Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Податки



Податки – це платежі, які в обов'язковому порядку сплачують в доход держави юридичні та фізичні особи – підприємства, організації, громадяни. Суспільне призначення податків проявляється в їх функціях – фінансовій та економічній. Фінансова (фіскальна) полягає у формуванні грошових доходів держави. Економічна функція полягає у впливі через податки на суспільне відтворення, тобто на соціально-економічні процеси в суспільстві.

Функції податків взаємопов’язані. Зростання податкових надходжень до бюджету, тобто реалізація фіскальної функції, створює матеріальну можливість для здійснення економічної ролі держави, тобто економічної функції податків. У той же час досягнуте в результаті економічного регулювання прискорення розвитку і росту дохідності виробництва дозволяє державі мати більше коштів. Це означає, що економічна функція податків сприяє здійсненню фіскальної, зміцнює її.

Всі податки можна класифікувати за кількома ознаками:

– по суб'єктах оподаткування (за цією ознакою податки визначаються структурою територіального поділу країни);

– за об'єктами оподаткування (що виступає об'єктом оподаткування - дохід, майно, спадщина, прибуток);

– залежно від співвідношення між ставкою податку і доходом (прогресивні, пропорційні і регресивні);

– в залежності від фактичних платників податку (прямі, якщо платник сам сплачує податок, і непрямі, якщо податок перекладається на іншого платника.

Податкова система кожної країни включає сукупність податків, методи їх обчислення і податковий контроль. У оподаткування існують об'єктивні межі відрахувань. Вони викликані тим, що з одного боку, потрібно збільшувати доходи бюджету, що веде до зростання податків. З іншого боку, потрібно стимулювати виробництво, а, значить, знижувати податки. Тому часто застосовуються податкові пільги – це часткове або повне звільнення фізичних або юридичних осіб від податків. Види податкових пільг: неоподатковуваний мінімальний дохід; податкові знижки; виключення з оподатковуваного доходу деяких сум витрат і т.д.

Податкова система повинна бути сталою, однак незмінної податкової політики не буває, тому що це – інструмент державного регулювання економіки.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...