Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи земельного законодавства. 1 страница



В Україні тривалий час майже всі сільськогосподарські угіддя належали радгоспам і колгоспам. Хоча обсяги виробленої ними продукції були досить високими, багато з них були збитковими, а частину сільськогосподарської продукції доводилося купувати за кордоном. Одним зі шляхів розв'язання цієї проблеми є аграрні (у тому числі земельна) реформи, які проходять в Україні. Вони передбачають визначення основних напрямів економічних і правових відносин у сільськогосподарському виробництві, створення економічних механізмів функціонування різних форм господарювання та власності (державної, кооперативної, приватної), збереження й поліпшення родючості ґрунтів, підтримки безпечного для людини стану навколишнього середовища. Аграрні реформи є необхідним кроком на шляху переходу до ринкових відносин на селі. У таких умовах переважного розвитку набувають ті форми власності, які забезпечують найбільш високу продуктивність праці та ефективне використання землі.

В основі земельної реформи лежить процес приватизації землі. Він передбачає, що кожен член колективного господарства має право на отримання своєї частки (паю) землі та майна відповідно до трудового стажу й розмірів земельних угідь. Після цього селянин може передати свій пай у колгосп, кооператив або використати його для створення власної ферми.

Регулювання й захист земельних відносин, тобто суспільних відносин щодо володіння, використання й розпорядження землею, мають здійснюватися на належній нормативній базі. Такою базою є земельне й суміжне з ним (аграрне, екологічне) законодавство, яке становить сукупність нормативно-правових актів, що регулюють ці відносини.

Земельні відносини регулюються Конституцією України, Земельним кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами. Завданням земельного законодавства є забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад і держави; раціонального використання й охорони земель.

До нормативно-правових актів, які регулюють земельні відносини, зокрема, належать закони «Про форми власності на землю», «Про оренду землі», «Про плату за землю», «Про природно-заповідний фонд», «Про охорону землі».

Головним актом земельного законодавства є Земельний кодекс України. Він покликаний стати цементуючою основою для становлення й розвитку земельного законодавства. Земельний кодекс складається з десяти розділів і визначає: об'єкти земельних відносин; склад земель та їх цільове призначення; статус суб'єктів земельних правовідносин; порядок одержання й реалізації права на землю й гарантії цього права; питання управління в галузі використання й охорони земель. Так, у ньому відзначається, що земля є основним національним багатством, яке перебуває під особливою охороною держави; право власності на землю гарантується; використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію й природні якості землі.

Діючий Земельний кодекс став третім в історії земельного законодавства України з моменту здобуття незалежності. Порівняно з попереднім він передбачає велику кількість нових правознавчих положень. Йдеться про питання купівлі земельних ділянок на підставі цивільно-правових договорів, продажу земельних ділянок на конкурентних підставах, використання техногенних і забруднених земель, консервацію земель, планування їх використання.

Земельний кодекс відкриває шлях для здійснення наступних етапів земельної й аграрної реформ, формування ринкових відносин. У цілому він відображає сучасні ідеї й тенденції у сфері регламентації земельних відносин. Його норми є нормами прямої дії. У той же час окремі положення Кодексу вимагають деталізації та конкретизації.

З моменту вступу в силу Кодекс зазнав істотних змін і доповнень. Так, з 1 травня 2009 р. набув чинності Закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо документів, які засвідчують право на земельну ділянку, а також порядок розподілу й об'єднання земельних ділянок» від 5 березня 2009 p. № 1066-VI. Основні зміни стосуються ст. 125 Земельного кодексу. Цим законом значно спрощена процедура реєстрації прав власності на земельну ділянку.

3. НАСЛІДКИ РАДІАЦІЙНОГО ЗАБРУДНЕННЯ ЗЕМЕЛЬ В УКРАЇНІ.

Значно вплинула на землі ряду областей і здоров'я людей аварія на Чорнобильській АЕС. Сумарний викид радіоактивних продуктів у атмосферу оцінюється в 77 кг, для порівняння — під час вибуху атомної бомби над Хіросімою було викинуто 740 г радіонуклідів. До складу радіоактивних опадів увійшло близько 30 радіонуклідів з періодом напіврозпаду від 11 (Криптон-85) до 24100 годин (Плутоній-239). Найнебезпечнішим є викид довгоживучих радіонуклідів: Цезію-137 (137Cs), Стронцію-90, Плутонію-239. Особливо сильний вплив на природу відбувся в радіусі 30 км від реактора, де була припинена діяльність людини. У цій зоні сильно постраждали хвойні ліси із сосни звичайної, які є найбільш чутливими до радіації.

Специфікою тривалого радіологічного впливу наслідків аварії є стійке забруднення ґрунтів і лісової рослинності, надходження радіонуклідів у донні відкладення, насамперед у басейні р. Дніпро. На території України інтенсивне забруднення земель відбулося в західних і південних напрямках активної повітряної міграції радіонуклідів. У результаті приблизно п'ята частина країни є джерелом тривалого прояву малих доз радіації. На сьогодні в ґрунті міститься 110 тис. Кі Цезію-137, 100 тис. Кі Стронцію-90 і близько 1 тис. Кі Плутонію. За цими радіонуклідами зараз установлені такі тимчасові норми вмісту їх у ґрунті: до 15 Кі/км2 — Цезію-137, З Кі/км2 — Стронцію-90 і 0,1 Кі/км2 — Плутонію.

Екологічну небезпеку становить ядерне паливо й радіоактивні речовини, які осіли навколо блоку, а потім були закриті піском і бетоном. Небезпеку приховують і десятки тимчасових могильників навколо АЕС, у яких містяться сотні тисяч кубометрів твердих радіоактивних відходів. У них міститься 140 тис. Кі Цезію-137, близько 60 — Стронцію-90 і 1400 Кі Плутонію.

Радіоактивне забруднення території України впливає на здоров'я людей безпосередньо й побічно. Радіація шкідлива як у великих дозах (опромінення людей тягне за собою їх загибель), так і в малих (збільшення рівня захворюваності). Відомо, що 95 % радіонуклідів потрапляють до організму людини через продукти харчування, особливо через молоко, м'ясо, рибу й дарунки лісу. Тому їх необхідно перевіряти на вміст цих речовин, насамперед у забруднених регіонах.

Після аварії на Чорнобильській АЕС найбільш радіоекологічно значимим виявився довгоживучий радіонуклід 137 Cs, який через свою леткість поширився на величезні відстані від місця ава­рії. Активність ізотопів Цезію-137 на сьогодні істотно перевищує

активність усіх інших ізотопів Чорнобильського походження, тому за ними можна судити про загальне радіоактивне забруднення місцевості.

Найбільш сильного забруднення Цезієм-137 зазнали ґрунти в Київській, Житомирській і Рівненській областях. Значні ділянки забруднення — у Черкаській і Вінницькій областях. Окремі невеликі вогнища забруднення є в Донецькій, Хмельницькій та Івано- Франківській областях.

4. ЗАХОДИ З РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ.

На сьогодні значні площі сільськогосподарських угідь України еродовані, засолені, заболочені, спустошені. В умовах економічної кризи й відсутності фінансових і матеріально-технічних можливостей були практично припинені роботи з відновлення продуктивних угідь, рекультивації порушених земель, меліорації. На фоні падіння культури землеробства небезпечними стають тенденції деградації ґрунтового покриву, виснаження сільськогосподарських земель, використання ґрунторуйнівних систем землеробства й технологій.

З метою припинення деградації й підвищення родючості сільськогосподарських земель, а також забезпечення їх відтворення, слід використовувати комплекс агротехнічних заходів, зокрема впроваджувати сучасні технології, відновити систему застосування мінеральних і органічних добрив, використовувати засоби захисту рослин. Значним резервом підвищення ефективності використання земельних ресурсів є розробка й упровадження досконалішої структури посівних площ. Також слід провести заходи з рекультивації порушених земель, захисту їх від ерозії, підтоплення, висушування, зрушень, вторинного засолення й заболочування, забруднення промисловими відходами й хімічними речовинами та іншими видами деградації.

До правових форм запобігання деградації земель сільськогосподарського призначення відносять: економічне стимулювання, зе­мельний контроль, моніторинг земель, планування і прогнозуван­ня, земельний кадастр. Так, земельний кадастр, як інформаційна база даних про земельні ресурси, необхідна для розробки науково обґрунтованого й більш ефективного комплексу заходів, спрямова­них на запобігання деградації земель сільськогосподарського призначення.

Раціональне використання земельних ресурсів вимагає, щоб кожен природокористувач орієнтувався на їх дбайливе господарське освоєння з найбільшою вигодою. Вимоги до такого використання земель виражені в правових формах, обов'язковість яких у разі невиконання забезпечується можливістю державного примусу.

Система правових, організаційно-господарських, агротехнічних заходів, які забезпечують правильну організацію земельної те­риторії, називається землеустроєм. Його основні завдання полягають у такій організації земельної території, яка б відповідала всім вимогам агротехнічної науки, забезпечувала еколого-економічне обґрунтування впроваджених сівозмін, упорядкування угідь, а також розробку заходів щодо охорони земель.

Предметом дискусії є співвідношення раціонального використання й охорони землі. Наразі визначилися два напрямки, за якими можна згрупувати основні погляди щодо зазначеної проблеми. На думку представників першої групи, раціональне використання землі й охорона землі — різні й самостійні явища у сфері взаємовідносин суспільства й природи. Представники другої вважають, що раціональне використання землі включає також її охорону в процесі використання. Такий висновок роблять у зв'язку з тим, що сучасне розуміння використання землі визнає його раціональним у разі виконання конкретним суб'єктом комплексу заходів з охорони земель.


ТЕОРЕТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ № 3.

ТЕМА. Використання рослинного і тваринного світу, екологічні проблеми.

План.

1.Фітосфера, тваринний світ, його роль у біосфері.

2.Ендемічні, реліктові, рідкісні й зникаючі види тварин

3.Охорона рослин і тварин в Україні.

1.ФІТОСФЕРА, ТВАРИННИЙ СВІТ, ЙОГО РОЛЬ У БІОСФЕРІ.

Основою функціонування живої оболонки Землі є фітосфера з властивим їй унікальним явищем фотосинтезу. З трьохсот тисяч відомих видів вищих рослин близько 75 тис. можна вживати в їжу, хоча в повсякденному житті люди обходяться декількома десятка­ми культур. Екологічна роль рослин дуже важлива й багатогранна, їх життєдіяльність забезпечує постійний уміст кисню в атмосфері впродовж останніх 600 млн років.

Органічний світ суші у видовому відношенні більш різноманітний, ніж органічний світ водного середовища. Якщо кількість видів сухопутних тварин становить 93 %, то водних — лише 3 %. Для рослин характерне аналогічне співвідношення. На наземні флори припадає 92 % видів, на водні — 8 %. Наведені цифри свідчать про те, що можливості для видоутворення на суші були більш сприятливі, ніж у водному середовищі.

Для порівняння кількості живих організмів використовують поняття «біомаса», «продукція живих організмів» тощо.

Біомаса (гр. bios — життя + massa — тісто) — загальна маса особин одного виду, груп або всього угруповання живих організ­мів на одиницю площі або об'єму. У середньому на 1 см2 земної поверхні припадає 580 мг сухої органічної речовини. До складу цієї біомаси входить біомаса рослин, тварин, грибів, бактерій. У біосфері біомаса розподілена нерівномірно і змінюється від нуля (крига Антарктиди) до 60 кг/м2 (тропічні ліси). Біомаса всієї біосфери — приблизно 1841-2440 млрд т, що становить близько 0,00001 % маси земної кори. Жива речовина, якої так небагато в біосфері, постійно виникаючи й руйнуючись, перетворюючи сонячну енергію на хімічну, виконує величезну геохімічну роботу (газову, концентраційну, енергетичну, окисно-відновну, деструктивну).

Біологічна продукція — відтворення біомаси рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, які входять до складу екосистеми, за певний період часу. Найчастіше біопродукція виражається як маса сухої речовини за рік на одиницю площі, або об'єму (води, ґрунту). Розрізняють первинну і вторинну біопродукцію.

Первинна, або валова первинна, продукція — це маса органічної речовини та енергії, яка утворюється в процесі фотосинтезу рослин. Валова продукція частково (до 50 %) витрачається на дихання самих рослин, решту становить чиста первинна продукція. Щорічно частину чистої продукції (7-10 % у наземних і до 40 % у мор­ських екосистемах) поїдають гетеротрофи — рослиноїдні тварини й паразити рослин, частина використовується мінералізаторами, частина йде на приріст біомаси.

Чиста продукція й біомаса не завжди перебувають у прямій залежності. Тільки в однорічників співвідношення їх 1:1. У багаторічників співвідношення біомаси й чистої продукції змінюється в широких межах: у лісах вона може досягти 50:1, у лугових і степових угрупованнях — 3:1. У молодих екосистемах біомаса неве­лика, а чиста продукція переважає. У зрілих екосистемах біомаса досягає максимуму, а чиста продукція — мінімуму. У Світовому океані біомаса рослин невелика (3,9 млрд т), а чиста продукція в 14 разів більша (55 млрд т). Треба підкреслити, що «мета» природи й мета людини різна: природа збільшує валову продукцію, а лю­дина — чисту продукцію.

Величина чистої первинної біопродукції біосфери оцінюється авторами по-різному: від 50 млрд т сухої органічної речовини за рік. Причому 2/3 її виробляється на суші, 1/3 — в океані. Майже 70 % чистої продукції утворюється в лісах Землі. Проте людина ін­тенсивно знищує ліси: 20 га за хвилину; 15 млн га щороку вирубується. Це у 18 разів більше, ніж приріст лісів за той самий час.

Вторинна біопродукція — маса живої речовини, виробленої гетеротрофами. Загальна маса живої речовини на Землі була під­рахована В. І. Вернадським, який 1927 р. представив її приблизну величину — 1021 г. Однак ця величина була дещо завищеною, і з того часу різні дослідники наводять свої оцінки біомаси Землі. Найбільш точними вважають дані, одержані М. І. Базилевич та ін.

У рамках Програми ООН по навколишньому середовищу (UNEP) 2010 рік було оголошено міжнародним роком біорізноманіття. Біологічне різноманіття — це розмаїття життєвих форм на Землі, які включають усі організми, види, генетичні відмінності між ними, складні симбіози, спільноти й екосистеми. Це величезний генофонд планети, і чим він різноманітніший, тим легше наша глобальна екосистема адаптується до нових умов: одні види вими­рають, інші адаптуються і змінюються, щомиті реагуючи на мінливу ситуацію.

Вчені виділяють три види біорізноманіття. По-перше, генетичне різноманіття — це всі можливі гени всіх живих видів, включаючи рослини, тварин, гриби й мікроорганізми. Видове різноманіття — це розмаїття живих організмів, у тому числі й внутрішньовидове. Третє — це різноманіття екосистем — різних способів співіснування і взаємозалежності біологічних видів, біологічні спільноти, місця проживання та екологічні процеси, так само, як і зміни окремих екосистем.

Дослідження свідчать на користь того, що райони з високим рівнем біорізноманіття володіють багатшими природними ресурса­ми, а також здатні швидше впоратися з наслідками стихійних лих. Біологічне різноманіття створює ту екосистему, в якій ми зараз досить комфортно живемо, а це свіже повітря, чиста прісна вода, різноманітна їжа, захист від штормів і повеней, стабільний клімат.

Багатство форм життя означає багатство вибору: у хімічних і фізичних властивостях тварин і рослин прихований медичний потенціал і недосліджені технічні рішення. Крім того, до харчового раціону людини входить лише трохи більше двох десятків ви­дів з тисяч. Якщо не забувати про постійно зростаючі армії хвороб, шкідливих тварин і рослин, а також про мінливі кліматичні умови, потрібно вже зараз замислюватися, зокрема, про формування

більш широкого спектра культивованих рослин, щоб у майбутньо­му не відчути брак продовольства.

2. ЕНДЕМІЧНІ, РЕЛІКТОВІ ТА ЗНИКАЮЧІ ВИДИ.

Ендеміки (від грецьк. endemos — місцевий) — види, родини та інші таксони (систематичні категорії) тварин, обмежені у своєму поширенні відносно невеликою територією. Інколи ареали ендеміків вузько обмежені (вузькоендемічні, або вузько локальні).

В Україні відомо понад 45 тис. видів тварин. Певна кількість видів є ендеміками та субендеміками. Екдемічними для України є 12 хребетних. Своєрідними центрами, де найбільше ендеміків, є Карпати і Крим.

Релікти (від лат. relictum — залишок), реліктові тварини — види, що входять до складу тваринного світу певної країни або об­ласті як пережитки фаун минулих геологічних епох і перебувають у деякій невідповідності із сучасними умовами існування. Реліктами їх називають через їх зв'язки з рослинним або тваринним світом минулих епох або певними типами тварин. Так, третинними (правильніше неогеновими) реліктами називаються види, що збереглися без видимих змін щонайменше з плеоцену; наприклад, бурозубка альпійська, хохуля руська.

Рідкісні: види, популяції яких невеликі й наразі не належать до категорії «зникаючих» чи «вразливих», хоча їм і загрожує небезпека.

Зникаючі: види, що знаходяться під загрозою зникнення, збе­реження яких є малоймовірним, якщо триватиме згубна дія факторів, що впливають на їх стан.

Вразливі: види, які в найближчому майбутньому можуть бути віднесені до категорії «зникаючих», якщо триватиме дія факторів, що впливають на їх стан.

3. ОХОРОНА РОСЛИН І ТВАРИ В УКРАЇНІ.

Червона книга України — анотований та ілюстрований перелік рідкісних видів, що знаходяться під загрозою зникнення на території України й підлягають охороні; основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рос­лин, на підставі якого розробляються наукові й практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До Червоної книги України заносять види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, у межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони.

Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підляга­ють особливій охороні на всій території України.

2009 р. вийшло третє видання Червоної книги України. До третього видання «Червона книга України» (рослинний світ) занесено 826 видів рослин і грибів. Кількість видів рослин у третьому виданні порівняно з другим збільшилася на 285 видів, а у другому порівняно з першим — на 390 видів. Таким чином, з урахуванням приблизно однакових проміжків часу між виданнями Червоної книги України, спостерігається певне вповільнення темпів зменшення втрати різноманіття видів рослин і грибів України.

Чорна книга — це список тварин і рослин, які назавжди зникли з лиця Землі, починаючи з історичних часів. Досить неприємним є те, що у зникненні більшості з них винна саме людина. Відлік цього списку починається з 1600 року. Чорна книга — це сигнал смерті, вона слугує пересторогою людині й нагадує про те, чого по­вернути вже, на жаль, не можна.

Зелена книга України — список, до якого заносять рідкісні й типові для певної місцевості рослинні угруповання, що потребують особливого режиму їхнього використання.

Зелену книгу вперше у світі розробили фахівціУкраїни. На відміну від Червоної книги, Зелена книга звертає увагу на охорону не окремих видів, а цілісних рослинних угруповань. У ній представлено 126 рідкісних і типових рослинних угруповань, які потребують охорони.

Зелена книга України є офіційним державним документом, у якому зібрано відомості про сучасний стан рідкісних, таких, що перебувають під загрозою зникнення, і типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні.

Зелена книга є основою для розробки охоронних заходів щодо збереження, відтворення та використання занесених до неї природ­них рослинних угруповань.

Основні положення Зеленої книги України базуються на принципах:

• централізованого управління;

• координації дій;

• пріоритетності наукової ініціативи;

• обов'язкового інформування громадськості;

• необхідності обліку, кадастру та моніторингу рідкісних рослинних угруповань;

• зацікавленості та відповідальності землекористувачів;

• відповідності міжнародним вимогам.

В Червоній книзі України занесено 542 види тварин. Кількість видів тварин у третьому по­рівняно з другим виданням збільшилася на 160 видів, а у другому порівняно з першим — на 297 видів. Таким чином, з урахуванням приблизно однакових проміжків часу між виданнями Червоної книги України, спостерігається певне вповільнення темпів зменшення втрати різноманіття окремих таксономічних груп фауни України. Разом з тим, викликає занепокоєння суттєве збільшення в Червоній книзі Україні кількості видів риб і ссавців.

У Червоній книзі України про кожний із видів тварин і рослин, занесених до неї, вказуються такі відомості: категорія, поширен­ня, основні місцезнаходження, чисельність у природі, у тому числі за межами України, її зміни, відомості про розмноження або розведення в неволі (культурі), заходи, що вжиті та які необхідно здійснити для їх охорони, джерела інформації. У книзі також містяться картосхеми поширення та фотографії (малюнки) занесених до неї видів тварин і рослин.

ТЕОРЕТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ № 4.

ТЕМА. ПРОБЛЕМИ ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА.

План.

1. Стійкість природних компонентів до антропогенного забруднення.

2. Практична робота № 5. «Аналіз забруднюючих речовин водного середовища своєї місцевості»

1. СТІЙКІСТЬ ПРИРОДНИХ КОМПОНЕНТІВ ДО АНТРОПОГЕННОГО ЗАБРУДНЕННЯ.

Більшість сучасних трактувань поняття стійкості зводиться до розміщення цієї властивості як такої, що реалізується у різних формах. Можна виділити три загальні форми стійкості геосистем:

• інертність — здатність геосистеми в разі дії факторів не виходити із заданої області станів протягом певного інтервалу часу;

• відновлюваність — здатність геосистеми повертатися за пев­ний час до області станів після виходу з неї під впливом певного фактора;

• пластичність — наявність у геосистемі кількох областей станів у рамках інваріанта та її здатність переходити в разі дії факторів з однієї такої області до інших, не залишаючи при цьому інваріантної області протягом певного часу.

Таким чином, стійкість геосистеми полягає в її здатності в разі дії зовнішнього фактора перебувати в одній з областей етапів і повертатися до неї за рахунок інертності й відновлюваності, а також переходити завдяки пластичності з однієї області станів до інших, не виходячи при цьому за рамки інваріантних змін протягом заданого інтервалу часу.

Інертність — найбільш «жорстка» й бажана її форма під час господарського використання геосистем.

Відновлюваність — важлива форма, що забезпечує стійкість насамперед, біоти та ґрунтів. Добре відновлюваною є геосистема, якщо вона здатна швидко повертатися до початкової області станів після значного за амплітудою відхилення від неї.

Пластичність — досить складна форма стійкості. Вперше положення про те, що стійкість може забезпечуватися за рахунок наявності в просторі її станів кількох локально стійких областей (тобто таких, де вона високоінертна й відновлювана), подав P. Jle- вітан (1969).

Пластичність геосистеми багато в чому визначається ступенем зв'язку між її станами (ступенем детермінованості їх змін).

На сьогодні не існує єдиного «універсального» методу оцінювання стійкості геосистем. І такий підхід є необґрунтованим і без­перспективним. Стійкість реалізується в різних формах, а тому й показники стійкості мають характеризувати окремі її форми та їх особливості. Розробка такого комплексу показників стійкості ґрунтується на понятті відмови геосистем. Під нею розуміють подію, що спричинила вихід геосистеми із заданої області станів. Відповідно до змінної, що вийшла за межі діапазону своїх нормальних або допустимих значень, виділяються різні види відмов, наприклад:

• голоморфізація геосистеми (вміст солей перевищить токсичні межі);

• гідроморфізація геосистеми (якщо рівень ґрунтових вод піднявся вище критичної глибини їх залягання);

• дегумініфікація ґрунту (якщо вміст гумусу стане меншим деякого встановленого значення).

Важливим під час розв'язання багатьох задач аналізу стійкості геосистем є показник середнього часу функціонування геосистеми до появи відмови. За значенням цього показника виконується прогнозування часу виникнення певних змін геосистем (наприклад, очікуваний час вторинного осолонцювання ґрунтів після початку зрошення; очікуваний час забруднення ґрунтових вод після Чорнобильської аварії тощо).

Показниками пасивності геосистем можуть вважатися такі статистичні параметри, як дисперсія, коефіцієнт варіації, ексцес. Чим менше їх значення, тим більш пасивними є змінні геосистеми. Вадою цих показників є те, що вони не враховують інтенсивності дії зовнішнього фактора на геосистему. Більш повна пасивність характеризує показник чутливості геосистеми, який чисельно характеризує те, наскільки суттєво змінюється геосистема в разі дії на неї певного чинника. Чутливість може стосуватися не тільки системи в цілому, але і її окремих компонентів (змінних), що дозволяє виділити найбільш чутливі характеристики геосистеми й такі, що лишаються пасивними до дії досліджуваного антропогенного фактора.

Бар'єрність геосистеми можна оцінити за варіаційним рядом змінної (де) — чим більше її значень знаходиться в крайніх (або в одному з крайніх) інтервалах, тим більшою слід вважати бар'єрність геосистем. За орієнтовний показник бар'єрності можна приймати коефіцієнт асиметрії.

Показники буферності мають характеризувати величину області станів геосистеми, знаходячись у якій, вона є стійкою до зовнішніх впливів. Змістовно такі показники досить близькі до параметрів ширини (об'єму) екологічної ніші, тому на основі запропонованого показника об'єму ландшафтно-екологічної ніші можна будувати ряд показників буферності геосистеми. За цими підходами можна оцінити буферність окремих компонентів геосистеми (гідрокліматичну, геолого-геоморфологічну, сольову).

Показники відновлюваності геосистеми. Головні особливості відновлюваності геосистем можна охарактеризувати з допомогою чотирьох базових показників:

• імовірності відновлення геосистеми за певний проміжок часу;

• показник середнього часу відновлення після відмови;

• інтенсивності відновлення в момент часу;

• цілісності відновлення.

Ці показники близькі до відповідних базових показників інертності, що дає можливість будувати прогнозні моделі ландшафту, динаміки та еволюції.

Середню швидкість відновлення геосистеми характеризує її еластичність.

2. ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ДО ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ.

Найбільшими забруднювачами водних об'єктів басейну Дніпра є комунальне господарство, чорна та кольорова металургія, коксохімія, важке, енергетичне, транспортне машинобудування та сільське господарство. Так, тільки каналізаційні системи міст Дніпропетровська і Запоріжжя щорічно скидають у Дніпро відповідно 196 та 172 млн. куб. м забруднених стічних вод. Найбільшими промисловими об'єктами-забруднювачами є металургійний завод імені Дзержинського (м.Дніпродзержинськ), комбінат "Запоріжсталь" (м.Запоріжжя), металургійний завод імені Петровського (м.Дніпропетровськ). Щорічно вони скидають у Дніпро відповідно 156, 104 та 98 млн.куб.м забруднених стічних вод. Однак фактично у Дніпро та його водосховища скидається значно більше забруднених стічних вод і забруднюючих речовин. Внаслідок об'єктивних труднощів, що мають місце у народному господарстві, значно зросло неконтрольоване скидання неочищених стічних вод з очисних споруд підприємств і організацій, накопичувачів промислових та сільськогосподарських стоків. Особливу занепокоєність викликає зростання концентрації синтетичних поверхнево-активних речовин (СПАР), які негативно впливають на якість води та життєдіяльність гідробіонтів, але при цьому практично не знешкоджуються наявними очисними спорудами. Зі стічними водами у водні об'єкти басейну Дніпра потрапляють надмірна кількість біогенних речовин, важкі метали, а також невластиві будь-яким природним водам штучні неорганічні та органічні речовини токсичної групи (пестициди, бенз-а-пірен).

Крім того, значно впливають на якість води забруднені донні відклади, які за певних умов можуть стати джерелом вторинного забруднення водних мас важкими металами, органічними сполуками, нафтопродуктами та іншими речовинами.

Значну частку (до 10%) забруднення водних об'єктів басейну Дніпра дають атмосферні опади. Однак цю проблему неможливо розв'язати в межах одного басейну. Вона потребує розроблення спеціальної програми зменшення забруднення повітряного басейну.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 386 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...