Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура дипломної роботи магістра



Дипломна робота магістра повинна містити:

· титульний аркуш,

· завдання дипломної роботи,

· зміст,

· перелік умовних позначень (при необхідності),

· вступ,

· основну частину,

· висновки,

· список використаних джерел,

· додатки (при необхідності).

ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ МАГІСТРА

Титульний аркуш (додаток А)

Титульний аркуш дипломної роботи магістра містить:

найменування вищого навчального закладу та кафедри, де виконана дипломна робота;

назва дипломної роботи;

прізвище, ім'я, по батькові студента;

науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім'я, по батькові наукового керівника;

місто і рік.

Завдання на дипломну роботу магістра (Додаток Б)

Завданняна дипломну роботу магістра містить:

найменування вищого навчального закладу та кафедри, де виконана дипломна робота;

прізвище, ім'я, по батькові студента;

тема дипломної роботи;

термін подання студентом завершеної роботи;

вихідні данні для виконання роботи;

зміст роботи;

дата видачі завдання;

підписи наукового керівника та студента.

Зміст

Зміст подають на початку дипломної роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок вступу, усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), висновків, додатків, списку використаної літератури та ін.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за необхідності)

Якщо в дипломній роботі вжита специфічна термінологія, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий в роботі у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа - їх детальну розшифровку.

Якщо в дипломному дослідженні спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

Вступ

Розкриває сутність і стан наукової проблеми (задачі) та її значущість, підстави і вихідні дані для розробки теми, обгрунтування необхідності проведення дослідження.

Далі подається загальну характеристику дипломної роботи магістра в рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність теми Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язаннями проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність та доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, особливо на користь України.

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне - сутність проблеми або наукового завдання. В ідеалі актуальність не повинна перевищувати обсяг в 1000 символів.

Мета і задачі дослідження Формулюють мету роботи і задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як “Дослідження...”, “Вивчення...”, тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету. В загальному випадку задачі дослідження ставляться відповідно до розділів дипломної роботи та чітко і лаконічно формулюються, вони нумеруються арабськими цифрами.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення.

Предмет дослідження - міститься в межах об'єкта.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему дипломної роботи, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

Об’єктом пізнання називають те, на що спрямована пізнавальна діяльність дослідника, предметом пізнання - досліджувані властивості, ставлення до об’єкта. Наприклад, усі суспільні науки мають єдиний об’єкт - суспільство, але мають різні предмети: політологія - систему відносин народу та влади, міжнародна інформація - систему взаємин держав, міжнародних організацій, транснаціональних корпорацій глобальному інформаційному просторі.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи тим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Наукова гіпотеза є результатом роздумів дослідника над станом дослідження проблеми, метою і завданням; вимагає певного знання автором проблеми; містить прогноз можливих відповідей на питання, які ставить перед собою дослідник; виступає своєрідним орієнтиром роботи дослідника, допомагає уникнути невизначеності майбутніх результатів, концентрує увагу дослідника на вирішенні поставленої мети; обґрунтованість гіпотези доводиться експериментально. Розрізняють два види гіпотез: індуктивні - результат спостереження окремих фактів і намагання отримати на їх основі узагальнюючих висновків; дедуктивні -загальне положення, що є підставою для висновків про зв'язки між окремими явищами. Гіпотеза стає продуктивною у разі, якщо вона є: розумним передбаченням, а не вигадкою; простою і чітко сформульованою; адекватно відповідає на поставлене питання; відповідає фактам, на основі яких вона сформульована; не суперечить відомим закономірностям; передбачає нові факти і зв'язки між ними; піддається перевірці практикою.

Апробація результатів дослідження (за наявності)Вказується, на яких наукових з'їздах, конференціях, симпозіумах, нарадах оприлюднено результати досліджень, що включені до дипломної роботи.

Публікації (за наявності) Вказують, у скількох статтях у наукових журналах, збірниках наукових праць, матеріалах і тезах конференцій, опубліковані результати дослідження.

Структура дипломної роботи Подається перелік основних змістових частин роботи з їх короткою характеристикою, також вказується загально кількість сторінок дослідження та кількість джерел інформації, що було використано.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 334 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...