Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринки факторів виробництва і факторні доходи



Для виробництва кінцевих благ необхідні різні фактори виробництва: праця, капітал, земля, підприємництво. Попит на фактори виробництва має такі особливості: є похідним від попиту на товари та послуги, вироблені за допомогою цих ресурсів; пред'являється тільки підприємцями; носить взаємозалежний характер; залежить від різних типів ринків. Особливості пропозиції факторів виробництва такі: обмеженість (рідкість) первинних економічних ресурсів і похідних від них факторів виробництва, специфіка кожного конкретного фактора виробництва і його мобільність; різна еластичність кожного фактора; наявність двох оцінок (окрім праці): поточної ціни і капітальної ціни. У короткостроковому періоді спостерігається тенденція, відома як закон спадної продуктивності (прибутковості) факторів виробництва. Він говорить, що при збільшенні кількості змінного фактору за незмінної кількості всіх інших, буде досягнуто такої межі, після якої граничний продукт змінного фактору почне зменшуватися. Розрахунок фірмою власної виробничої функції – це розрахунок оптимального співвідношення факторів виробництва для певного обсягу випуску продукції. Фірма, що максимізує прибуток у короткостроковому періоді, повинна використовувати таку кількість змінного ресурсу, при якому його граничний продукт у грошовому вираженні (MRP) буде дорівнювати граничним витратам на ресурс (MRC).

У ринковому господарстві грошові доходи людей залежать головним чином від вартості (цінності) ресурсів, які вони можуть продати на ринку. Люди, що володіють великими кількостями обмежених ресурсів або рідкісними талантами, на які складається великий попит, отримують і більш високі доходи. Заробітна плата – це плата за послуги, що надаються працею, рента – плата за користування будь-чиєю землею або власністю, відсоток – плата за користування зайнятими грошима, а прибуток – плата за підприємницькі здібності. Такий розподіл сукупного доходу на факторні доходи називається функціональним розподілом доходу і показує доходи в розрізі ресурсів, що поставляються в процесі виробництва. Однак, розподіл доходів більш багатоаспектний, ніж функціональний розподіл.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 479 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...