Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 2 (4 год.)



Тема: Соціально-педагогічна діяльність у закладах соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Мета заняття: Познайомитися з особливостями діяльності дитячого будинку (Будинку дитини; дитячого будинку змішаного типу тощо) або Центру соціальної реабілітації для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З’ясувати специфіку соціально-педагогічної роботи в даному дитячому соціальному закладі.

Завдання: Під час екскурсії в дитячий будинок (Будинку дитини чи центр соціальної реабілітації): 1) познайомитись з метою, завданнями та напрямами діяльності закладу; 2) з’ясувати особливості контингенту вихованців, характер протікання процесу їх соціальної реабілітації; методи і форми роботи з дітьми; 3) зробити висновки про специфіку соціально-педагогічної роботи в даному соціальному закладі.

На основі зібраної інформації оформити звіт (загальна характеристика закладу, контингенту вихованців, напрями, зміст, форми та методи соціально-педагогічної роботи, висновки).

Заняття проходить у два етапи: на першому етапі, який проходить в умовах соціально-педагогічного закладу, студенти здійснюють вивчення згідно поставлених завдань; другий етап заняття присвячується обговоренню результатів дослідження, узагальненню та висновкам по темі.

Література

базова

1. Актуальні проблеми соціально-педагогічної роботи /А.Й.Капська, О.В.Беспалько, Р.Х.Вайнола; Заг. Ред. А.Й.Капської.- К., 2002.- с. 53-61.

2. Соціальна педагогіка: Підручник. /За ред. А.Й.Капської.- К., 2009.- Р.4.

3. Социальная педагогика. Курс лекций. /Под ред М.А.Галагузовой.- М., 2000.- Лекция 12.

допоміжна

1. Енциклопедія для фахівців соціальної сфери. – 2-ге видання / За заг. ред. проф. І.Д.Звєрєвої. – Київ, Сімферополь: Універсум, 2013. – 536 с.

2. Науменко Т.І. Соціальна адаптація дітей-сиріт в раннього віку //Педагогіка і психологія.- 1999.- № 3.

3. Стрюк К.І. Особливості піклування дітей-сиріт в умовах дитбудинку //Педагогіка і психологія.- 1999.- № 3.

5. САМОСТІЙНА РОБОТА

При вивченні навчальної дисципліни "Соціальна педагогіка" передбачаються такі види самостійної роботи (119 год.):

· Підготовка (робота з конспектами, підбір та опрацювання літературних джерел) до семінарських та лабораторних занять: виступів, повідомлень, завдань самостійної роботи (до 3 годин на заняття);

· підготовка до модульних контрольних робіт (20 год.) та екзамену (15 годин).

Завдання для самостійної роботи

1-й заліковий кредит (42 год.)

1. Семінар 1. За різними посібниками з соціальної педагогіки та рекомендованими статтями у фахових журналах проаналізуйте підходи різних вчених до визначення об’єкта і предмета соціальної педагогіки як науки. Законспектуйте у зошит для семінарських занять.

2. Семінар 2. Прочитайте відповідні параграфи підручника з соціальної педагогіки про взаємозв’язки соціальної педагогіки з іншими науками. Складіть короткий конспект та зобразіть у вигляді схеми місце соціальної педагогіки у системі наук про людину і суспільство.

3. Семінар 3. Розгляньте особливості конкретних методів соціально-педагогічного дослідження, складіть опорний конспект у вигляді таблиці.

4. Семінар 4. Складіть опорний конспект основних етапів розвитку соціальної педагогіки. Виділіть основоположників соціальної педагогіки, а також вчених, що зробили внесок у розвиток соціальної педагогіки.

5. Семінар 5. На основі опрацювання відповідного матеріалу підручників та довідкової літератури (словники, енциклопедії) складіть термінологічний словничок основних понять соціальної педагогіки. Запишіть у зошит для семінарських занять зміст базових понять соціальної педагогіки.

6. Семінар 6. Складіть опорний конспект теорій соціальної адаптації у вигляді таблиці.

7. Семінар 7. За різними джерелами розгляньте та законспектуйте особливості прояву різних форм соціальної дезадаптації дітей та молоді.

8. Семінар 8. За різними джерелами розгляньте та законспектуйте особливості прояву різних форм соціальної дезадаптації дітей та молоді.

9. Семінар 9. Розгляньте та проаналізуйте матеріал з відповідних джерел про передумови перетворення людини на жертву несприятливих умов соціалізації. Коротко законспектуйте.

10. Семінар 10. Проаналізуйте різні передумови та фактори перетворення дитини на жертву несприятливих умов соціалізації (схема-конспект).

2-й заліковий кредит (77 год.)

Семінар 1. Опрацювати статтю В.А. Поліщук «Сфери професійної діяльності та функції соціального педагога», законспектувати характеристику сфер професійної соціально-педагогічної діяльності.

Семінар 2. Скласти тестові завдання (по два тести) до кожного з питань семінару «Специфіка функцій та принципів соціально-педагогічної діяльност».

Семінар 3. 1 ) Проаналізуйте вплив соціальних факторів на протікання соціально-педагогічного процесу та функціонування СПД. Складіть опорний конспект. 2) Спираючись на рекомендоване джерело, складіть опорний конспект-схему «Етапи соціально-педагогічної діяльності в соціально-педагогічному процесі».

Семінар 4. Скласти по два тестові завдання до кожного з питань семінару.

Семінар 5. Скласти термінологічний словничок до теми семінару.

Семінар 6. Складіть таблицю, в якій зобразіть вимоги до знань та вмінь соціального педагога, а також перелік особистісних якостей - перша колонка; у другій колонці проставте у балах (від 0 до 10) рівень власної відповідності.

Семінар 7.) Спираючись на періодичні видання, зробити огляд та навести приклади (2-3) передового досвіду та інновацій в соціально-педагогічній діяльності (картотека з анотаціями).

Семінар 8. Скласти опорний конспект-схему «Різновиди громад». Спираючись на параметри громади як соціальної системи, розробити соціальний паспорт громади населеного пункту, де Ви живете або навчаєтесь; це також може бути Ваш вищий навчальний заклад (Соціальна педагогіка: теорія і технології / За ред. І.Д.Звєрєвої.- К., 2006.- 2.1, с. 81)

Семінари 9 - 10. Зробити огляд публікацій про роботу соціальних педагогів загальноосвітніх закладів, надрукованих у часописі «Соціальний педагог» за 2011-2013 рр. та скласти картотеку з анотаціями (5 прикладів).

Семінар 11. Скласти картотеку з анотаціями до теми семінару (3-5 прикладів).

Семінар 12.: 1) Скласти словник провідних понять теми семінару (сім’я; сім’я, що перебуває у складних життєвих обставинах; соціальний супровід, соціальний патронаж, соціальне інспектування, соціальна опіка, соціальна допомога, соціальне навчання, соціальний статус; спеціалізовані служби підтримки сім’ї. 2) Спираючись на періодичні фахові видання («Соціальний педагог», «Практична психологія та соціальна робота» підібрати 2 приклади, що розкривають досвід соціально-педагогічної роботи з сім’ями.

Семінар 13. Скласти конспект-схему „Напрями і форми соціально-педагогічної роботи з дітьми і молоддю з особливими потребами”.

Семінар 14. Скласти словник провідних понять та термінів теми семінару.

Семінар 15. Зробити огляд публікацій в часописі «Соціальний педагог», які висвітлюють практику профілактичної роботи з учнівською молоддю.

Семінар 16. Спираючись на періодичні видання, підібрати кілька прикладів (2-3) з досвіду роботи з делінквентними підлітками.

6. ІНДИВІДУАЛЬНІ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНІ ЗАВДАННЯ

Індивідуальні навчально-дослідні завдання включають такі види роботи:

1 –й заліковий кредит: 1) написання та захист реферату (до одного із семінарських занять) - один на семестр за індивідуально обраною темою (3 год.); 2) Індивідуальний проект - розробити 5 соціально-педагогічних ситуацій за матеріалами преси, що висвітлюють проблеми соціалізації дітей і молоді в умовах сучасного суспільства. Оформити в папку з файлами (друкований та електронний варіанти тексту) (7 год.).

2-й заліковий кредит: 1) підготувати реферат-презентацію на тему, що розкриває один із важливих аспектів соціально-педагогічної роботи соціального педагога (громаді, школі, реабілітаційному центрі тощо). Реферат здається в письмовому та електронному вигляді разом із презентацією (5 год.); 2) індивідуальний проект: - розробити та оформити соціально-педагогічний куточок для однієї зі шкіл міста, в якому висвітлюються особливості професії соціального педагога, а також пізнавальна інформація, цікава та корисна для школярів, їх батьків та вчителів з певних проблем (здоровий спосіб життя, торгівля людьми, жорстоке поводження, цікаве дозвілля, вибір професії чи як шукати роботу, щоб не потрапити у рабство і не бути ошуканим тощо). Куточок має бути охайно й естетично оформлений, містити ілюстрації (малюнки), фотографії, елементи соціальної реклами тощо. Текстова частина набирається на комп’ютері. Куточок розміщується в одній із загальноосвітніх шкіл. Соціальний педагог цієї школи має прорецензувати роботу студента, дати їй оцінку (10 год.).

Тематика рефератів

1-й заліковий кредит

1. Особливості становлення категоріального апарату соціальної педагогіки.

2. Соціальна педагогіка в системі наук про людину і суспільство.

3. Соціально-педагогічні ідеї у філософській думці минулого.

4. Соціально-педагогічні ідеї та експерименти педагогів ХVІІІ – ХІХ ст. (Ж.-Ж.Руссо, Дж. Локк, Р.Оуен, Песталоцці, Гребель, Ушинський, Духнович, Корф, Алчевська, Русова та інш.) – за вибором студентів.

5. Зарубіжні педагоги-реформатори другої половини ХІХ ст. – початку ХХ ст. про виховання і освіту.

6. Соціально-педагогічна концепція П. Наторпа.

7. Особливості розвитку соціальної педагогіки впродовж ХХ століття.

8. Застосування педагогічних методів у соціально-педагогічних дослідженнях.

9. Застосування психологічних методів у соціально-педагогічнихй дослідженнях.

10. Застосування соціологічних методів у соціально-педагогічних дослідженнях.

11. Понятт я ”адаптація” у світлі різних наукових концепцій.

12. Соціальна реабілітація та ре соціалізація.

13. Комп’ютерна залежність як новий вид адикціїй.

14. Хімічні адикції неповнолітніх як форма соціальної дезадаптації.

15. Явище дитячого алкоголізму, його особливості, причини та наслідки.

16. Проміжні адикції у середовищі неповнолітніх як актуальна соціальна і педагогічна проблема.

17. Поняття “важковиховуваний” в соціальній педагогіці.

18. Злочинність неповнолітніх як проблема сучасного суспільства.

19. Явище суїциду серед дітей та молоді.

20. Дитяча безпритульність: причини та наслідки.

21. Дитяча проституція як форма соціальної дезадаптації.

22. Діти та молодь - жертви торгівлі людьми.

23. Діти – жертви жорстокого поводження.

24. Бідність як фактор перетворення дитини на жертву несприятливих умов соціалізації.

25. Хвороба та інвалідність як фактор перетворення дитини на жертву несприятливих умов соціалізації.

26. Віктимогенні фактори сучасного суспільства.

2-й заліковий кредит

1. Артпедагогіка та арттерапія в соціально-педагогічній діяльності.

2. Метод рівний-рівному в практиці соціально-педагогічної роботи.

3. Метод ігротерапії в соціально-педагогічній діяльності.

4. Драмотерапія в соціально-педагогічній діяльності.

5. Наукові підходи до визначення сутності потреб та їх ролі в соціальній поведінці людини.

6. Оцінка потреб дитини як невід’ємна складова соціально-педагогічної роботи.

7. Методи оцінювання та оцінки потреб дитини та сім’ї.

8. Професійні компетенції соціального педагога.

9. Інновації в соціально-педагогічній діяльності.

10. Особливості роботи соціального педагога сільської школи.

11. Професійна взаємодія соціального педагога та практичного психолога навчального закладу.

12. Розвиток в Україні спеціалізованих служб та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

13. Особливості роботи центрів соціальних служб у сільській місцевості (на прикладі Ніжинського районного ЦСССДМ).

14. З досвіду роботи Ніжинського міського центру соціальних служб.

15. Спеціалізовані служби ЦСССДМ.

16. Соціальний портрет сучасної сім’ї.

17. Сім’я, що перебуває в складних життєвих обставинахє

18. Спеціалізовані служби сім’ї як інновації в соціальній роботі.

19. Соціально-педагогічна підтримка дітей з обмеженими можливостями в історичному контексті.

20. Соціальний педагог в інклюзивному навчальному закладі.

21. Соціально-педагогічна діяльність у соціальному гуртожитку.

22. Встановлення соціального статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

23. Особливості роботи соціального педагога дитячого будинку.

24. Профілактика девіантної поведінки як напрям соціально-педагогічної роботи.

25. Профілактика агресивної поведінки засобами шкільної медіації.

26. Змістовне дозвілля як засіб попередження девіантної поведінки підлітків.

27. Ресоціалізація неповнолітніх злочинців в умовах колонії.

28. Соціально-педагогічна робота з неповнолітніми засудженими, звільненими від відбування покарання.

29. Служба у справах дітей.

30. Кримінальна міліція для неповнолітніх.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 454 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.019 с)...