Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації з вирішення завдань



При підготовці до практичних занять студенти у обов'язковому порядку повинні вирішити завдання до кожної теми заняття.

Студентам слід до виконання завдань вивчити спеціальну літературу і ознайомитися з нормативними актами за темою.

Вирішуючи завдання, студентам потрібно засвоїти умови, зіставити фактичний склад, що міститься, з вимогами нормативних актів, відшукати юридично правильні рішення. В процесі вирішення завдання необхідно точно відтворювати дати, назви нормативних актів і державних органів, які їх видали. Завдання розв'язуються письмово, переписувати умови завдань не потрібно, досить вказати лише номер завдання.

Рішення завдання повинне включати дві частини: теоретичну і резолютивну.

Теоретична частина передбачає вивчення теоретичного матеріалу з теми ситуації. Для цього необхідно уважно ознайомитися із змістом ситуації, вивчити теоретичний матеріал за підручником, лекціям, науковим статтям і іншим рекомендованим науковим джерелам.

У теоретичній частині слід стисло (0,5-1 сторінку учнівського зошита) сформулювати основні теоретичні положення, необхідні для обґрунтування резолютивної частини вирішення ситуації. У ній надаються роз'яснення (визначення) понять, перелічуються дискусійні моменти (якщо вони є), висловлені в літературі судження та думки, обґрунтовується власна думка студента з дискусійних проблем.

Метою теоретичної частини, таким чином, є розвиток здібностей і вміння використовувати теорію адміністративного права в практичній діяльності з виконання і застосування адміністративного законодавства.

Виконуючи резолютивну частину рішення завдання необхідно дати повну і ґрунтовну відповідь на всі поставлені в її умові питання. Висновки обґрунтувати ємким аналізом статей нормативних актів, довести, що саме відповідно до цієї, а не якоїсь іншої статті, правильно вирішується дана ситуація.

Рішення завдань рекомендується виконувати в окремому зошиті.

Вправи можуть бути виконані на листах паперу формату А4. Листи повинні бути надійно зшиті будь-яким способом.

Завдання повинні бути вирішені до семінарського заняття. Викладач, що веде практичні заняття з адміністративного права, під час заняття проводить з кожним студентом співбесіду щодо вирішених завдань.

За два тижні до кінця модулю зошити з рішеннями представляються для перевірки викладачу, що веде практичні заняття з адміністративного права.

Відповідь на завдання оцінюється виходячи з:

уміння застосовувати теоретичні знання (відображається в теоретичній частині);

уміння аналізувати практичну ситуацію (відображається в резолютивній частині);

знання законодавства, уміння в ньому орієнтуватися і правильно його використовувати (відображається в резолютивній частині);

уміння оцінювати ситуацію, робити висновки.

Відповіді за кожне завдання оцінюються окремо.

Оцінка виставляється на основі кожного з вказаних критеріїв.

Відповідність відповіді за завдання критерію на 90-100 % оцінюється в «5» балів – «відмінно».

Відповідь, яка відповідає критерію на 71-89 % оцінюються «4» балами – «добре».

Відповідь, яка відповідає критерію на 50-70 % оцінюються «3» балами – «задовільно».

Відповідь, яка відповідає критерію на 0-50 % оцінюються «2» балами – «незадовільно».

Підсумкова оцінка виставляється як середня арифметична балів, виставлених за кожне завдання. При цьому округлення одержаного числа проводиться за загальними правилами математики.

Самостійна робота студентів (СРС) включає підготовку окремих завдань.

Всі студенти зобов'язані в 1 та 2модулях виконати по одному з видів самостійної роботи, який вони погоджували з викладачем. Це може бути реферування наукових статей, монографій з адміністративного права, пошук і реферування нової наукової літератури на сайтах мережі Інтернет, аналіз матеріалів практики і т.п. на власний розсуд викладача.

Керуючись робочою програмою курсу «Адміністративне право», студенти зобов'язані вибрати, погодити і зареєструвати у викладача тему завдання до 1 жовтня по 1-му модулю і до 20 грудня по 2-му модулю.

Не допускається виконання завдання на одну і ту ж тему двома і більш студентами.

Об'єм завдання 5 сторінок (без титульного листа, змісту та списку виносок).

Складові частини завдання: титульний лист, зміст (вказівка назв розділів, сторінок, їх початку), список виносок. Оформлення окремих частин завдання проводиться за правилами оформлення курсових робіт. Зшите будь-яким способом завдання представляється викладачу у встановлений ним строк.

За загальним правилом (якщо викладач не встановив інше) завдання для всіх студентів полягає у підготовці двох рефератів, на основі яких на практичному занятті повинна бути зроблена доповідь.

Один з рефератів повинен бути присвячений якій-небудь проблемі адміністративно-правової науки. Робота студента припускає не тільки реферування наукових джерел (не менше трьох), але і формування власної позиції, висновків, пропозицій. У роботі повинна бути показана актуальність вибраної проблеми, аналіз підходів і точок зору кількох (не менше трьох) дослідників і висновки, пропозиції про способи вирішення даної проблеми.

Інший реферат повинен бути присвячений порівняльному аналізу адміністративного права України і окремих зарубіжних країн. Для порівняння обирається будь-який адміністративно-правовий інститут в Україні і не менше трьох зарубіжних країнах (у їх числі не менше двох країн далекого зарубіжжя). У роботі також повинна бути показана актуальність даного питання, повинні міститися порівняльний аналіз законодавства України і зарубіжних країн і висновки, пропозиції про доцільність або недоцільності запозичення чужого досвіду адміністративно-правового регулювання.

На основі реферату готується доповідь до 2-х сторінок на 7-10 хвилин, який повинен бути зроблений на практичному занятті (бажано за відповідною темою практичного заняття).





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...