Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи економічного аналізу



Економічна теорія базується на використанні різноманітних методів та інструментів економічного аналізу. Перш за все, необхідно відмітити, що всі економічні явища досліджуються за інших рівних умов (ceteris paribus), тобто в припущенні, що всі інші, за винятком досліджуваних, є незмінними і від них можна абстрагуватися. Необхідність використання подібного підходу викликана тим, що економічна теорія – нелабораторна наука, в якій можна було б зафіксувати змінні величини, і можливість використання в ній економічних експериментів надзвичайно мала.

В основному економічні експерименти обмежені мікрорівнем, подібно відомому досвіду організації і стимулювання праці автомобільним королем Америки Генрі Фордом. Економічний експеримент є відтворенням досліджуваного економічного явища в певних обставинах (умовах), для подальшого практичного використання і накопичення досвіду. Набагато більше в економічній теорії поширено використання загальнонаукових методів дослідження.

Так, загальновизнана роль індукції та дедукції в економічних дослідженнях як методів, безпосередньо пов'язаних з висуненням і перевіркою наукових гіпотез. Гіпотеза являє собою науково обґрунтоване припущення про причини і зв'язки економічних явищ. Гіпотези висуваються в результаті використання методу індукції – виведення закономірностей і фактів, висновках від окремого до загального.

Проте, поширення знань про окреме явище на всю сукупність явищ даного класу загрожує значною кількістю помилок, і тому гіпотези потребують перевірки, яка здійснюється з використанням методу дедукції – висновки робляться від загального до конкретного. Поширюючи гіпотезу на конкретні явища, можна перевірити відповідність фактів теорії і на цій підставі прийняти її або відхилити.

В процесі економічних досліджень виникає необхідність звернення до методів аналізу – розчленовування єдиного явища на складові частини та відокремленого дослідження цих частин, і синтезу – з'єднання отриманих знань про частини явища для отримання уявлення про явище в цілому.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...