Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наука в системі культури



Наука як вид пізнавальної діяльності і система знань. Специфіка наукового пізнання/знання. Позанаукове знання, його види та особливості. Форми наукового знання: науковий факт, емпіричне узагальнення, наукова проблема, гіпотеза, теорія, наукова картина світу. Структура наукового пізнання/знання: емпіричний, теоретичний та метатеоретичний рівні, їх характеристика та співвідношення.

Наука як вид духовної діяльності, виробництво знань. Структура науково-дослідницької діяльності: процес наукового дослідження – отримання нового знання, опредмечування знання, використання знання.

Методи отримання наукових знань, їх класифікація. Загальнонаукові і спеціальнонаукові, емпіричні та теоретичні методи. Поняття методології наукового пізнання, її види і рівні. Специфіка природничонаукового, суспільного і гуманітарного пізнання, їх методології та методів.

Наукова істина як результат наукового пізнання, її специфіка. Сучасні концепції істини: кореспондентська, когерентна, конвенціоналістська, прагматична, постмодерністська. Проблеми обґрунтування та критеріїв істинності наукового знання.

Наука як соціальний інститут, її зв’язок з іншими сферами суспільного життя. Соціокультурні фактори розвитку науки і її соціальні функції. Роль сучасної науки в житті людини, її вплив на становлення інформаційного суспільства. Форми організації та упорядкування сучасної науки. Поняття наукової громади. Формування та розвиток наукових громад.

Наука як феномен духовної культури. Підходи до вирішення проблеми співвідношення культури і науки. Взаємозв’язок науки з філософією, ідеологією, релігією, мистецтвом та ін. явищами духовної культури.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 721 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...