Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вивчення префікса



Формуючи поняття про префікс, учитель знайомить дітей із такими ознаками цієї частини слова:

· префікси утворюють нові слова (внук — правнук)

або слова з новими відтінками значень (гарний — прегарний);

· префікс стоїть перед коренем.

Значення префіксів найзручніше показати під час вивчення дієслів, тому що для цієї частини мови префіксальний спосіб словотвору є найбільш типовим. Крім того, порівнюючи однокореневі дієслова без префікса і з префіксом, учні краще можуть зрозуміти семантичну роль даної морфеми (сісти — присісти, читати — прочитати).

Однак, щоб в учнів не склалося помилкове уявлення про префікс як морфему, яка вживається тільки в дієсловах, слід добирати для аналізу й інші частини мови: іменник (друг — недруг, вхід — вихід), прикметники (чудовий — пречудовий).

Після того як діти одержать початкове уявлення про значення префіксів:

· відбувається узагальнення їхніх істотних ознак у спеціальному слові-терміні;

· формулюється визначення префіксів (частина слова, що стоїть перед коренем і надає слову нового значення або смислового відтінку);

· вводиться його схематичне позначення.

У 1—4 класах учні одержують тільки початкове уявлення про префікс і не вивчають усієї багатогранності цієї морфеми. Однак спостереження за роллю префіксів є засобом усвідомлення їх словотворчої ролі, бо учні мають змогу переконатися в тому, що префікси не механічно приєднуються до слова, а впливають на його лексичне значення.

Усвідомленню такого значення префіксів сприяють вправи, спрямовані на порівняння і добір однокореневих слів, різниця у значенні яких зумовлена наявністю префікса, на порівняння одного й того ж префікса в різних словах, на утворення за допомогою префіксів нових слів. Це можуть бути такі вправи:

· порівняйте слова їхати — приїхати, співати — проспівати, поясніть, що в них спільного і чим вони відрізняються;

· доберіть кілька слів з одним і тим же префіксом (ви-, за- та ін.);

· виділіть префікси у словах: пришити, прийти, присісти, поясніть значення слів;

· доберіть антоніми до слів: вийти, занести і под.

Вивчення префіксів у початкових класах має суто практичне значення — навчання учнів правильного вживання префіксів у мовленні





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 544 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...