Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні характеристики дисципліни



Кафедра фінансів і банківської справи

Навчально-методичний комплекс

з дисципліни

«Фінанси корпорацій»

для студентів економічних спеціальностей

усіх форм навчання

і слухачів післядипломної та дистанційної освіти

Укладач: д.е.н. Птащенко Л.О.

Полтава

Рекомендовано до друку вченою радою Полтавського національного

технічного університету імені Юрія Кондратюка

(протокол № 3 від 4.12.2012 р.)

Навчально-методичний комплекс з дисципліни «Фінанси корпорацій»

/Укладач.: д.е.н. Птащенко Л.О. – Полтава: ПолтНТУ, 2012. – 117 с.

Рецензент: д.е.н., проф. Дубіщев В.П., Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

За редакцією автора

© Птащенко Л.О.,

© Полтавський національний технічний

університет імені Юрія Кондратюка, 2012

Електронний код 52.33.04.01

ЗМІСТ

ВСТУП......................................................................................................................... 4

1. ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДИСЦИПЛІНИ............................................. 5

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН та ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ............... 7

3. Опорний конспект лекцій ………......................................................... 10

4. ЗАВДАННЯ ДЛЯ СЕМІНАРСЬКИХ І ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ……….....75

5. ІНДИВІДУАЛЬНА І САМОСТІЙНА РОБОТА……………………………...101

6. ПРОГРАМНІ ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ………………………104

7. ТИПОВІ ЗАВДАННЯ, ЩО ВИНОСЯТЬСЯ НА ІСПИТ…………………….107

8. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

СТУДЕНТІВ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ......................................................112

9. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ……………………………………………...116

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА.....................................................................116

     

Вступ

Розвиток корпоративного капіталізму в системі економічних відносин ринкового типу в Україні набули незворотного характеру, що потребує глибокого вивчення теоретичних і практичних питань фінансової системи та місця корпоративних фінансів у цій системі.

Адже фінанси відіграють важливу роль в економічному і соціальному розвитку, вони забезпечують залучення суб’єктами діяльності економічних ресурсів, розподіл ВВП і НП, обіг економічних ресурсів, використання економічних важелів управління та контролю. Саме тому потребують глибокого вивчення питання, пов’язані з формуванням, розподілом та використанням фінансів корпоративними утвореннями, організацією фінансового управління, яке склалося в успішно функціонуючих корпораціях, формування власної моделі фінансового і корпоративного управління, здатної забезпечувати інтереси всіх учасників корпоративних відносин, зміцнювати конкурентні позиції та фінансову стійкість вітчизняних корпорацій.

Розвиток та вдосконалення методів управління корпоративними фінансами є найактуальнішим питанням для національного господарства. Якнайшвидше розуміння та практичне втілення сучасних методів фінансового управління може не тільки зменшити негативні тенденції у діяльності корпорацій, а й вдосконалити систему економічних відносин і забезпечити відчутний соціальний ефект, що підвищить конкурентоздатність національної економіки в цілому.

Управління корпоративними фінансами передбачає застосування принципів, методів і прийомів для формування, розподілу і використання фінансових ресурсів, що маються у розпорядженні акціонерних товариств та інших корпоративних утворень, з метою одержання найбільшої вигоди від їх функціонування для власників.

Домінуюче становище корпоративного сектора в Україні поставило на порядок денний питання підготовки спеціалістів, обізнаних зі світовими науковими досягненнями та практикою управління корпоративними фінансами. При цьому слід враховувати особливості діяльності вітчизняних корпорацій, специфіку українського фондового ринку, національне законодавство, що регулює фінансові відносини в корпоративному секторі економіки.

Навчально-методичний комплекс, у якому подано курс фінансів корпорацій, розкриває теоретичні й практичні питання, доповнює навчальну та методичну літературу з питань фінансів корпорацій та управління ними.

У відповідності до авторської концепції, НМК структурований за кредитно-модульною системою, тематичний курс складається з двох модулів і практичної частини. Комплекс містить усі основні елементи, які забезпечують курс дисципліни «Фінанси корпорацій», що підвищує роль самостійної та дистанційної роботи студентів і слухачів.

ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДИСЦИПЛІНИ

1.1. Предмет навчальної дисципліни – система фінансово-економічних, організаційних та правових відносин, що виникають в процесі мобілізації фінансів корпорацій для здійснення господарської діяльності та визначення найефективніших шляхів формування і вкладення фінансових ресурсів.

Мета вивчення дисципліни – надання базових знань суті та механізму формування корпоративних фінансів, формування теоретичної та методологічної бази, необхідної для вільного володіння практикою прийняття оптимальних корпоративних рішень і їх аналізу на рівні фінансів господарських товариств, регіону та держави в умовах ринкових відносин.

Призначення курсу полягає у виробленні вмінь і навиків управління, планування та регулювання фінансами корпоративних утворень різних типів, застосуванні якісно нових підходів до організації роботи фінансистів з урахуванням надбань світової науки і практики та трансформаційних процесів, що відбуваються в українській економіці на сучасному етапі.

Основними завданнями вивчення дисципліни є:

· засвоїти теоретичні основи механізму фінансової діяльності, які охоплюють формування корпоративних фінансів та управління різними аспектами діяльності корпорацій за допомогою фінансів;

· сформувати цілісну систему знань і навиків фінансового управління в корпораціях в межах державної регуляторної політики, з урахуванням розвитку фондового ринку та у відповідності з логікою функціонування ринкової економіки;

· виробити вміння практичного застосування методичного інструментарію управління фінансами;

· оволодіти математичним апаратом оцінки капіталу корпорації та складових, що формують ціну капіталу;

· сформувати системний підхід до управління та розпорядження активами і власним капіталом корпорації;

· оволодіти методикою оптимізації структури капіталу, формування та зміни статутного капіталу корпорації;

· набути практичних навиків застосування механізму реалізації інституту корпоративних і переважних прав власників;

· сформувати навики здійснення аналізу фінансового стану корпорації, ефективності управління резервами корпорації та застосування захисних функцій власного капіталу;

· оволодіти основами інвестиційної математики та оптимізації окремих інвестиційних інструментів.

1.2. У результаті вивчення дисципліни студент повинен

ЗНАТИ:

· мету, зміст, завдання, основні напрями та механізми фінансів корпорацій;

· законодавчі нормативно-правові акти, які регулюють фінансово-кредитні відносини в сфері діяльності корпоративних утворень та учасників фондового ринку;

· принципи, методологію і технологію організації формування, управління та регулювання корпоративних фінансових відносин, адекватні вимогам ринкової економіки.

ВМІТИ:

· плідно використовувати в професійній діяльності набуті знання та навики управління корпоративними фінансами;

· оцінювати фінансовий стан, розробляти та впроваджувати фінансову політику щодо підвищення ринкової вартості та інвестиційної привабливості корпорацій, використовуючи оптимальний управлінський інструментарій та враховуючи механізми фондового ринку;

· ефективно управляти фінансами корпорацій;

· практично використовувати механізми запобігання втрати платоспроможності підприємств з дотриманням корпоративних інтересів власників;

· здійснювати контроль за ефективним, цільовим використанням фінансових ресурсів корпорацій.

1.3. Дисципліна «Фінанси корпорацій» тісно пов’язана з іншими дисциплінами економічної науки, зокрема: фінанси, гроші та кредит, фінансова діяльність суб’єктів підприємництва, бухгалтерський облік, податки і система оподаткування, інвестування, фінансовий аналіз, фінансовий менеджмент, фінансове право.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН та ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 353 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...