін. Процес та проведення організаційних змін: підготовчий етап; вибір тактики проведення змін (примушування, переконання, залучення); вибір підрозділу, що здійснює зміни (внутрішні, зовнішні); методи подолання опору змінам (залучення, навчання, сприяння, аналіз поля сил, пілотні проекти).

Тема 4. Мотивація як функція менеджменту

Людський фактор в менеджменті та сутність мотивації. Взаємозв’язок потреб, спонук, дій та цілей. Модель процесу мотивації. Еволюція поглядів на мотивацію (проста мотивація, концепція соціальної та психологічної мотивації).

Змістовні теорії мотивації. Сутність змістовного підходу до мотивації. Теорія “Ієрархії потреб людини”. А. Маслоу; теорія ERG Клейтона Альдерфера; теорія потреб Девіда МакКлеланда; теорія “мотиваційної гігієни” Ф. Герцберга, теорії Х та Y Д. МакГрегора.

Процесні теорії мотивації. Сутність процесного підходу до мотивації. Теорія “сподівань” В. Врума. Теорія справедливості С. Адамса. Модель Портера-Лоулера.

Винагородження як інструмент мотивації. Система винагородження. Вплив винагороджень на відношення до роботи, на поведінку та на мотивацію. Параметри ефективної системи винагородження. Загальна характеристика сучасних систем винагородження.

Вплив мотивації на формування та використання методів менеджменту.

Мотиваційні засоби менеджера. Оплата праці як основний чинник мотивування продуктивності праці. Оплата праці: заробітна плата, система винагород і премій. Сучасні системи та форми стимулювання праці. Методи соціального впливу і морального стимулювання.

Тема 5. Контроль і комунікації в менеджменті

Поняття контролю, його місце в системі управління. Завдання контролю: пристосування до зміни середовища; обмеження нагромадження помилок; подолання складних організаційних проблем; мінімізація затрат.

Види управлінського контролю. Рівні операційного контролю: попередній контроль; поточний контроль; підсумковий контроль.

Етапи контролювання: затвердження стандартів; оцінка виконання; порівняння показників виконання за стандартами; внесення коректив.

Основні характеристики ефективної системи контролю. Фактори, що обумовлюють вибір системи контролю (стиль керівництва, організаційні параметри, методи виміру). Фінансовий контроль (розробка бюджетів, аналіз фінансової звітності, аналіз беззбитковості). Операційний контроль (графік Г. ганта, сіткові графіки, методи управління запасами, інструменти контролю якості). Контроль поведінки працівників. Контроль, як фактор підвищення ефективності діяльності організації.

Поняття комунікації. Модель процесу комунікації. Основні її етапи (ідея, кодування повідомлення, передавання повідомлення, сприйняття повідомлення, декодування повідомлення, розуміння); основні елементи (відправник, повідомлення, канал зв’язку, одержувач). Зворотний зв’язок та “шум” у процесі комунікації.

Методи комунікації (усний; письмовий; невербальний), їх переваги та недоліки. Міжособистісні комунікації. Міжрівневі комунікації: згори донизу; знизу нагору; горизонтальні; діагональні. Формальні та неформальні комунікації. Комунікаційні мережі.

Перешкоди на шляху до ефективної комунікації та їх подолання. Методи вдосконалення комунікацій.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ. КЕРІВНИЦТВО ЯК ОБ’ЄДНУВАЛЬНА ФУНКЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ

Тема 6. Технологія прийняття управлінських рішень

Рішення у системі управління. Розширене та вузьке поняття прийняття рішень. Місце прийняття рішень у процесі управління. Прийняття рішень як складова частина будь-якої функції управління.

Вимоги до управлінських рішень, їх класифікація. Фактори, що впливають на прийняття управлінських рішень. Моделі теорії прийняття рішень: класична, поведінкова і раціональна. Інтуїтивна та раціональна технологія прийняття рішень.

Основні етапи процесу прийняття рішень. Діагноз проблем. Накопичення інформації про проблему. Опрацювання альтернативних варіантів рішень. Оцінка альтернатив варіантів. Вибір та прийняття рішень.

Методи обгрунтування управлінських рішень. Класифікація методів обгрунтування управлінських рішень. Можливості використання статистичних методів. Сфери використання методів математичного програмування. Теоретико-ігрові методи. Обгрунтування рішень в умовах невизначеності: використання критеріїв Уолда, Севіджа, Гурвіца. Платіжна матриця. Дерево рішень. Теорія ігор. Метод експертних оцінок.

Тема 7. Керівництво та лідерство

Вплив, влада та керівництво, лідерство. Поняття влади та впливу. Форми влади та впливу: влада примушуванням; влада на засадах винагородження; експертна влада; влада прикладом; традиційна влада. Вплив шляхом переконання та участі. Порівняння понять керівництво та лідерство.

Теорія лідерства. Класифікація підходів до розуміння лідерства. Підхід з точки зору особистості (лідирування є сукупність певних рис характеру керівника). Підхід з точки зору поведінки керівника. Ситуаційний підхід до лідерства (ситуаційна модель керування Ф. Фідлера; модель “шлях-мета” Т. Мітчела та Р. Хауса; теорія життєвого циклу П. Херсі та К. Бланшара; модель прийняття рішень керівником В. Врума та Ф. Йеттона).

Стиль керівництва. Теорії керівництва та їх зміст. Стилі, що грунтується на використанні влади. Система стилів Р. Лайкерта. Класифікація стилів лідирування Р. Блейка та Дж. Моутон. Континуум стилів керівництва Р. Транненбаума та В. Шмідта. Типи керівників.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 333 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...