Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Назвати види соц.послуг та розкрити їх зміст



соціальне обслуговування - система соціальних заходів, яка передбачає сприяння, підтримку і послуги, що надають соціальні служби окремим особам чи групам населення для подолання або пом'якшення життєвих труднощів, підтримки їх соціального статусу

та повноцінної життєдіяльності; Основними засадами надання соціальних послуг є: Соціальна допомога - це державна грошова допомога людям, для реалізації їх конституційних права на соціальний захист, яка надається на основі перевірки їхнього доходу або ж за певними критеріями без перевірки доходу і фінансується із місцевих бюджетів. Витраті понесенні місцевим бюджетами покриваються субвенціями із державного бюджету. Звичайно, метою перевірки доходів громадян є перевірка їх прожиткового рівня життя відносно прожиткового мінімумуПерелік соціальних послуг, умови та порядок їх надання в структурних підрозділах територіального центру соціального обслуговування:

- соціально-побутові послуги - забезпечення продуктами харчування, м'яким та твердим інвентарем, гарячим харчуванням, транспортними послугами, сприяння у забезпеченні засобами малої механізації, здійснення соціально-побутового патронажу, виклик лікаря, придбання та доставка медикаментів, ремонт одягу та взуття, перукарські послуги тощо;- психологічні послуги - організація надання консультацій з питань психічного здоров'я та поліпшення взаємин з оточуючим соціальним середовищем, психологічна корекція, надання методичних порад;- соціально-педагогічні послуги - виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб, організація дозвілля;- соціально-медичні послуги - організація консультацій щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів особи, підтримка її здоров'я, здійснення профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів, працетерапія;- соціально-економічні послуги - надання натуральної та грошової допомоги;

- юридичні послуги - надання консультацій з питань чинного законодавства, здійснення захисту прав та інтересів осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- інформаційні послуги - надання інформації, необхідної для вирішення складної життєвої ситуації (довідкові послуги); розповсюдження просвітницьких та культурно-освітніх знань (просвітницькі послуги); поширення об'єктивної інформації про споживчі властивості та види соціальних послуг;

- інші соціальні послуги.

23. Соціальна адаптація та її роль у пристос.індивіда до умов сер-ща

соц.адаптація — це процес активного пристосування індивіда до умов соціального середовища,формув.адективної системи відносин з соц. об”єктами,інтеграція особистості в соц. групи, діяльність щодо освоєння і прийняття норм і цінностей нового соц.середовища. Адаптація є зовн.(матеріал.-дух,яка спрям. Переважно на зміну умов зовн сер-ща) та внутр.(субєктивно-псих.,спрям.на перетвор.внутр.світу сібєкта)

Види адаптації:

-активна (індивід прагне взаємодіяти з середовищем,впливати на його розвиток та зміни,долає труднощі та вдосконал.сусп процеси.)

-пасивна (індивід не прагне до змін оточуючої дійсності,пасивно прийм.існуючі норми,слабо пристосов.до соц.середовища.)

Середовище – це сукуп-ть умов існув.людини та сусп-ва.

24. Види психопатол.повед. підлітків як різновид девіацій

Психопатологічний тип девіантної поведінки - ґрунтується на психопатологічних симптомах чи синдромах, що є проявами тих чи інших психічних захворювань. Як правило, мотиви поведінки психічно хворого залишаються незрозумілими до тих пір, поки не будуть виявлені основні ознаки психічних розладів.

Людина може проявляти девіантну поведінку через:

- порушення сприймання - галюцинації чи ілюзії (наприклад, закривати чимось вуха, до чогось прислухатись, шукати неіснуючий об'єкт, розмовляти із собою),

- порушення мислення (наприклад, висловлює, відстоює і намагається досягти поставленої мети на основі неадекватного тлумачення дійсності, активно обмежувати сфери свого спілкування з оточуючим світом через нав'язливі ідеї і страхи),

- порушення вольової активності (здійснює нерозумні і незрозумілі вчинки чи місяцями бездіє, здійснює стереотипні рухи чи надовго застигає в одноманітній позі).

Різновидом патохарактерологічного та психопатологічного типу девіантної поведінки є саморуйнівна (аутодеструктивна) поведінка - система вчинків людини, спрямована не на розвиток і особистісне зростання, і не на гармонійну взаємодію з реальністю, а на деструкцію особистості.

Агресія спрямовується на себе, дійсність розглядається як щось опозиційне, що не дає можливості повноцінно жити і задовольняти наявні потреби.

Аутодеструкція проявляється у вигляді суїцидальної та парасуїцидальної поведінки, наркотизації й алкоголізації, інших видів девіацій.

Мотиви саморуйнівної поведінки:

- адикції, нездатність поратись з буденним життям;

- патологічні зміни характеру;

- психопатологічні симптоми і синдроми.

25. Визначити зміст та форми роботи соц.пед-га з сімєю

Діял.педагога по відношенню до сімї здійсн-ся в 3 напрямках: освітній, психол. та повередницький.

ОСВІТНІЙ спрям.на доп.соц.пед-га в навч.і вих.,попередж.сімейних проблем,що виник., і формув.пед.культури батьків.Доп.у вих.здійсн-ся шляхом створ.спец.вих.ситуацій з метою зміцн.вих.потенціалу сімї.

ПСИХОЛ.напрям націлений на соц-психол.підтримку і корекцію,створ.сприятл.психол.атмосфери в сімї,особл.у період короткочас.кризи.

ПОСЕРЕДН.напрям розрах.на доп.в орг-ції сімейного дозвілля,координації та інформов-сті.Під доп.в орг-ції сім.дозвілля мається на увазі залуч.сімї до різном.заходів,свят,ярмарок,до участі в клубах за інтересами,конкурсах,орг-ції сім.свят тощо.

Доп.в інформув.націлена на забезп.сімї інф-цією з питань соц.зах.Вона провожиться у формі консультув.з питань життєвого,сімейно-шлюб.,труд.,цивіл.,пенсій закон-ва,прав дитини,жінок,інв-дів тощо.

Одним з обєктів соц-пед діял є розлучена сімя. Робота з нею передб.надання доп.у вих.дитини,запобіг.негат.впливу такої сімї на формув.особ-ті дитини.Соц.пед-г розв»яз.в такому випадку цілу низку проблем,зокрема такі,як нормал-ція взаємостос.дитини з батьками,установл.норм.мікроклімату в тій сімї,де залиш.дитина;відповід-сть батьків за її вих.,особ.життя матері й дитини;розв»яз.юр.питань.

Осн.напрямами роботи з розлуч.сімєю є:формув.позит.мисл.,профіл.помилок у родин.вих.,просвіт-во з прав сімї та дітей,корекція стос.сімї та її членів з мікросер-щем,доп.у навч.та працевл.дітей і бітьків.

Соц-пед.робота з сімєю,які має дитину-інв-да,передб.різні види соц.реаб. Мета діял.соц.пед-га поляг.в реаліз.програми комплекс.психол-пед та соц.підтримки сімї.

Соц-пед робота з неблан.сімєю спрям нна створ.умов для подол. Сімєю причин і наслідків свого неблаг-ччя.Завд.соц.пед-га в цій роботі:

-виявл.випадків поруш.прав людини в сімї,причин неблаг.,інформув.про них органів влади.

-профіл.дев.повед.в сімї та сусп-ві,рецидивів порушень прав членів сімї в родині та сусп-ві.

-пропагув.ідеал.моделі сім.життя,здор.сп.життя,статеве вих.-правова й псих-пед просвіта батьків із питань сімї та шлюбу,прав дитини.-орг-ція предметного спілк.членів неблаг.сімї між собою,з ін.сімями для подол.причин неблагопол.-різном.доп.в орг-ціїжиттєдіял.сімї,самореал-ції й розв.її членів.Види соц.роботи з неблаг.сімєю:соц-пед.обслуг.;соц-пед профіл.;соц-пед.реаб.;соц-пед.супровід,соц-пед.інспектув.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 677 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...