Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз собівартості продукції



Аналіз динаміки і структури собівартості продукції(п.2.5.1) здійснюється в розрізі елементів витрат, дані про обсяги яких наведені в статистичній формі № 2 або, якщо є можливість скористатись основною формою звітності для аналізу витрат, то можна використовувати форму № 5-С. Розрахунки здійснюються в таблиці:

Таблиця 17

Структура собівартості продукції підприємства

  № п/п   Елементи витрат Роки (квартали) Відхилення у структурі, %
      3 від 1 року 3 від 2 року
тис. грн. % тис. грн. % тис. грн. %
  Матеріальні витрати                
  Витрати на оплату праці                
  Відрахування на соціальні заходи                
  Амортизація                
  Інші витрати                
Загальна собівартість                

Дані таблиці 17 аналізуються з метою вияву впливу тих елементів витрат, які найбільше зумовили зміну собівартості продукції. Для наочності структурні зрушення можна відобразити також графічно у вигляді стовпчикової діаграми, яка відображає динаміку структури собівартості.

Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції(п.2.6.2).

Цей показник вважається найоб’єктивнішим для оцінки рівня витрат в динаміці для підприємства, а також для порівняння його з іншими підприємствами галузі, розраховується за формулою:

(грн./грн.); (12)

де - собівартість продукції, грн.;

- обсяг продукції, грн.;

або:

, (13)

де - матеріальні затрати;

- витрати на оплату праці;

- відрахування на соціальні заходи;

- амортизація;

- інші операційні витрати.

Показник витрат на одну гривню товарної продукції повинен бути меншим одиниці. Якщо він дорівнює 1,0 або більше, це вказує на збитковість діяльності підприємства. Навіть якщо цей показник не досягає одиниці, його збільшення в динаміці є негативним чинником.

Для виявлення резервів його зменшення слід здійснити його факторний аналіз. Таке дослідження можна провести методом детермінованого факторного аналізу, використовуючи наведену факторну модель (13).





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...