Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття № 3. Побудова кривих сушіння



Мета: вивчення стану вологи в матеріалі і умов її переміщення і розподілу в різні моменти сушіння, вивчення швидкості процесу і визначення залежності його від окремих факторів, пов'язаних з матеріалом і навколишнім середовищем.

Процес сушіння різних матеріалів прийнято характеризувати трьома типовими кривими: сушки, швидкості і температури.

Крива сушкипоказує зміну середньої абсолютної вологості матеріалу в часі: ω = f (τ) і будують її за експериментальними даними. Крива 1 характерна для тонких матеріалів. Крива 2 типовадля товстих матеріалів. При сушінні товстих матеріалів на початку процесу йде прогрівання матеріалу, коли вологість убуває за криволінійним законом (ділянка АВ), а потім по прямій, яка переходить в криву. При сушінні тонких матеріалів на кривій прогрівання практично непомітне, оскільки займає мало часу. Крива сушки відразу починається з прямолінійної ділянки, яка переходить в криву.

Крива швидкості, або інтенсивностісушки характеризує залежність швидкості процесу від вологості матеріалу, або зміну швидкості процесу в часі.

Середня інтенсивність сушкице кількість вологи, випареної за 1 годину з 1м2 поверхні випару при даному режимі сушіння, кг/(м2·час):

(3.1)

Якщо віднести спад вологи не до поверхні випару, а до ваги абсолютно сухого матеріалу, то отримаємо середню швидкість сушки, кг/годину:

(3.2)

Такі криві будують аналітичним шляхом на підставі обробки експериментальних кривих сушки матеріалу або методом графічного диференціювання, коли швидкість сушки визначають як тангенс кута нахилу дотичної, проведеної до даної точки кривої сушки.

Крива температуриматеріалу показує зміну температури матеріалу в процесі сушки залежно від вологості матеріалу θм=f(ω). Криві температури матеріалу будують на підставі експериментальних даних, вони можуть бути використані для розробки високоефективних температурних режимів сушки різних матеріалів.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 646 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...