Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Множення матриць



У MS Excel для множення матриць використовується функція МУМНОЖ (матриці зберігаються в масивах).

Функція МУМНОЖ має синтаксис:

МУМНОЖ ( массив 1;массив 2),
де массив 1, массив 2 – це масиви, які треба перемножити. При цьому кількість стовпців аргументу массив 1 повинна бути саме такою, як кількість рядків аргументу массив 2, і обидва масиви повинні містити тільки числа. Результатом множення матриць є масив з таким же числом рядків, як массив 1 і з таким же числом стовпців, як массив 2.

Комп’ютерна технологія множення матриць:

Розв’язання задачі у системі MS Excel реалізується у такий спосіб:

1. Перемножити матрицю та матрицю . Матриця А введена в діапазон комірок А2:С4, а матриця В – в діапазон комірок А6:С8 (Рис. 3.6.).

Рис. 3.6.

1. Виділити блок вільних комірок для отримання результату від множення матриць. Наприклад, блок комірок А10:С12. Розмір вільних комірок відповідає заданим матрицям.

2. Вибрати меню Вставка Функция (Рис. 3.2.). Або натиснути на панелі інструментів Стандартная кнопку Вставка функции.

3. У результаті виконаних дій з’являється діалогове вікно Мастер функций. На першому кроці майстра функцій вибрати категорію Математические і далі вибрати функцію МУМНОЖ (Рис. 3.7.), після чого натиснути кнопку ОК.

Рис. 3.7.

4. У вікні Аргументы функции до текстового поля Массив1 ввести діапазон матриці АА2:С4, до текстового поля Массив2 ввести діапазон матриці ВА6:С8 (Рис. 3.8.), після чого одночасно натиснути три клавіші Ctrl+Shift+Enter.

Рис. 3.8.

5. У діапазоні комірок А10:С12 з’явиться результат множення матриці А на матрицю В (Рис. 3.9.).

Рис. 3.9.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 865 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...