Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історичні етапи і закономірності розвитку науки



Передумови, причини та джерела виникнення науки, зв’язок цього процесу з виникненням та удосконаленням практичної діяльності людини. Основні етапи становлення та розвитку науки (переднауковий, передкласичний, класичний, некласичний, постнекласичний), критерії їх виділення та особливості.

Необхідне та випадкове у розвитку науки, їх діалектика. Проблема існування закономірностей розвитку науки. Загальні та конкретно-історичні закономірності. Основні закономірності розвитку сучасної науки. Гуманізація та гуманітаризація сучасної науки, математизація та комп’ютеризація як найважливіші її тенденції.

Взаємодія процесів диференціації та інтеграції як закономірність розвитку науки, їх зміст і об’єктивні причини. Особливості прояву цієї закономірності на різних етапах розвитку науки, зокрема на сучасному етапі. Типи і форми наукової інтеграції. Взаємодія наук як фактор їх розвитку. Ріст єдності наукового знання, підґрунтя та форми прояву цього процесу. Проблема класифікації наук, сучасна класифікація.

Еволюція науки. Проблема характеру і типу змін у розвитку науки. Еволюціонізм: кумулятивістський (Ст. Тулмін) та антикумулятивістський (П. Фейерабенд) підходи. Концепція наукових революцій: марксистський та постпозитивістський (Т.Кун) підходи.

Новації і традиції в розвитку науки. Науковий пошук і наукове відкриття. Зміст наукової традиції, її місце і роль в науці. Проблема збереження і розвитку наукових традицій. Творчість як шлях і засіб виникнення нового в науці. Природа і специфіка наукової творчості. Структура творчого процесу в науці, методи його стимулювання. Інтуїція в науковому пізнанні. Діалектика інтуїтивного і дискурсивного у науковому дослідженні.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...