Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сукупний попит і сукупна пропозиція



Сукупний попит – це економічний агрегат, що дорівнює реальному обсягу національного виробництва, який споживачі готові придбати при будь-якому можливому рівні цін. Модель сукупного попиту графічно може бути представлена у вигляді кривої з від'ємним нахилом, яка характеризує залежність між обсягом реального валового внутрішнього продукту (ВВП), що купується, від рівня цін.

На динаміку ВВП, що споживається, впливає ряд цінових і нецінових факторів. До основних нецінових факторів належать: 1) зміни у споживчих витратах; 2) зміни в інвестиційних витратах; 3) зміни в державних витратах; 4) зміни у витратах на чистий експорт. Нецінові фактори графічно виражаються зміною положення кривої АD праворуч або ліворуч.

Сукупна пропозиція – це економічний агрегат, що дорівнює наявному реальному обсягу виробництва при кожному можливому рівні цін. Модель сукупної пропозиції графічно може бути представлена кривою, що виражає позитивну залежність між рівнем цін і обсягом національного виробництва. Форма кривої сукупної пропозиції АS відображає зміну витрат на одиницю продукції в умовах, коли змінюються обсяги національного виробництва.

Виділяють три відрізки кривої AS. На горизонтальному відрізку (кейнсіанському) змінення в обсязі національного виробництва відбувається при постійних цінах. На проміжному (що сходить) відрізку збільшення реального ВВП супроводжується зростанням цін. На вертикальному відрізку кривої AS підвищуються тільки ціни, а реальний ВВП залишається незмінним.

Ефект нецінових факторів на динаміку сукупної пропозиції пов'язаний з їх впливом на витрати одиниці продукції, що виробляється. До цих чинників належать: 1) рівень цін на виробничі ресурси (внутрішні та імпортні); 2) структура ринку; 3) продуктивність; 4) змінення правових норм. Графічно дія нецінових факторів ілюструється зміщенням кривої AS.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...